Mate 20 X: a Huawei első 5G-s okostelefonja
Mate 20 X: a Huawei első 5G-s okostelefonja

A Mate 20 X az ötödik generációs hálózatokon is működni fog és immár Magyarországon is elérhető a Huawei legújabb okostelefonja.

A gyártó dupla chipkészlettel szerelte fel a Mate 20 X (5G)-t: a készülék a Huawei 7 nm-es Kirin 980-as lapkája mellett megkapta az ötödik generációs hálózati teljesítményért felelős többmódú Balong 5000-et is.

A 7,2 hüvelykes kijelzővel és háromlencsés Matrix kamerarendszerrel ellátott okostelefon a hálózati technológiák több generációját egyaránt képes használni az SA (standalone – önálló) és az NSA (non-standalone – összevont) 5G-hálózati architektúrák támogatására. Ezzel lehetővé tették a nagy sebességű adatkapcsolatot, függetlenül a mobilhálózati szolgáltatók infrastruktúrájának fejlettségétől.

„Felhasználóink igényeit folyamatosan szem előtt tartjuk, és arra törekszünk, hogy fejlesszük készülékeinket, ezért úgy döntöttünk, hogy újabb lépést teszünk előre a technológia világában, és megalkotjuk az első, 5G-megoldásokat támogató okostelefont, a Mate 20 X (5G)-t

mondta Yanmin Wang, a Huawei Fogyasztói Üzletágának közép-kelet-észak-európai és kanadai területekért felelős vezetője.

A Huawei okostelefonja elhozza az ötödik generációs hálózatok korszakát.

A Mate 20 X-et a gyártó két, saját fejlesztésű chipkészletével szerelte fel. A Kirin 980-as lapka mellett a készülék megkapta a vállalat első 5G-képes processzorát, a Balong 5000-et is.

Utóbbi többmódú chipkészletként kompatibilis a másodiktól az ötödik generációs hálózati technológiákkal is. A Mate 20X (5G) a hálózati átváltást alacsony késleltetéssel és energiafogyasztással valósítja meg. Ezzel jelentősen javítja a felhasználói élményt. A készülék mind az SA (önálló), mind az NSA (összevont) hálózati struktúrákat támogatja. Világszerte minden 5G-hálózaton működőképes, függetlenül azok telepítési állapotától.

5G
5G

A Huawei úgynevezett Matrix kamerarendszerrel szerelte fel a Mate 20X (5G)-t. A Leica-val együttműködésben kifejlesztett, egy 40MP-es széles látószögű-, egy 20 MP-es ultraszéles-látószögű-, valamint egy 8MP-es telefotó lencsét tartalmazó kamerarendszer fotózási képességeit a mesterséges intelligencia technológiája támogatja.

A Mate 20X (5G) 7,2 hüvelykes FHD+ FullView OLED kijelzőt kapott, amelyet a készülék tulajdonosa a gyártó külön elérhető, 4096-os nyomásérzékenységű okostolla, az M-Pen segítségével is használhat.

A Huawei fejlett, grafén-, illetve gőzkamrájú SuperCool hűtési megoldása biztosítja, hogy a Mate 20X (5G) stabil hőmérsékleten maradjon. A megoldás még a nagy felbontású videók nézése, vagy grafikailag intenzív alkalmazások futtatása közben is egyenletesen osztja el a telefonban termelődő hőt.

Az 5G használata miatt megnövekszik az adatforgalom.

Ez nagyobb teljesítményt kíván az okostelefontól, ezért a gyártó egy 4200mAh-s akkumulátorral szerelte fel a készüléket.

A Mate 20 X (5G) támogatja a 40W-os Huawei SuperCharge gyorstöltési megoldást, amely megkapta a TÜV Rheinland tanúsítványát is. A lehető legjobb energiafelhasználás érdekében a készüléket egy mesterséges intelligencia-alapú akkumulátor-optimalizálóval is felszerelte a gyártó, amely intelligensen szabályozza és kezeli az energiafogyasztást.

„Világszerte hosszú távú együttműködési megállapodásokat írtunk alá nagy telekommunikációs vállalatokkal, hogy segítsük őket az 5G-hálózatok kifejlesztésében. Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy mi lehetünk az elsők, akik az ötödik generációs megoldásokat teljes mértékben támogató okostelefont mutathatunk be”

emelte ki Yanmin Wang, a Huawei régiós vezetője.

Az elmúlt évtizedben a vállalat jelentős befektetéseket fordított az 5G fejlesztésére, számos szabadalmat jegyeztetett be chipkészleteire, okoskészülékeire és felhő-szolgáltatásaira egyaránt. A vállalat világszerte több mint tíz 5G kutatás-fejlesztési központot működtet, szakértői csapatában pedig több mint kétezer 5G mérnök dolgozik.

A Mate 20 X 5G okostelefon idén októbertől, smaragdzöld színváltozatban elérhető a Telekomnál, illetve a Vodafone kínálatában, ahol bruttó 400 890 Ft-os ajánlott fogyasztói áron kapható.

Mate 20 X: a Huawei első 5G-s okostelefonja