Apple iPhone 12 összevetése tavalyi modellel

kirakósdi meglévő főelemekből

0
937
Apple iPhone 12 összevetése a tavalyi modellel
Apple iPhone 12 összevetése a tavalyi modellel

Apple iPhone 12  összevetése tavalyi modellel viszonylag egyszerű feladat, ha alapvetést nézünk. Az Apple járja a maga útját, még ha az nem is tükörsima.

Az idei játék a 12 Mini, a sima 12, a 12 Pro valamint a 12 Pro Max fantázia nevekkel főleg azért folytatódik, hogy az Apple rajongóknak legyen választék. Megerősítve a jól értesülteket ezek mindegyike 5G képes, még a Mini is amelyik a kisebb kezűeknek maradt 6 col alatt. Kijelző méretében a 12 és a 12 Pro egyaránt már 6.1 colos képátlójú és nem tér el a felbontásuk. Csak a Pro Max lett 6.7 colos. Alig van változás a kijelzők minőségénél, a Pro ad ki csak valamivel több fényerőt.

A tavalyi alapmodell 5.8 colos kijelzőjéhez képest méretben lett hangyányi bővülés. Fura hogy az iPhone 11-es kijelzőt kapta a 12 Pro és a sima 12-es gyengébb egy fényerejű variánst. Ebből következik, hogy a kijelző paraméterek váltogatása alig érdemel említést, jobbára csak számmágia.

Tavalyi főelemek vannak a 12-es friss modellekben.

Kívülről a 11-esekhez képest alig lehet megkülönböztetni az idei fazonokat. Az iOS 14.1 egységes. Azonos benük a processzor, az új 5 nanométeres csíkszélességű, házi fejlesztésű A14 SoC. A tavalyi 7 nanós volt, pár felhasználó-centrikus okos szubrutin nélkül. Változást nem hoztak a RAM/tárhely párosítások.

Apple iPhone 12 Pro elölről hátulról
Apple iPhone 12 Pro elölről hátulról

A hasonlóság igaz a kamerákra is, a 12 Pro és Pro Max a 11-es ugyanazon háromoptikás kivitelét kapta, míg a sima 12 kétoptikás mostohagyerek lett. A 11-es rekeszértékhez (f/1.8) képest csak némi javítás a 12 széria f/1.6 rekeszértéke, ami olykor jól jöhet sötétben a vakuzás nélküli fotózáshoz. Más pozitívum itt sincs. Az Apple nem vette a fáradságot, hogy a szelfi kamerákhoz nyúljon, mind a 4 friss modell a tavalyi 11-es frontkameráját használja.

A felhasználó azonosítást ugyanaz az arcfelismerő protokoll látja el.

A képalkotás mellett a hanghatáson sem igazítottak sokat, ugyanaz a sztereó hangsugárzó. A zárt tok minden modellnél fülhallgató aljzat nélküli kivitel. Memóriakártya-hely az Apple világban eleve kizárt.

Meglepő egyedül az, hogy a 3000 mAh kapacitású 11-es akkumulátorhoz képest a 12-es csak 2850 mAh és a Pro változat is pont ilyet kapott. Akkor, amikor az akksi a telefon Achilles-sarka és évről évre minden más gyár igyekszik az akkumulátorok kapacitását növelni. Ez éppenséggel nem csak  marketing szólam, hanem fontos vonatkozás a napi használhatóság terén.

Az Apple nem akar erre menni (miért is, ha tömegigény a hosszabb üzemidő). Szerencsére a csökkent akku kapacitású 12-es és 12 Pro azonos üzemidőt nyújt, mint a tavalyi 11-es a nagyobb akkumulátorával. Ez igaz a nagy kijelzős iPhone 11 Pro Max 4000 mAh akkuval szemben a 12 Pro Max 3670 mAh kapacitású akkujára is. Bár nagyobbak a kijelzők, de az SoC 5 nanométere energia spóroló, az egész szisztéma gazdaságosan összerakott. Egy Apple tulajdonos elégedjen meg ezzel.

Apple iPhone 12 összevetése tavalyi modellel

negatív változtatást láttat a kiszerelésben. A 12-es telefonok dobozába már nem kerül töltő. Mivel aljzata sincs, fülhallgató se kerül bele. Töltőt, zsinórnélküli fülest vegyen az sok pénzért, akinek kell.

Az SoC-t és iOS-t kivéve nem újdonság, hogy a tavalyi alkatrészekből összeálló 12-es széria idén többe fog kerülni.

Az Apple áttörést a technikai újdonságokban a korábbiakhoz képest idén sem mutatott be. Lendületét 2020-ban a lojalitás és összetartozás szelleme adja. Valamit baromi jól csinálnak, mert kiugró haszonrés mellett az ágazat profitjának a felét képesek hazavinni. Koreában a Samsungnak, a kínai Huaweinek meg az összes többinek együttvéve is csak nekigyürkőzve futja hasonlóra.

Az Apple a Q3 negyedévében az előző év azonos időszakához képest zsugorodó eladási számok mellett közel $60 milliárdos  rekord árbevételre tett szert. Ennek a fele jön csak a telefon forgalmazásból úgy, hogy a világon eladott mobilokból csak minden hatodik Apple gyártmány.

Apple iPhone 12 összevetése tavalyi modellel