Apple iPhone 13 Pro Max csúcskészülék

látómezőben az új almás

0
903
Apple iPhone 13 Pro

Itt van az ősz, itt van újra és az okostelefon kiagyalója előáll szeptember 14-én a friss terméssel, idén az Apple iPhone 13 Pro Max a csúcskészülék.

Az Apple nincs könnyű helyzetben, ha a világ mobiltelefon eladásai terén a piaci részesedést nézzük. Viszont páholyból szemléli az ádáz árhacot a versenytársaknál, ahogy szépen lecsipdesik a hasznukat. Nem úgy az Apple… a világ mobiltelefon eladásainak összes profitjából az Apple egyedül annyit visz haza mint az összes többi gyártó együtt. Úgy, hogy csak minden hatodik elkelt mobiltelefon Apple masina. Nem azért prosperálnak, mert övék a világ legjobb telefonja.

Minthogy nem létezik ’világon legjobb mobil’.

Hanem azért, mert a világ tehetősebb felén Apple telefont tartani hitéleti kérdéssé vált és szinte mindegy mennyibe is kerül. A nem tehetősebb részén pedig státuszszimbólum és akármennyibe is kerül, kell egy a kézbe.

Apple iPhone 13 dobozban
Apple iPhone 13 bedobozolva

Az Apple megélhető karámot épített a híveinek, és ezen belül mindent – tényleg – igyekszik megoldani, hogy a mobil gazdájának semmire ne legyen gondja. Telerakja figyelmesnek szánt alkalmazásokkal, keresztösszefüggések sűrűjében minden döntést a telefonra igyekszik bízni. Lesz rajta műholdas csatlakoztathatóság is (végre valahára!)… Szolgáltatásuk csúcsa Siri a tanítható és beszélő, beszédet értő mesterséges intelligencia, és ha nem is okosabb az embernél, de következetesebb és sokkal gyorsabban reagál.  Ereje és egyben a gyengesége az Apple ökoszisztémának, míg a világ másik fele nem szekértábor párti. Nem kér egy mindent tudó – és mindent megmondó – telefonból.

Az Apple iPhone 13 Pro Max műszaki adatai átlagosak.

6.7 colos a kijelző 120 Hz képfrissítéssel, nyolcmagos processzor (Apple A15 Bionic) amit új iOS 15 hajt. Alapból 128 GB tárhellyel és 8 GB műveleti memóriával gazdálkodik.

Hátfalán 3 db 12 megás optika társul jó fényértékekkel, frontoldalán egy negyedik 12 megás végzi a dolgát. Az SD-kártya bővítési lehetőség nem maradt el mivel sosem volt. Régóta kikopott viszont a 3.5mm fülhallgató aljzat. Bluetooth használatnál most sem engedélyezett adatforgalom, csak a kommunikáció.

Meglepően az akku kapacitást 4000 mAh fölé vitték.

Az Apple hardver&szoftver jól összecsiszolt egység és energiahatékony, így a 4 Ah> főleg marketing elem. Feltöltés dolgában is felkapaszkodtak a gyorstöltés szekerére, igaz csak 25 Watt mértékéig.

Egyetlen nagy előrelépést talán csak a nyolcmagos A15 Bionic jelent. Ez az SoC saját fejlesztés és a kialakításában ráfeküdtek a mesterséges intelligencia még nagyobb mérvű támogatására. Optimalizált az alkalmazások működése és így nem vár el nagy mennyiségű RAM műveleti memóriát (összevetve egy ehhez képes szervezetlen Android rendszerrel).Apple iPhone 13 család

Az Apple iPhone 13 család    (kép forrása: EverythingApplePro) 

Felhagyott az Apple azzal a gyakorlattal, hogy figyelve az akku feltöltések számát elérve egy mértéket az akku lekonyult és ki kellett cserélni. Kényszerből adta fel, mert felfedezték mások a beépített mesterséges avulást.

A telefon külsőleg sem akar hódítani, nem ebben van az ereje. A csúcs Apple iPhone 13 Pro Max  színvariációiból négy lesz, az alap a normál iPhone 13 és ennek további változatai a Pro és a Mini.Apple iPhone 13 színek

Apple iPhone 13 színek   (kép forrása: EverythingApplePro) 

Ezek nemsokára hatféle színben lesznek a boltokban, hogy az árcédulán ne sokáig időzzön a szem.

www.apple.com

Apple iPhone 13 Pro Max