Samsung Galaxy S20 FE rajongói kiadás

sokat tud vagy nem drága?

0
1132
Samsung Galaxy S20 FE rajongói kiadás
Samsung Galaxy S20 FE rajongói kiadás

Samsung Galaxy S20 FE rajongói kiadás a vezérmárka tervezőasztaláról mostantól kerül boltokba. Szeptember bejelentéssel a Samsung 200e forintos árkategóriában és félidőben tolt egyet a csillén. Saját forgatókönyvük szerint a következő (S21) modellváltásnak csekély ½ év múlva kellene debütálni.

A koreaiak érzik északról az egyre nagyobb nyomást. Ahogyan a térképre nézünk, Korea (északi és déli szomszéd ország együttese) félszigetként olyan és csak akkora, akárcsak egy féregnyúlvány Kína hatalmas testén.

Mobiltelefon téren mégis nagyhatalommá nőtte ki magát. Az elsők extraprofitja egyre jobban zsugorodik, ahogyan versenytársak születnek és nőnek az elsők fejére. Ennek lett áldozata az Apple, és az Apple trónfosztója a Samsung volt. Nagyon úgy fest, hogy most Korea vezérmárkája van soron. A kínai Xiaomi ott van a sarkában és egyre látványosabban terjeszkedik, míg Korea eladásai alig iperednek.

Mit tehet egy világmárka ilyen szorongatott helyzetben?

Leveszi a fehér kesztyűt és nekiáll eladhatóbb árú telefonokat gyártani, amikkel nagyobb forgalmat lehet generálni. Megmarad azok nyereségtartalma is (részben), mert impozáns forgalmi adatok árnyékában simán lehet veszteséget termelni.

A Samsung nemrég dobta be az S10 Lite változatot, legfőbb jellemzője a karcsúsított tudás versenyképes árért cserébe. Vagyis megmaradt a tudás java, de megmaradt a jó ár is. Viszont az mégiscsak egy 10-es széria, amelyik tavalyi gyermek.

Kiderült, hogy az idei jövevényt is meg kell támogatni valami hasonlóval. Korea hallgatott arra, hogy komoly tudás hordozójaként ne legyen a modellnévben a Lite kifejezés, amelyik helytelen gondolattársítás mentén képes kikönnyíteni akár komoly műszaki tartalmat is.

Így aztán a Samsung Galaxy S20-as legifjabbja már nem könnyű és Lite, hanem FE, azaz ’Fan Edition’. ’Rajongói kiadás’-ként kerül a piaci küzdőtérbe, az ésszerű karcsúsítás súlycsoportban. Fizikailag ez szerencsére az üvegborítás nélküli műanyag hátlapnál véget is ért. Mivel az S20 a pillanatnyilag a legizmosabb széria és ez is S20 családtag, jobban nem lehetett kigyengíteni. A mai tervezési trend a fülhallgató aljzatot eleve kiiktatta az újragondolás mellékeseként. Jó, hogy az IP68 por- és vízállóság minősítést viszont nem.

Samsung Galaxy S20 FE IP68 por-és vízállósággal
Samsung Galaxy S20 FE IP68 por- és vízállósággal

A Samsung Galaxy S20 FE rajongói kiadás vezérlő chipje Exynos.

Ez koreai versenyző és nem olyan korszerű, mint az USA vetélytárs SoC. A 6GB RAM és 128GB belső tár mellett csak 4G adatátvitelre szabták (az S20 FE-nek 5G-képes variációja is van, a jobb és drágább Qualcomm Snapdragon 865-ös SoC szívvel). A Rajongói Kiadás már 8GB fedélzeti memóriát üzemeltet a 256GB-os variáicójában. Ha ez sem elég nagy, mellé meghagyták az SD-kártya memóriabővítés lehetőségét.

Az AMOLED technológiájú 6½ colos kijelző 120Hz képfrissítésű. Nem ultrahangos az ujjlenyomat ellenőrzés, mint a többi S20-asnál. Helyette a stabialbb optikai megoldást építették be és a sztereó hangszórók is teszik a dolgukat. Szelfizésre 32 megapixel, fotózásra tripla kamera szolgál. Optikai ráközelítésből [magyarul zoom] tisztességes 3-szoros képességgel ruházták fel. A kijelzőn ekkor látható képméret megfelel az emberi szem érzékelési nagyságának, ekkorát látunk, ha elvesszük a mobilt a szemünk elől.

Igazi előrelépés a kategóriában a 4500 mAh kapacitású akkumulátor.

Samsung Galaxy S20 FE kellemes 4500 mAh akkumulátorral
Samsung Galaxy S20 FE kellemes 4500 mAh akkumulátorral

Ez barátságosan nagy energiatartalék akár egész napos durva terhelésre. Rendelkezésre nem álló 5G képesség sem tudja megcsapolni. Segíti viszont a regenerációt a 25W gyorstöltés, de hátráltatja más. Mivel a gyártó a dobozba nem ilyet, csak ennek egy gyengébb változatát teszi 15W teljesítménnyel. A 25 wattos töltőt venni külön kell, ahogy vezeték nélküli fülhallgató párost is. Az S20 FE alkalmas vezeték nélküli töltésre, sőt vezeték nélküli gyorstöltésre is.

A Samsung későn szállt le a magas lóról és állt neki a vevőkre sokkal jobban odafigyelni. Hamarabb is megtehette volna, ha tudott volna az Apple példájából kellő időben tanulni. Nem tette, nem jók a pozíciói. Robbanó S8 akksi és széteső Fold origami után a ’rajongói kiadás’ a vágyakról szól a valóság helyett.

Kicsit késő lehet most a rajongókra hangolódni, mikor a tömeges eladás a rezsihordozó és profithozó.

Samsung Galaxy S20 FE színes változatai
Samsung Galaxy S20 FE színes változatai

Ezen vajmi keveset segít az S20 SE színes tokozása.

képanyag forrása: www.samsung.com

Samsung Galaxy S20 FE rajongói kiadás