Kipányvázott repülő GSM adótorony drónnal

Ma is még 4 milliárd ember él internet hozzáférés nélkül

0
909
Kipányvázott repülő GSM adótorony még a földön
Kipányvázott repülő GSM adótorony még a földön

Kipányvázott repülő GSM adótorony drónnal egy minnesotai cég váltotta valóra az ötletet életképesen, megelőzve a Facebook vagy Google gigászok saját próbálkozásait.

Nem kell hozzá más, csak egy megbízható drón (a DJI M200/M210/Inspire 2, vagy Yuneec H520/H920 modell) de más hasonló típus is átalakítás nélkül megfelel. Telekommunikációs egységét a drónra rögzíteni egyszerű feladat, majd a kezelője felröpíti a kívánt magasságba. Átjátszó állomásként a felhasználók számára fontos szolgáltatása az internet elérés lesz.

Ma 4 milliárd ember létezik Földünkön világhálóhoz hozzáférés nélkül.

Gyéren lakott vagy félreeső helyeken, mostoha földrajzi körülmények között élők számára a szolgáltatók nem tülekszenek a hálózatépítésnél. Ilyen körülmények között lehet a kipányvázott repülő GSM adótorony nagy ígéret.

A Spooky Action startup cég Telelift nevű rendszere a Superfly technológiát állítja hadrendbe.

A Superfly a 'hordozórakéta'
A Superfly a ‘hordozórakéta’

Tavaly már sikeresen debütált a nemzeti szörfbajnokságon a francia Quiberonban.

Nagyon fontos elem a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása. Ehhez kell a ‘pányva’, amelyik nemcsak fizikailag behatárolja a lebegő drón mozgását, hanem ellátja a szükséges 3kW energia utánpótlással is. A földi egység egy koffer méretű dobozban elfér, akár egy autóban is. Szerencsés esetben – ha van a közelben épület és benne áramellátás – egy fali konnektor már tökéletes forrás. Kezelőszemélyre csak a felszállásnál van szükség, és ha szükséges, a váratlan landoláshoz. A drón le nem zuhan, mert nem várt áramkimaradás ellen a fedélzeti tartalék akkumulátora nyújt védelmet.

A kipányvázott repülő GSM adótorony drónnal 30-40 km távra stabil

és százszámra képes internetes hozzáférést biztosítani. Lakott területen a hatótáv jelentősen rövidül a sok egyéb technika elektronikus/elektromos zavarkeltő hatása miatt.

A találmány nehézségekkel is szembe találkozhat. Lakatlan területeken nem gond, de az áramot is szolgáltató pányva vezetéke a polgári repülésben tud képezni kockázati elemet. Ha netán a ‘köldökzsinór’ el is szakadna, ez nem okozza a drón sérülését a saját akkus erőforrás okán és az automatika lehozza a földre.

A drón és a 4G útválasztó [magyarul router] együtt 40 ezer dolláros tétel, de az általa nyújtott internet elérés értéke felbecsülhetetlen. Tartós repülésre felkészítve csak válogatott alkatrészekből összerakott drónok szolgálnak megnyugtató minőségben.

A szolgáltatást elsősorban Afrikába szánják, ahol Kenya, Nigéria, Botswana és Szenegál lakosságának szeretnének lehetőséget biztosítani ahhoz, hogy teljes jogú világháló használóvá léphessenek elő.

Képek forrása:  Spooky Action

Kipányvázott repülő GSM adótorony drónnal