VirusContact app a vírus terjedése ellen

hazai találmány nemzetközi veszély ellen

0
1171
VirusContact app a vírus terjedése ellen
VirusContact app a vírus terjedése ellen

VirusContact app a vírus terjedése ellen felvett küzdelem során lett ötletből termék és a tesztelési fázis után mobiltelefonról mindkét vezető operációs rendszerrel elérhető lesz.

Werderits Krisztián a Visual Cortex cég alapítója csapatával a koronavírus elleni küzdelem hatékonyabbá tételére egy technológiát dolgozott ki. A várható alkalmazás neve VirusContact.

A VirusContact app fejlesztője Werderits Krisztián csapata
A VirusContact app fejlesztője Werderits Krisztián csapata

Személyes interjú készült vele és a ’Magyarország élőben extra’ hírTV műsorban számolt be az alkalmazás lényegéről. Ez a megoldás nem nyomoz, nem gyűjt személyes adatokat, nem azonosítható a mobil gazdájának GDPR vonatkozású érzékeny adathalmaza. Nem mint például Izrael hivatalos vélekedése a mobiltelefon használók követéséről – még ha járvány is van.

A VirusContact app a vírus terjedése ellen segíteni akar.

Célja nem a mobiltelefonosok mozgásáról képet alkotni, hanem tájékoztatás a potenciális veszélyről. Az alkalmazás letöltésével még nem tettünk semmit. Nyilatkozni kell majd arról, hogy önkéntesen fogjuk használni. Vállalni csak egy dolgot kell: ha az orvosi vizsgálat koronavírus fertőzöttséget állapít meg,  diagnózisunk birtokában SMS-t kell küldenünk adott központi számra arról, hogy vírushordozók vagyunk. Az SMS küldésben semmilyen kémkedés nincsen, viszont a központ rögtön tájékoztatja a rendszerbe önként csatlakozott összes app működtetőt arról, hogy vírushordozóval találkozott az elmúlt időszak során. Megadja a fertőzött személlyel történt kontakt időpontját és időtartamát, valamint a személlyel történt találkozás alatti legkisebb távolságot, amivel megközelített(ük).

A vírus hatékonyan csak másfél, de valójában akár 5-6 méterről is simán képes fertőzni.  25 évesen a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolat 10 méteres hatótávú szűk keresztmetszete végre valamire jó.

Minden app használónak a telefonján aktívnak kell lennie a ’Telefon láthatósága’ opció és állandóra kell állítani a Bluetooth üzemmódot. Ha mindig működik, megtalálja a hatókörébe lépett többi mobiltelefont – beleértve az app használókat is – és mindezt szorgosan eltárolja a memóriájában.

Bizonyosan sokunkkal megesett, hogy autóban Bluetooth kihangosítással közlekedve később számos Bluetooth kapcsolódásra lett volna lehetősége a telefonunknak, míg pl. egy tilos lámpánál várakoztunk. Természetesen ebből nem lett semmi, mert ehhez szándékkal el kellene indítani a ’Párosítás’ opciót. Viszont a mobilunk az érintett telefonok BT kódját tárolja, amit a VirusContact tesz nagy értékké.

Hogyan működik a VirusContact?

Tegyük fel SMS üzenetet kapunk a fentiek szerint beazonosított beteg emberrel történt találkozásról. Eldönthetjük, hogy a múltbeli adott időpontban a találkozás hosszúsága, valamint a személy közelségének mértéke ránk nézve veszély forrása-e vagy nem.    Veszélyeztetettségünk lehetőségét nem csak magunkra, hanem az egész családunkra, barátainkra és ismerőseinkre, kollégáinkra is kiterjesztve kell elképzelni e kötelező szellemi vizsgálódás során.

Ha ezt bármi okból nem tesszük meg – hivatkozva időhiányra, elfoglaltságra, stb. – az alkalmazás letöltése felesleges volt és jól vizsgázunk felelőtlenségből és szociális érzéketlenségből.

Ahogyan a szeretet helyett a gyűlölet nagyobb erőket tud mozgósítani, ugyanígy a szégyenérzet is erősebb motiváció a proaktivitásnál.

A tesztelési fázison túljutva a VirusContact nem csak Magyarországon alkalmazható, bárhol a világon működik, ha az adott országban megvan az elegendő résztvevő és mindenek előtt a KÖZÖS SZÁNDÉK.

Az országokon átívelő tevékenységű Vöröskereszt máris érdeklődést mutat az app iránt. Büszkék lehetünk ha az app jobban terjed el mint a vírus, mert bizony magyar szoftverfejlesztő készítette.

VirusContact app a vírus terjedése ellen