Egy kis segítség a lakberendezési fókuszpont kiválasztásához

0
11

Ha érdekel a lakberendezés, akkor biztosan hallottál már a fókuszpont kifejezésről, amely ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, a helyiségnek azon pontja, mely vonzza a tekinetet.

Téves feltételezés, hogy ebből egy szobában csak egy lehet. A meglehetősen nagy, esetleg több funkcióval is rendelkező terekben, mint amilyenek például az amerikai konyhás nappalik, sokkal ideálisabb több fókuszpontot kialakítani.

Hogy miért? Ha több hangsúlyos elem is van a térben, akkor azok végigvezetik a tekintetet a helyiségen, és sokkal kiegyensúlyozottabbá teszik azt.

Mik lehetnek fókuszpontok?

Az egyik legjobb fókuszpont talán egy rossz adottságokkal rendelkező falfelület, amely már egy egyszerű falfestéssel vagy valamilyen figyelemfelkeltő mintájú tapétával is feldobható.

De még jobb ötlet, ha elhelyezel rajta egy többrészes vászonképet, amelyet mindenképpen a vaszonkep.hu-tól érdemes megrendelned.

Neked csupán annyi a dolgod, hogy feltöltöd a választott fotót, beállítod a paramétereket, és megadod az adataidat. Majd az oldal munkatársai ellenőrzik a fotód minőségét, és ha bármi gond van vele, akkor jelzik feléd.

Ezt követően pedig készítenek egy látványtervet, amit elküldenek neked e-mailben, és ha ezt jóváhagyod, akkor elkezdik a többrészes vászonkép gyártását. Ugye milyen jó, hogy ma már ilyen lehetőségeket biztosít számunkra a modern technológia?

Egyéb lehetőségek

A nappalikban általában a kandalló vagy a TV szokott domináns fókuszpontként funkcionálni, míg az előszobában ezt a szerepet egy szép bejárati ajtó vagy a tükör tölti be. Természetesen nincsen kőbe vésbe, hogy ezektől ne térhetnél el, hiszen ahány helyiség, annyiféle megoldás létezhet.

Egyedül arra kell figyelned, hogy egy olyan pontot jelölj ki fókusznak, ahová a tekinted legelőször esik, amikor belépsz a helyiségbe.

Több fókuszpont esetén

Abban az esetben, ha több fókuszpontot tervezel elhelyezni egy helyiségben, akkor célszerű közülük a dominánsat egy tengely mentén kiemelni.

Tegyük fel mondjuk, hogy ez a kandalló a nappaliban! Ezt tökéletesen kiemeli egy hosszanti irányban elterített hangsúlyos szőnyeg, amelyen egy mutatós dohányzóasztal van elhelyezve. Ezek ugyanis már a bejárattól odavezetik a tekinetet.

A sokfunkciós helyiségek

A sokfunkciós helyiségek esetében a legtöbbször a panorámaablak és a teraszajtó jut jelentős szerephez.

De, ha szeretnéd az összhatást tovább fokozni, akkor jól jöhet még a konyha falán például egy élénkpiros mintás tapéta, amely remekül kiegészíti a túlsúlyban lévő fehéret.

Ennyi lett volna a mai útmutatónk. Bízunk abban, hogy hasznosnak bizonyul majd a számodra, és sikerül kijelölni az otthonodban a fókuszpontot vagy -pontokat.