Az elsősegély-felszerelés kötelező elem

0
34

A munkavédelmi előírások megkövetelik a munkáltatóktól, hogy a dolgozók egészségének, testi épségének védelmében biztonságos munkakörülményeket teremtsenek.

Persze még a leggondosabb megelőző intézkedésekkel, a munkavállalók részére biztosított munkavédelmi felszerelésekkel sem lehet megakadályozni valamennyi kisebb és nagyobb sérülést, balesetet. Azonban praktikus, ha legalább elsősegély-felszereléssel rendelkezünk a kisebb sebesülések ellátásához akár az üzemben, akár az irodában vagy az otthonainkban, de a gépkocsik kötelező felszerelése is a mentőláda. Mit tartalmaz, milyen típusai vannak?

Mentőládák a munkahelyeken

A hivatalosan elsősegély-felszerelésnek nevezett, az Épkézláb Munkaruhánál is megtalálható mentőládák tartalmát munkavédelmi szabvány határozza meg. Mennyisége a munkahely jellegének és a munkavállalók létszámának függvénye. Egy irodai környezetben éppúgy szükség van rá, mint egy üzemben, hiszen azonnali ellátást igénylő kisebb sérülések bárhol történhetnek. És otthoni célra is jó szolgálatot tehetnek a mentőládák, hiszen balesetek a háztartási és barkácstevékenységek, nyaralás közben is előfordulnak.

A munkahelyi és üzemi elsősegélydobozban a szabályozásnak megfelelő tartalom, többek között különböző méretű steril gyorskötöző pólyák, mull-lapok, háromszögletű kendő, fóliakesztyűk, ragtapaszok, olló, sebfertőtlenítő oldat találhatók meg.

Milyen típusú mentőládák közül választhatunk?

A vonatkozó szabályozás szerint más-más elsősegély-felszerelésre van szükség az egyes járműkategóriák és munkahelyi környezet esetén, továbbá vadászatok alkalmával, illetve égési sérülések ellátásához. A dobozok helyét kötelezően és jól láthatóan jelölni szükséges. Tudni kell, hogy a benne elhelyezett steril kötszerek a gyártástól számított öt évig, a fertőtlenítő három évig őrzi meg szavatosságát, és a lejárat után cserélni szükséges. A felszerelés rendelkezésre állását és elhelyezését a hatóság ellenőrizheti, és ha nem találja megfelelőnek, azért büntetést szabhat ki.

Az I., II., III. és IV. típusú mentőládák különböző dolgozói létszám alapján kerülnek kialakításra. Az I. számú üzemi elsősegélydoboz 1-30 fő ellátására alkalmas felszerelést tartalmaz, a II. 31-50, a IIi. 51-100, míg a IV. számú 101-200 fő részére kínál különféle elsősegély-kellékeket. A nagyobb dobozok megvásárolhatók nemcsak az ismert ládában, hanem könnyen hordozható, könnyített PTP táskában is.

A munkavállalók képzése is elengedhetetlen

A sérülések minimalizálása érdekében első körben a munkakörnyezet átalakítását kell elvégezni, és ha ez már nem lehetséges, a dolgozókat a törvényben előírt módon és a kockázatértékelés eredményének és a védelmi szintnek megfelelően munkavédelmi ruházattal és felszereléssel, köztük elsősegélydobozokkal kell ellátni. Továbbá a munkavédelmi törvény alapján munkavédelmi oktatásban kell részesíteni őket.

Figyeljünk az elsősegélydobozok tartalmának szavatosságára, hiszen csak így biztosítható a megfelelő védelem!