5G mobiltelefon eladások 2020 Q1 negyedévben

sovány vigasz a keresletük emelkedése

0
1012
5G mobiltelefon eladások 2020 Q1
5G mobiltelefon eladások 2020 Q1

5G mobiltelefon eladások 2020 Q1 negyedévben volt a koreai lap cikkének a témája.

The Korea Herald arról ad számot, hogy az 5G képes mobiltelefonok eladásai hogyan festenek gyártói bontásban idén, az első negyedév statisztikai adatai figyelembe vételével.

A koreai Nam Kyung-don újságíró összesítésében dobogós a Samsung és a Huawei (még így is), nagyjából ketten a piac 2/3 részét birtokolják. Ez cégenként 8 millió darabos kategóriát képvisel eladások terén darabszámban. Utánuk nagy űr és hárman kisebb kínai márka (Xiaomi, Oppo, Vivo) osztozhat a maradék 1/3 világpiaci részesedésen.

Kicsit egyhangú a lista, élén a koreai gigásszal. A követő egytől egyig kínai gyártó és négyen vannak a listavezető után. Sokáig a Huawei volt az élmezőny vezetője, de az USA és utána az amerikaiakat többen követő országok a kínai technológia terén visszakoztak. Így a Huawei a presztízs vesztésen túl óriási anyagi hátrányokat könyvelhetett el a politikai csatározások után. Az androidos telefonjai január elejétől nem használhatják a Google Play alkalmazás boltot, ami újabb arcul csapás a kínaiaknak.

Stratégiája – miszerint ő lesz a kínai Apple sőt pár év múlva az 1. számú mobiltelefon gyártó – behalt.

5G mobiltelefon eladások 2020 Q1 negyedévben

nem értelmezhetők könnyen 5G hálózati kiépítettség nélkül. Ebben nagyot kell előre lépni, ha a jóval drágább 5G képes telefonok eladási számait akarják a lakosság körében jelentősen növelni.

Sűrűbben telepítendő, a magasabb frekvencia miatt nagyobb energiával sugárzó adóállomásokra van szükség, ez sok helyen tiltakozási hullámok kiváltója volt. Egyben igen súlyos anyagi teher a GSM szolgáltatók költségvetésében, jóllehet a 4G fizikai kiépítettségére települ rá. Józanító statisztika, hogy a telefonhasználók forgalomban lévő készülékei a 4G hálózati lefedettséget műszakilag mindössze 43%-ban voltak képesek igénybe venni.

Nem kell aggódni, nem maradunk le semmiről, 2025-ben is a világ kapcsolatépítéseiből 15% lesz 5G platformon (Ez egyedül az USA-ban lesz 47%). Viszont a 4G (LTE) a világban 59% marad 5 év múlva is. Egy 4G képes telefon (magában csak emiatt) nem avul gyorsan.

5G logo Wikipedia
5G logo Wikipedia

5G mobiltelefon eladások 2020 Q1 negyedévben a világban az összes eladáson belül 24 milliós darabszámot tettek ki. Miközben összesen 272 millió készülék kelt el, ami mindössze 9% az 5G képes modellek szempontjából.

Kínában az összeladások számából 15% volt az 5G képes modell.

Náluk ez tavalyról az 5G világon belül 120% bővülést reprezentál: a világátlagnál jellemzően dinamikusabban fejlődő piacról van szó.

Könnyen kiszámítható, hogy a 272 milliós összeladás idén az első 3 hónapban kb. 13%-os eladási szám csökkenést jelent az előző negyedéves statisztikához viszonyítva. Ekkora darabszám utolsó ízben 2013-ban kelt el, ami 2020-at tekintve mélyrepülésnek számít.

A Samsung 30%-kal csökkentette feladott rendelését a mobiltelefon gyártáshoz szükséges optikai részegységek (kamera) terén idén. Piaci előrejelzések szerint az idei Q2, azaz a második negyedév lesz majd a valódi krízis időszak az eladásokban (a COVID-19 miatt).

Ilyen körülmények között az 5G képes készülékek lázas eladásai helyett inkább a vevők egy bizonyos köre kerülhet lázas állapotba, de nem az 5G mobilok keresése miatt.

Az információ és illusztráció forrása: www.koreaherald.com

5G mobiltelefon eladások 2020 Q1 negyedévben