Ötödik generációs mobil hálózatot létesít Norvégiában a Telenor és a Huawei

0
954
Ötödik generációs mobil hálózatot létesít Norvégiában a Telenor és a Huawei
Ötödik generációs mobil hálózatot létesít Norvégiában a Telenor és a Huawei

Ötödik generációs mobil távközlési hálózat norvégiai létesítéséről szóló együttműködési megállapodást írt alá a barcelonai Mobile World Congress mobli távközlési technológiai vásáron a Telenor mobil hálózati szolgáltató és a kínai Huawei mobil hálózati berendezés gyártó vállalat.

Az ötödik generációs (5G) mobil távközlési hálózati technológia a jelenleg használt legmodernebb 4G technológia adatátvételi sebességének többszörösét nyújtja és ezzel alapjaiban lesz képes megváltoztatni a jövő digitális távközlési infrastruktúráját.

Magnus Zetterberg, a Telenor Norway műszaki vezérigazgató-helyettese a fejlesztési megállapodásról kiadott közleményben rámutatott: az 5G amellett, hogy teljesen új, még soha nem tapasztalt mobil kapcsolattartási élményt kínál a felhasználók számára, egyúttal új technológiai platformot is teremt a dolgok internetében (IoT) egymáshoz kapcsolt gépek és berendezések közötti adatforgalom lebonyolításához, például az intelligens közlekedésirányítás, a hálózatra kapcsolt gépjárművek, vagy az egészségügyben a betegellátó készülékek és szenzorok között, illetve az automatizált, robottechnológiával felszerelt gyártósorok irányításához, a gyárakban dolgozó emberek munkájának támogatásához.

A Telenor és a Huawei évek óta együttműködik az 5G-technológia szabványosításában, a mostani együttműködésnek köszönhetően pedig a Telenor lehet az első szolgáltató, amely 5G-szolgáltatást vezet be Norvégiában – tette hozzá a Telenor Norway műszaki vezérigazgató-helyettese. Elmondta: a Telenor az idén kezdi meg az ötödik generációs technológia tesztelését, a hálózat üzembe helyezését pedig 2020-ra tervezi.

A Telenor Magyarország 2016 végén tesztelt sikerrel egy, a negyedik és ötödik generációs mobilinternet-hálózatok közötti átkötést lehetővé tévő technológiát, ami megkönnyíti az új technológia bevezetését.

A világ vezető mobil hálózati berendezés gyártói intenzív fejlesztési munkával készülnek az új, ötödik generációs mobil technológia bevezetésére és nagy versengés folyik közöttük az elsőségért.

A Nokia az év végén tervezi bevezetni az ötödik generációs rendszerre való átállást megkönnyítő 4,9G technológiáját.

A Huawei tavaly novemberben mutatott be Japánban egy 5G-4G élő 4K képfelbontású tévéközvetítést, a Deutsche Telekom mobilszolgáltatóval pedig decemberben demonstrált egy végpontok közötti 5G adatátviteli kapcsolatot. Az Orange mobilszolgáltatóval az idén február közepén lépett 5G és felhő-technológiai együttműködésre, február végén pedig bemutatta első 5G router modelljét.

A svéd Ericsson februárban jelentette be, hogy létrehozta az első végpontok közötti (end-to-end) 5G tesztrendszert, mint a jövőbeli 5G-szolgáltatások általános infrastruktúráját, és svédországi laboratóriumában sikeresen tesztelte az SK Telecom Korea mobilszolgáltatóval együttműködésben.