A Huawei P10 és P10 Plus végre megérkezett!

Az amúgy is lenyűgöző Huawei P9 hibáinak javításával jöttek létre az új készülékek, fejlesztett designnal, fokozottabb kamera technológiával és még pár frissítéssel.

Bár a Huawei a harmadik legnagyobb telefongyártó a világon, ez alig vehető észre nyugaton – talán a P10 lesz az, ami mindezt megváltoztatja.

A Huawei P10 kijelzője

Az ívelt QHD kijelzőről szóló híresztelések ellenére úgy döntöttek, hogy megtartják a 5.1 hüvelykes Full HD felületet, amit már a Huawei P9-nél is alkalmaztak.

A képernyő fejlesztésének elmaradása egy kis csalódást okozott, de még így is 432 pixel/hüvelyk és egy Corning’s Gorilla Glass 5 védi.

Ha mindenképp egy QHD képernyőt szeretnél, akkor tökéletes lesz neked a Huawei P10 Plus az 5.5 hüvelykes kijelzőjével. Ezt az egy kicsit nagyobb képernyőt nevezzük WQHD kijelzőnek, ami a növelt 16:9 méretarányt tükrözi.

A pletykák szerint mind a P10-nek mind a P10 Plusnak ívelt kijelzője lett volna, de ez nem valósult meg, ezért sokkal többet kell költened majd egy Mate 9 Porsche Desginért ha ívelt Huaweit szeretnél.

Huawei P10 Lite
Huawei P10 Lite

A Huawei P10 designja

A Huawei P9 design nyelve is megmaradt a Huawei P10-ben, bár vannak kis változások.

Nyolc különböző változata van a telefonnak, tehát egy kis türelmet kérünk. Mindegyiknek fém teste van, de az egyiket “kerámia féhernek” nevezik és kerámia szerű designja van.

Az új ‘Dazzling’ változat is kapható, egy új felülettel amit ‘hiper gyémántnak’ neveztek el, amin nem látszanak meg az ujjlenyomatok mint a többi telefonon. Ez kék és arany színben kapható.

Emellett vannak normális rozsdamentes acél változatok, amelyek zöld, ezüst, arany és rózsa-arany színben kaphatók.

A Huawei ujjlenyomat olvasót helyeztek el a P10 és  P10 Plus előlapjára, és nincs tényleges home gomb. Ehelyett le kell nyomni az ujjlenyomat érzékelőt ha a kezdőlapra akarsz visszamenni.

Ha jobbra húzod a képernyőt akkor pedig megnyílik a leggyakrabban használt alkalmazásokat tartalmazó menü.

A telefonok alján 3.5mm fülhallgató és USB-C csatlakozó található az egyik oldalon, a másik oldalon pedig hangszóró van.

A tetejénél dupla kamerát helyeztek el, amelyek közel vannak a felszínhez, de egyáltalán nem látszanak kívülről.

A Huawei P10 kamerája és akkummulátora

A Huawei folytatja a Leicával való együtműködést a P10 és P10 Plusnál is, amibe beletartozik a 12MP RGB (szín)érzékelő ami a 20MP-es monokróm (fekete és fehér) kamerával együttműködik.

A kamera mindkét érzékelővel ugyanazt a képet rögzíti, aztán összevonja a kettőt. Emögött az az ötlet, hogy a fekete-fehér képek képesek a részleteket és a kontrasztot rögzíteni, ennek pedig a sima érzékelős kamerák által nyújtott képeknél sokkal jobb minőségű kép az eredménye. Emellett rendkívül gyorsan (f/1.8) működik.

Mindkét telefon egy új Portrait üzemmóddal is rendelkezik, ami képes az arc különböző pontjait követni, és biztosítja, hogy a sötétebb környezetben készült képek is jó minőségűek legyenek. A kamera maga 8MP-es, mint amit a P9-nél láthattunk, de képes 190 különböző helyszínt számontartani és az arcokat felismerni.

Az akkumulátornál pedig a Huawei a 3200mAh egységet választotta a P10-hez és egy 3750mAh elemet a P10 Plushoz. Sem a Huawei P9-nek, sem a P9 Plusnak nem volt különösen jó aksija, tehát érdekes lesz majd látni, hogy ezt fejlesztették-e az új telefonokon.

Mindemellett ott van a Huawei gyors-töltési opciója is, amelyet a P10 és a P10 Plusnál alkalmaztak, de ezeken a készülékeken nincs vezeték nélküli töltés.

A Huawei P10 operációs rendszere és teljesítőképessége

A Huawei a legújabb Kirin 960 lapkakészletet alkalmazza, amit lehetővé teszi hogy a processzor bőven túlteljesítse a P9-ben találhatót. Ugyanez a felállás a Huawei P10 Plusban is, és ezt már láthattuk a Mate 9-ben, amit tavaly adtak ki.

A Huawei a P10-et 4GB RAM-mel és 64GB tárhellyel szerelte fel. A P10 Plust pedig vagy 4GB vagy 6GB RAM-mel, attól függően, hogy melyik változatot választod, és e mellé mindkettőnek 128 GB tárhelye van.

256GB-os microSD kártya lehetősége is van ezek kisegítésére, ami esetleg csalódást okozhat, mivel a pletykák szerint ennyi lett volna mindkét telefon belső tárhelye.

Ami a szoftvert illeti, mindegyik telefonon a legújabb Android 7 Nougat szoftver fut, bár vannak bizonyos korlátozások, tehát ennek vásárlás előtt érdemes utána nézni.

Még mindig bizonytalan, hogy a P10-n és a P10 Pluson lehetséges lesz-e valaha a Google Assistant-et használni, és ezt valószínűleg nem is fogjuk megtudni egy jó ideig.

Továbbá mindegyik telefonon fut az Emotion UI 5.1. az Android 7 szoftver mellett, és számos dolgot fejlesztettek, beleértve ebbe a prediktív ujjlenyomat technológiát is.

Sajnos sem a Huawei P10-en sem a Huawei P10 Pluson nem támogatott a Google Daydream.

Huawei P10 jellemzői