Hogyan lehet biztonságos az internetes vásárlás?

0
5

Az internetes vásárlások száma az elmúlt években meredek növekedésnek indult.

Természetesen 10-20 éves távlatban is szépen lassan kezdte átvenni a helyét a hagyományos vásárlási módoknak, de ez a trend az utóbbi időszakban még gyorsabb lett. Ennek több oka is van: pandémia, technológiai fejlődés, igények változása.

A biztonság a legfontosabb szempont

Sajnos az internet a rengeteg praktikus, hasznos megoldások mellett új veszélyeket is magával hozott. Ilyen például az, hogy az internetes vásárlás során csalókkal is találkozhatunk. Sokan ezért is félnek a digitális fizetéstől. Sok múlik azon, hogy milyen szolgáltatót választ a kereskedő. A BizPay a Worldline szolgáltatásait kínálja, amely Európában és Magyarországon is kiemelkedőnek számít. A biztonság miatt sem a kereskedőnek, sem a vásárlónak nem kell aggódnia.

Természetesen így is van jó pár olyan praktika, amit érdemes alkalmazni, ha online vásárolunk. Az első és legfontosabb, hogy biztonságos internetkapcsolatot kell használni. Ha van rá lehetőség, a vezetékes (ethernet) kapcsolatot alkalmazzunk a számítógéphez. Ez általában sokkal gyorsabb és biztonságosabb, mint például a Wi-Fi. Ha mégis Wi-Fi hálózatra kapcsolódunk, akkor mindenképpen nézzük meg, hogy van-e megadva jelszó, valamint soha ne adjunk ki felhasználónevet és jelszót olyan oldalnak, amit nem ismerünk vagy nem bízunk benne.

Az internetes vásárlás során használjunk biztonságos fizetési módszert. Ha lehet, hitelkártyán keresztül vagy online fizetési rendszerben regisztrált fiókot válasszunk. Nagyobb szintű adatvédelmet biztosítanak, mint az egyszerű átutalás vagy más módszerek. A kredit- és bankkártyaadatokat soha ne küldjük el olyan webhelynek, amiről nem tudjuk, hogy egyáltalán valós-e. Vásárlás előtt a vásárlói jogokat is jó, ha ellenőrizzük. Ha nincsenek pontos információk a szállításról, fizetési módról vagy úgy egyáltalán a kereskedőről és jogokról benne, akkor jobb elkerülni az oldalt.

Mit tehet az üzemeltető?

A kereskedőknek is fontos, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a vállalkozás és a vásárlók adatai biztonságban legyenek. Az egyik elsődleges lépés az SSL titkosítás megvalósítása. Ez egy biztonsági protokoll, ami biztosítja az interneten keresztüli kommunikáció védelmét. Ha egy webhelyen telepítve van az SSL, a szerver és az ügyfél böngészője között cserélt adatok titkosítva lesznek.

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mindig erős jelszavakra van szükség. Felejtsük el a számsorokat, születésnapokat és a házi kedvenc nevét ilyen esetekben. Ahol csak lehet, kapcsoljuk be a kétfaktoros hitelesítést.

A maximális biztonságra kell törekedni

Vásárlóként mindig legyünk körültekintőek, ne hagyjuk, hogy egy feltűnően olcsó ajánlat, hatalmas kedvezmény behúzzon minket a csőbe. Kereskedőként pedig ne a biztonságon spóroljunk, az ügyfelek érzékeny adatainak védelme mindennél többet ér.