Honor 90 Lite és Pro a két véglet

mindenki szabadon választhat

0
438
Honor 90 Lite és Honor 90 Pro

Honor 90 Lite és Pro a két véglet a most megjelent termékcsaládban. Szolid öcsi szerepben és komoly bátyóként felölelnek egy széles műszaki spektrumot, szemléltetve a mai kínai technológia teljesítő képességét.

A Honor márka három éve a Huaweitől önállóan fejleszt.

Bár 2013 óta létező márka, a kínaiak csak pénztárca barát vonalként kezelték az akkor már vadul terjeszkedő Huawei márka mellé/mögött.

Aztán jöttek az 5G rendszerekkel kapcsolatban felmerült adatszerzési gyanúk és vádak. Ennek révén az USA beszerzéseknél a Huawei ’persona non grata’ nemkívánatos résztvevőként lett billogozva.

Hogy ne rántsa magával a szabadesésében, a Huawei 2020-ban eladta a Honor márkát. Egy kínai érdekeltségű vállalat csoport folytatta a Honor vonalat.

Honor 90 Lite és Honor 90 Pro mobilváltozat

Friss kínálatuk a Honor 90 Lite és a Pro.

Amit csak el lehet követni két modell eltérésében, azt itt le lehet követni.

Kívülről minimális, egy milliméternyi a méretkülönbség a Pro javára (164 mm), súlyban pedig 2 deka. Kijelzője 120 Hz képfrissítésű AMOLED, szemben a Lite IPS panel által nyújtott 90 Hz képfrissítési képességével.

Jóval nagyobb a difi a Honor 90 Lite és Pro között belül.

A Pro modell Snapdragon 8+ Gen 1 központi processzora 4 nm csíkszélességű USA gyártmány. A Lite viszont MediaTek 6020-at kapott és csak 7 nm csíkszélességben készül (a kisebb érték a korszerűbb). Míg a Pro változat 12 vagy 16 GB műveleti memóriával operál, a Lite csak fix 8 GB memóriára hagyatkozik. Mindkettőnél 256 GB fix tár szolgál adattárolásra, viszont a Pro ajánl egy 256 GB verziót is.

Durva eltérések az optikai rendszerekben érhetők tetten.

A Lite egy 100 MP + 5 MP + 2 MP trióval hátul és egy 16 megás szelfivel  dolgozik elöl. Szokatlan a kettős kamerasziget, de ezt is meg lehet szeretni. Sőt lehet vele villantani, nemcsak a vakuval. A Pro a brutális 200 MP + 32 MP + 12 MP kiépítettség mellett optikai ráközelítést [magyarul zoomot] is kapott. Szelfije is kétoptikás(!) lett, az 50 megás főoptika kapott pluszban egy 2 megás mélységérzékelőt.

A Pro modell sztereó hangsugárzó párossal szól, a Lite viszont csak egy hangszóróval magában. A tulajdonos azonosításra a Lite a bekapcsoló gombbal egybe épített ujjlenyomat leolvasót működtet. A Pro szimpatikusan a kijelző alá elhelyezett optikai érzékelővel oldja meg ugyanezt.

Energiagazdálkodásuk is eltér.

A Lite 4500 mAh kapacitása mellett a gyorstöltésre 35 Watt jut. A Pro 5000 mAh kapacitással hasít, és 90 Wattal képes visszatáplálni energiát. Ez így ténylegesen nem egészen tripla, de legalább is dupla feltöltést hoz.

Mégis, mire jó a két végletes műszaki paraméter sor?

Arra az egyre, hogy a Pro árához képest (nagyjából 190 ezer Ft mire ideér) a Lite ára ennek pont a fele. Éppen átcsúszik a bűvös 100 ezer forintos irányadó határ alá. Majd akkor, ha megérkezik kies hazánkba.

Honor 90 mobil alapmodell
Honor 90 mobil alapmodell

Aki válogatósabb, annak elérhető lesz a középső testvér Honor 90 alapmodell is. Egy dolog közös mindhármukban, az az Android 13-as operációs rendszer. Jellemző a tervezésre a kifejezetten nőies forma- és színvilág…

Forrás és fotók: www.huaweicentral.com

Honor 90 Lite és Pro a két véglet