Harmony OS 2 oprendszer – gyengeségből erő

a Huawei nem adja fel

0
1029
Harmony OS 2 oprendszer
Harmony OS 2 oprendszer

Harmony OS 2 oprendszer lett a válasz a Huawei kínai vállalattal szembeni USA vádaskodásra.

Miszerint a Huawei kémkedik a telekommunikációs eszközein keresztül. Valójában egyetlen per nem keletkezett, nemhogy bármilyen jogi fórum a tényt kimondta volna. Ugyanakkor Kína nem szégyenlős. Egy olyan alkalmazást szabadalmaztatott tavaly, amely többek között képes az utcán menő embert arcfelismeréssel népcsoport szerint beazonosítani. Miért is? Azért, mert ők ujgurok.

A Harmony OS 2 oprendszer egy-az-egyben kiváltja az Androidot.

Amennyiben műszaki értelemben képes egy mobiltelefon – vagy táblagép – maradéktalan élményt nyújtó működtetésére. Egészen más dolog a felhasználói élmény, ami a dolog Achilles sarka.

Olyan réginek tűnik, amikor Donald Trump ex-elnök össztüzet zúdított a kínai gyártóra. Elérte, hogy nemcsak az USA telekommunikációs beszerzései blokkolják a Huawei termékeit (nekik vannak a legfejlettebb 5G telekommunikációs eszközeik). Az USA illetőségű Google egyenesen letiltotta az általa kifejlesztett alkalmazások és a Play Store alkalmazástár Huawei telefonokra történő telepítését. Az USA a Huawei ellenes hisztériájába jó pár EU tagországot is belerángatott.

A Harmony saját ökoszisztémát épít lecserélve az androidost.

Elterjedésének előfeltétele kizárólag az erre az oprendszerre alkalmazásokat fejlesztőkben mutatkozó hajlandóság mértékének növekedése. Elterjedésben Kína statisztika számai európainak más üzennek.

A Huawei bejelentése célszámként kitűzte, hogy ez év végéig 300 millió eszközön fusson Harmony. Mit is jelent ez? Nem többet, mint a Huawei jelenleg 100 milliós kört jelez, amelyik már használja. Mivel 65 féle készüléket adott el eddig, ezeken Kínában frissítésként mind futhat a Harmony OS. Jelentésük szerint minden 8. másodpercben tér át valaki az Androidról erre. Ami napi 10800 ember.

Más kérdés, hogy a 65 féle termék gazdái mind áttérnek-e. Sokuknak a gyártó megkönnyíti a dolgát. A legújabb telefonjain – P50 és P50 Pro – eleve a Harmony OS 2 fut*.

Huawei P50 és P50 Pro
Huawei P50 és P50 Pro

Nyáron is már ezzel működött a 12.6 colos kijelzővel gyártott MatePad Pro táblagép csúcsmodelljük.

Huawei MatePad Pro
Huawei MatePad Pro a Harmony OS 2 oprendszerrel

Mire jó ez az egész? Csak arra, hogy egy újabb szekértábor jött létre.

Az arányaiban visszaszoruló Apple iOS és az elhatalmasodó Android OS duopólium mellé itt ez a harmadik OS. Számos próbálkozás, mint amilyen a Bada OS már kivérzett a verseny során. Talán a Harmony nem így végzi, mert meglehetősen nagy gazdasági erő áll mögötte.

Bár a Bada mögött sem kisebb cég állt 8 éve, mint a Samsung.

www.huawei.com

* működtető Kirin 9000 vezérlő processzoruk is Huawei saját fejlesztés

Harmony OS 2 oprendszer