Android 11 operációs rendszer a láthatáron

csak még nem látszik jól

0
1310
Android 11operácios rendszer a láthatáron

Android 11 operációs rendszer a láthatáron már feltűnt, csak még nem vehető jól ki a formája. Nem kis feladat a Google birodalomnak évente a szoftverkörnyezetet jelentősen megújítani. A felhasználók eleve örökös hátrányban vannak, a gyártók előszeretettel a vadonatúj oprendszerekre koncentrálnak, sem minthogy a korábban eladott telefonokon futó régebbi rendszereket újabbra frissítsék.

Ez évek óta megoldatlan feladatnak bizonyul.

Eredendően volt a kiindulás, hogy versenyre hívják az addig uralkodó Apple cég iOS rendszerét. Az iOS csak az Apple felügyeletével működik zárt körben, fejlesztése is egy kézbe fut össze. Ezért nem csoda, hogy a frissítések is karban vannak tartva.

Ma az Apple gyártású mobilok 88 (!) százaléka friss rendszerrel működik.

Sok minden elmondható az Android rendszerről, de ez nem.

Utóbbinak a legfőbb ereje a szabad forráskód. A Google alapszoftvere és ebben a formájában a cég Pixel modelljein fut. Kiindulásként szolgál minden gyártónak a saját arculatra történő átalakításhoz. Ezzel telepítve dobják piacra telefonjaikat. A gyártók saját elnevezéssel látják el ezeket a továbbfejlesztéseket és azt magukénak tekintik.

De csak annyiban, amennyiben a friss mobiljuk mindig a legújabb Android szoftver változatot kapja. Ez még első körben gyorsan frissülhet a még újabbra, aztán kezdődik a frissítés lemaradása, majd elmaradása.

Sok nagy név deklarálja is, hogy melyik modellnél szünteti be a frissítéseket és azután maximum biztonsági patch érkezhet a mobilra. Ez akut probléma több okból. Nem lehet minden új oprendszert régebbi készülékre csak úgy feltelepíteni. A régebbi mobiltelefon konstrukciók hardver elemei sok esetben nem felelnek meg az újabb technikákat mozgósító Android operációs rendszer elvárásainak. Például fix fókuszú hátfali kamera optikáját nem lehet változtatható fókuszú mozgásra rábírni.

Más jellegű szűk keresztmetszet számos adódhat ezen felül is. Sok új alkalmazás egyáltalán nem fut régi mobilon. Ezért aztán a régebbi mobilok gyorsabban veszítenek értékükből, mint a funkcióik használhatóságából. Bejött itt is az ‘erkölcsi avulás’ fogalma, tökéletesen működő telefon is avitt és lesajnált darabbá válik akár 2 év múlva.

Jó példa a Samsung Galaxy S7 széria. A fenti példát idézve az optika technológiáját később az S8 és S9 is használta. Az S7 modell négy éve jött ki, akkor az Android 6 volt rá gyárilag telepítve. Hamarosan lehetett frissíteni az Android 7-re 2017-ban, majd még az Android 8 is ráfért. Az azóta megjelentetett Android 9 már sehol, nemhogy a tavalyi Android 10.

Idén meg itt az Android 11 operációs rendszer a láthatáron

Jó példa az S7-es, mert annak induló szoftvere az Android 6-os változat. Szemben a naprakész iOS szoftverrel futó Apple mobilok impozáns 88%-os arányával, szomorú a statisztika az Androidok háza táján.

2019 év derekáig – az addig meg nem jelent Android 10 elődeit vizsgálva – az Android 6 vezet a használt mobilokon futó operációs rendszer változatok statisztikájában (≈17%) négy évesen.Android változatok elterjedtségeAndroid operációs rendszer változatok elterjedtsége

Ahogy közeledünk a mába, a 7-essel fut valamivel kevesebb, a 8-assal megugrik 15%-ra és a 9-essel visszaesik 10% részesedésre az összképben. Ezt a tavalyi Android 10-essel futó vadiúj mobilok legfeljebb árnyalni tudják, de áttörést nem hoznak. A világban az egyre fogyó összesített eladások számainak fényében főleg nem.

A Google már nem csalogat azzal, hogy édesség neveket ragaszt az egyes Android verziókhoz ábécé sorrend szerint. A korábbiakat nem sorolva a 7-es verzió volt a Nougat, Oreo volt a 8-as, a 9-es a Pie. Majd megunták az egészet, a rá következő csak Android 10 lett és idén ott az Android 11 operációs rendszer a láthatáron.

Bejelentésének időpontja nem ismert és ennek dacára még ez is képes kitolódni a vírusos világhelyzet miatt. Egyelőre fejlesztői előzetes példányok forognak közkézen a Pixel modellekre letölthető változatban.

Kíváncsian várjuk végső formában az újdonságokat, amiről a világban az amúgy egyre több Android rendszert használó mobilos mind lemarad. Hiszen ma is vesznek ők sok új mobilt, de bizonyosan nem a 11-es rendszerrel felkantározva.

Az illusztráció forrása a www.statista.com

Android 11 operációs rendszer a láthatáron