3D arcfelismerés – a biztonságban a bizonytalanság a biztos

0
1244
3D arcfelismerés
3D arcfelismerés

Nem egyszerű a helyzet, a gyártók a tulajdonos azonosítását tévedhetetlen biztonsági szűrőnek szánják. Legyen az a Microsoft szoftveróriás a Windows 10-es Hello szolgáltatással, vagy a Samsung S8 biztonsági próbálkozása az emberi szem íriszfelismeréssel, vagy az Apple FaceID arcfelismerő algotitmusa. Ez utóbbi 3D arcfelismerés lett az iPhone X jubileumi modell erőssége.

Nem meglepetés, ha ez azonos a Microsoft Xbox Kinect elvi megoldásával.

A törekvés egyforma: a tulajdonos kizárólagos azonosítása fizikai paramétererek elemzésével, ami csak a konkrét személyre igaz és nem téveszthető össze senkiével.

A videomegosztó weboldalakon egy csomó anyag nézhető, hogyan veri át egy gyermek az anyja telefonját sima bábkészítő fogásokkal, vagy egyéb ’okos’ ötlettel az okostelefon átrázására.

A technológia nem alkalmatlan, mindösze az algoritmus fejletlen. Lehetne kifinimultabb, sőt atombiztos megoldás is elképzelhető, csak egy hozzá rakható árcédula egyelőre nyugtatók szedését feltételezi.

Az Apple vitathatatlanul élen jár, hiszen nyilatkozatok és tervek helyett a létező és kapható iPhone X már használja ezt a megoldást. A következőkben ennél is biztonságosabb lesz a felismerő képessége.

Míg az Apple kutatásokat könnyíti, hogy működik az ’egy cég-egy fejlesztő-egy szoftver’ mesterhármas, az Android szabad forráskódú operációs rendszerénél mindez aránytalanul nehezebb.

A Samsung bedobott már arcfelismerő szolgáltatást a csúcstelefonjában, de megoldása 2D elven működik

A dolog lényege sokkal mélyebbre hatol, mint egy kamera a frontoldalon, aminek ugye eleve 3D képességekkel kell rendelkeznie az ’arcletapogatás’ mélységi végrehajtásához.

Magának a processzornak kell aktivizálódni, amely az operációs rendszer alá tartozó hardvereket vezényli.

A Qualcomm 845-ös idei chipje az utasításkészlet fejletlensége miatt alapból korlátozottan képes a 3D arcfelismerés megvalósításához.

Az androidos gyártók így idén is bajban lesznek e téren, hiába a 845-ös pillanatnyilag a világon a leggyorsabb, legokosabb, leg… stb. SoC vezérlőchip.

A kínai Xiaomi saját utját járja – biztosan az előzőek miatt – és kifejlesztett egy 3D arcnyomozó szoftvert (Smart face detection) beleágyazva a mobiltelefon kezelőfelületébe.

Ráadásul középmezőnyös modellnél vezette be, nem egy méregdrága zászlóshajóba.

Marketingfogásnak kitűnő és több Redmi modell is már arcfelismerve hajózik is az androidos vizeken.

A Xiaomi levágta magát a Qualcomm köldökzsinórról is, nem Snapdragon gyártmányú a vezérlő chipjük.

A gyártó következő lépése is figyelemre méltó, nyilatkozata szerint az Mi 7 már egy iPhone X egyenértékű arcfelismerő rendszerrel van felvértezve. Lesz benne  845-ös processzor, 8GB RAM, 4.5 Ah akkumulátor és még sok más ínyencség egyoldalúan csak mobiltelefon táplálékkal élőknek.

Világelsőként úttörő megoldás az érintőképernyő síkja alatt lapuló szenzoros ujjlenyomat leolvasásuk.

Nehéz a logikát megtalálni, hogy minek az ujjlenyomat fizikai vizsgálata, ha legmagasabb fokú biztonsággal a kamerába bámulva a tulajdonos gond nélkül azonosítható. Bizonyosan nem tudunk erről eleget.

Ugyanakkor a keretnélküli összhatás esztétikumát megtöri a kijelző felső részét kimetsző trapezoid.

A technika jelenlegi fejletlensége egyetlen funkció kedvéért lerontja a telefon megjelenését.

Dizájnból az osztályzat egyes alá.

A 3D arcfelismerésre szolgáló kamerarendszer itt terpeszkedik. Távolság-szenzor plusz infravörös jelfeldolgozó és a kamera maga. Sajnos ezt a kivágósdit az Apple kezdte csakúgy, mint a fülhallgató aljzat kigyilkolását. Vége a sokáig álomnak tűnt de mégis sikeresen kivitelezett megtöretlen vonalaknak.

A többi gyártónál az Android galaxis részeként egyelőre nem látható nagy mozgás a 3D arcfelismerésben.

www.xiaomitoday.com

3D arcfelismerés