Mobiltelefon az új eszköz a koronavírus ellen

digitális küzdelem a járvány idején

0
922
Mobiltelefon az új eszköz a koronavírus ellen
Mobiltelefon az új eszköz a koronavírus ellen

Mobiltelefon az új eszköz a koronavírus ellen, segíthet a vírus terjedésének vizsgálatára, fékezésére, akadályozására.

Több országban (Németország, Ausztria, Olaszország) a mobilhálózat szolgáltatók szövetkeztek a hatóságokkal és adatokat gyűjtenek az ügyfelek mozgásáról. Műszakilag természetszerű a megvalósíthatóság, jogilag a lehetőségek betartásával pedig alkalmas módszer. Az adatmegosztás ebben az esetben közérdek fontosságú.

Az adatgyűjtés az EU szabályozás szerinti GDPR (General Data Protection Regulation) rendelkezések betartásával történik és anonim, kivételt képezhet a vírust diagnosztizáltan hordozók esete, ahol ez kényszerűség és a járványellenes harc hatékony eszköze lehet. Amúgy pedig a törvény betartatására is jó.

Ha #együttsikerül, akkor az ez ellen fellépőket kell tudni utolérni.

A németeknél az ajándékba adott adatforgalom mennyiség többek között azt a célt is kielégíti, hogy adatokat küldhessen a mobiltelefon a használó fizikai pozíciójáról és az aggregát adathalmok lesznek elemzés tárgyai. Ehhez nem szükséges a GPS alkalmazás aktiválása, a szolgáltatók az adótornyaik által forgalmazott adatokból háromszögelik a mobiltelefon – elég pontos – helyzetét és mozgását. Ez akkor igazán fontos, ha a járvány már olyan méreteket öltött, mint Olaszországban. A WindTre és a Telecom Italia is gyűjt adatokat azokról, akiknek hatóságilag házi karantént rendeletek el, vagy egyes régiók kijárási tilalmának betartását ellenőrzik.

Mobiltelefon az új eszköz a koronavírus ellen

és a lakosság mozgását korlátozó rendelkezések betartásán túl a másik fontos vizsgálati terület az emberi kontaktok intenzitásának vizsgálata. Már korábban is voltak az emberek mozgásának intenzitását megfigyelő fejlesztések, elég csak a közlekedési dugók természetére utalni. Azonban a mai helyzetben kritikus jelentőségű, a beazonosított fertőzöttek mozgását lekövetve a gócpontok kialakulásának tanulmányozására is alkalmas.

Bármilyen mozgás nyomon követhető Spanyolországban is, ahol minden lakosnak megszabták, hogy mekkora körzetben mozoghat célirányosan az élelmiszer és gyógyszer beszerzés végett. Ha egy átlagos mobiltelefon tulajdonos dokumentáltan több kilométert mozog egyhuzamban, akkor valószínűsíthető, hogy nem tanúsít jogkövető magatartást. Mármint biztosan nem rendelkezik ilyen léptékű mozgáshoz jogosultsággal.

Ázsiának több országában (Kína, Tajvan, Dél-Korea) személyesen figyelték az orvosilag azonosított COVID-19 vírushordozók mozgását a karantén illegális elhagyása esetén, illetve a terjedés szempontjából az erősen fertőzött területek emberi interaktivitását. Tajvanon villanypásztor-elv szerint tartják ’karámban’ a fertőzöttek mobiltelefonos mozgását. Kína kicsit másképp tartja szemmel lakosságát egy önkéntes színkód generáló app segítségével: ha beteg lettél piros kell legyél és tedd közzé.

Irán másképp reagált

Egészségügyi Minisztériumuk egy AC19 nevű alkalmazást propagált, amelyik a koronavírus diagnosztizálását igérte, helyette azonban az azt letöltők (emberek milliói) akaratlanul adatokat küldtek magukról. Ésszerű a javaslat, hogy mobiltelefonos vírusfelismerés helyett maradjon a mobilos arcfelismerés

Izraelben az állandó háborús helyzet okán 2002 óta monitorozzák a polgári mobilmozgást és egy hónapja államilag léptek szintet. Él a koronavírus miatti korlátozott, rövid időtartamra szóló mobiltelefon követés joga.

A vírus nemzetközi terjedéséről tájékoztató anyag https://www.cidrap.umn.edu/covid-19/maps-visuals

Magyarországon a fertőzés nem érkezett exponenciális szakaszba és a kijárási korlátozás jelenlegi formája ezt elnyújtja, kitolja. Ezzel az egészségügy teherbírását leíró függvény rajzolatában lenyomja a macskahát görbét.

Ne feledjük, hogy nem az állam a bigott adatgyűjtő, hanem a hőn szeretett Facebook, a Google és társai. Ezek lettek igen rövid idő alatt a célzott viselkedéskutatás digitális nagymesterei. Mindent tudni akarnak rólunk.

Ha valakinek szorongása keletkezne a fentiek miatt, csak annak legyen, akinek a mozgása sanda szándékból történik, netán szabályt akar szegni.

Adatot gyűjteni mobiltelefon sem kell, elég ha a laptopon/PC-n a Microsoft cég Windows operációs rendszere fut.

Aki nem lett ettől sem nyugodt, az alkoholos törlőkendővel higiénikusan törölgesse le tokostól a kedvenc mobiltelefonját és mielőtt elindulna gondosan rakja a fiókba, hagyja otthon.

Hírforrás: www.reuters.com

Mobiltelefon az új eszköz a koronavírus ellen