Apple iOS 11 operációs rendszer frissülés

0
1438
Apple iOS 11 operációs rendszer frissülés
Apple iOS 11 operációs rendszer frissülés

Apple iOS 11 operációs rendszer frissülés lombhulláshoz időzítve, ha tízéves az iPhone, akkor logikus a 11. sorszám.

Az Apple iOS 11 operációs rendszer újdonságok garmadával frissül és az Apple fejlesztések területi divízióinak hatalmas szellemi erőforrásait mozgatta meg.

Az Apple iOS 11 operációs rendszer az egységesítés bajnoka, kiterjesztve az iPhone telefon, iPad táblagép és iPod médiatár készülékekre. Saját megítélésük szerint az a legjobb, ha egyszerre mindegyiket birtokoljuk, mert akkor érzékelhető az az átjárhatóság és a keresztösszefüggések, amelyek minden Apple eszköz tulajdonost beszippantanak és kellemesen tartanak fogva.

Véget nem ér a polémia arról, hogy jó-e az Apple próbálkozása a helyetted történő gondolkodással és mindent alád toló ötleteivel, amit ha kell, ha nem igénybe kell vegyél. Avagy van egy másik operációs rendszered, ahol magad szabod egyénire az egészet, amennyire azt lehet és erre van időd, képességed és érkezésed.

Az Apple mindezt egy kézből kínálja helyetted az egyéni szokásaidhoz szabva.

Éppen emiatt értelmetlen az Apple és a nem-Apple rendszerek összevetése, mert fej-fej mellett más filozófia mentén mozognak. Erre egy példa: vívmánynak számít-e ma, hogy az iOS 11 kezel már animált GIF fájlt is, viszont tudsz-e csevegőprogram-szerűen a csevegőtársad helyett nem-Apple ökoszisztémában fizetni?

Nem, mert nincsen olyan, hogy nem-Apple ökoszisztéma. Csak az Apple képes erre, mert egy a gyártó és egy a közös koncepció minden termékére.

Minden új operációs rendszer a legokosabb, a legfejlettebb és leginkább felhasználóbarát. Így nem ide tartozik azon most aktuális újdonságok felsorolása, amiket az Apple iOS 11 operációs rendszer hoz.

Következik viszont a hír, amire Android operációs rendszer nem képes. Van mód arra, hogyha nem tetszik az automatikusan frissíthető 11-es, akkor a 10-es visszaállítható. Legalábbis egyelőre így van és igaz a 10.3.3 verzióra.

Mindez arra is jó, ha valamiért nem akar felmenni a 11-es magától. Vagy ha későn jövünk rá, hogy a 11-es már nem enged futni 32 bites alkalmazásokat és így egy csomó app használatától elestünk anélkül, hogy erről magunk döntenénk.

Akkor is jó, ha azt vesszük észre, hogy gyorsabban merül az akku a 11-es feltelepülésével. Egy ok jól tetten érhető, a 11-esben a bétából benne maradt véglegesre az, hogy a Control Center felületen a Wi-Fi és Bluetooth kapcsolódás kiiktatása csak látszólagos, valójában nem kapcsoltuk ezeket le. Ha nem használjuk az akku teljesítményének védelmében, ezeket csak a Settings menüből lehet ténylegesen kikapcsolni.

Az Apple nem mulasztott, pontosan tudja, miért hagyná állandó aktív állapotban a vezeték nélküliséget. Szereti gyártóként/fejlesztőként belőni ezen keresztül, hogy ki hol tartózkodik éppen, neki ez igen fontos háttéradat.

Persze az ellentábor Google/Android rendszerek is pont ilyen előszeretettel akarják ezt folyton tudni.

Marad a kérdés, tudunk-e/akarunk-e együtt élni azzal, hogy a telefonunk alapból állandó helyzetjelentést ad le?

Mit is szemléltet mindez? Hogy ha nem vigyázunk, a telefon olyan mélyen avatkozik bele az életünkbe, hogy zavaróvá válhat. Nem csak azért, hogy tudható bármikor hol is vagyunk, hanem mert az okostelefon mint jelenség szándékoltan a maga képére formálja át a gondolkodásunkat.

Nem probléma ez Kínában 2017. szeptemberében, az Apple Store bevételeinek új rekorder országaként.

Az USA elvesztette dominanciáját a világban és Kína az egyedüli ország, ahol az iPhone diadalmenete töretlen. A kínaiak sznobok és szeretnek almás telefonnal villantani? Vagy beleszerettek az Apple mentalitásba? Vagy a legnagyobb népességű akolnak az Apple szerencséjére a tömegtehetetlensége is a legnagyobb?

Mert nem a világ leggazdagabb országa tartja a legtöbb és legdrágább okostelefont, hanem Kína. Az Apple tíz év alatt a világban összesen 1.2 milliárd darabot adott el belőle.

Akkora mennyiséget, mintha ma minden egyes kínainak ott lenne egy almás mobil a zsebében.

Az Apple iOS 11 a legújabb modellekre szeret gond nélkül feltelepülni, már csak ezért is kell alá vadiúj készülék.

www.apple.hu

Apple iOS 11 operációs rendszer frissülés