Mennyire fontosak az okoseszközök a sulikezdéshez?

0
297
Mennyire fontosak az okoseszközök a sulikezdéshez?
Mennyire fontosak az okoseszközök a sulikezdéshez?

Míg nem is olyan régen csupán az írószerek, füzetek és tankönyvek beszerzésére kellett gondolnunk a beiskolázás kapcsán, napjainkban viszont már a különféle okoseszközöket sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Mondanunk sem kell, az oktatási rendszer sokat változott az utóbbi időben. Ha pedig azt szeretnénk, hogy gyermekünk valóban megfelelően érvényesülhessen az iskolában, akkor jobb biztosítanunk számára az ehhez szükséges eszközöket. Joggal merül fel azonban a kérdés: mi is a jelentőségük ezeknek pontosan? Az alábbi cikkből kiderül!

Krízishelyzetek és a totális digitalizáció

Valószínűleg mindenki emlékszik még rá, mikor nemrég a pandémia miatt a gyerekeknek teljesen át kellett állniuk a digitális oktatásra. Azonban az ehhez szükséges okoseszközök, mint például a tablet beszerzése természetesen ilyenkor is a szülő feladata volt. Azok a gyerekek, akik nem rendelkeztek megfelelő készülékkel, valamint kellően gyors internetes kapcsolattal, komoly lemaradásban részesülhettek az iskolai tananyagot illetően. Nos, ha őszinték akarunk lenni, akkor a pandémia után következő háborús helyzet és infláció sem kecsegtetett túl sok jóval. Így nem árt felkészültnek lennünk, hiszen láthatjuk, gyermekünk bármikor rákényszerülhet, hogy száz százalékban a digitális oktatásra hagyatkozzon.

Digitális feladatok az iskolában

A különféle oktatási applikációk pedig a krízishelyzeten kívül is egyre inkább népszerűnek számítanak egyes iskolákban. A pedagógus ugyanis ezeken keresztül sokkal könnyebben szemléltetheti az adott tananyag bizonyos részeit. Így napjainkban már az sem ritkaság, hogy a gyerekeknek tablet segítségével kell megoldaniuk egyes feladatokat a tanórán.

Tehát csemeténk akár már ma is sokat veszíthet azzal, ha az órára nem tud megfelelő eszközt vinni. Bár egyes iskolákban biztosítanak a gyerekek számára ehhez ideális készülékeket, azonban naivitás volna azt hinni, hogy jelen gazdasági körülmények között erre országos szinten lenne kapacitás az oktatási intézmények részéről. Így jobb híján a szülő feladata gondoskodni minderről, ha valóban fontos számára, hogy gyermeke milyen tanulmányi eredménnyel zárja az évet.

Mire számíthatunk a jövőben?

A digitális oktatás pedig – ahogyan az kiderült a pandémia alatt is – valóban működőképesnek bizonyult, így a jövőben a gyorsabb és hatékonyabb edukáció eszközeként egyre inkább előtérbe kerül majd. Nem csodálkozhatunk tehát azon sem, ha pár év múlva már talán a járványhelyzet ideje alatt fennálltakhoz hasonlóan a digitális oktatás teljesen átveszi a főszerepet.

Egyre inkább erre mutatnak a jelek, hiszen a modern információs világban a fiatal generációk számára már talán jóval kevésbé effektívek azok a tanítási módszerek, amelyek segítségével mi jártuk ki az iskolát. Ugyanis az információs igények is mások manapság. Elég csak például az idegen nyelvre gondolni: míg pár éve tökéletesen elboldogultunk a magyar nyelv kellő ismeretével, manapság már a legtöbb jól fizető állás esetében alapvető elvárás a folyékony angol nyelvtudás.