Stresszkezelés okosórával?

Ezen a két dolgon stresszelnek a magyarok egy nemzetközi kutatás szerint

0
1062
Stresszkezelés okosórával
Stresszkezelés okosórával

A magyar emberek kétharmada vallja magát stresszesnek, a megkérdezettek fele az elmúlt hónapokban jóval többet aggódik.

A 66% kiugróan magas, Európában a magyarok a legstresszesebbek – derült ki az Ipsos és a Huawei Technologies 10 országban végzett, nemzetközi kutatásából. A koronavírus drasztikus változást hozott. Felforgatta mindennapjainkat, a szorongás és a stressz pedig kihatással van megszokott életünkre. A magyar emberek közel fele (44%) fáradékony, 21%-uknak érezhetően csökkent az önbizalma.

A magyarok 66%-a stresszes

Egyre gyakrabban emlegetik a stresszt, mint a 21. század egyik fő betegségét, melyet hétköznapi teendőink váltanak ki belőlünk. A napi hajtás, a környezet nyomása, a család és barátok, valamint az előttünk álló nehézségek erősen befolyásolják közérzetünket. Ezen az elmúlt hónapok bizonytalansága sem segített.

Az Ipsos nemzetközi, fogyasztói elégedettségi felmérésében arra kereste a választ, hogyan változott meg a lakosság életmódja és életminősége a Covid-19 megjelenése óta.

A 1,5 méteres távolság, a kötelező maszkviselés és a nyitvatartási korlátozások miatt kénytelenek voltunk gyökeresen megváltoztatni szokásainkat, életstílusunkat. A Huawei megbízásából készített, mintegy 10 európai ország lakosaival végzett kutatásából kiderül, a magyarok 22%-a szerint rosszabbodott az életminőségük az elmúlt néhány hónapban.

Legtöbben a pénzügyi helyzetük romlását tapasztalták, (37% érzékelt negatív változást ezen a téren), majd a fizikai állapot következett: 24% vélte úgy, hogy rosszabb bőrben van a pandémia megjelenése óta, sőt, romlott a válaszadók alvásának a minősége is (25% nyilatkozott így).

A széles körben elterjedt stressz letaglózó, figyelembe véve, hogy a megkérdezettek 66% vallja magát közepes mértékben vagy nagyon stresszesnek, és ennek nagy része a közelmúlt változásaiból adódik (48% szerint emelkedett a stressz-szintje az elmúlt pár hónapban).

Anyagi és lelki bizonytalanság

A felmérés azt mutatja, hogy szinte minden vizsgált európai országban megváltozott az emberek stressz szintje. A hazai válaszadók a stressz legfőbb okaiként a pénzügyi nehézségeket, a bizonytalanságérzetet, az egészségügyi problémákat, valamint a munka elvesztésének félelmét jelölték meg.

Az első szempont a válaszadók 49 százalékát zavarja, a másodikat és a harmadikat pedig 35, illetve 27 százalékuk említette.

A teljes európai népesség esetében a leggyakrabban jelzett stressztényezők közé tartozik az anyagi helyzet és az alvás minősége. Érdekes módon a felmérésből az is kiderült, hogy az emberek 22% elégedetlen az életének jelenlegi minőségével, míg 30%-uk az alvás minőségével és 25%-uk testalkatával.

Zenével a stressz ellen

A stabilitás hiánya és az állandó bizonytalanság miatt kényelmetlenül érezzük magunkat és idegesebben reagálunk a körülöttünk zajló eseményekre. Érdekesség, ahogy mindegyikünk másképp reagál a stresszre, úgy sokféle megoldást alkalmazunk ennek enyhítésére.

(Infografikát lásd a cikk alján)

A beszélgetés családtagokkal, barátokkal (93%), valamint a zenehallgatás (91%) a leggyakoribb, de előkelő helyen szerepel a stresszoldásban az önmagunkra fordított idő (87%), a filmek, sorozatok nézése és egy kellemes séta (egyaránt 84-84%). A válaszadók 70%-a utazással kapcsolódik ki, ugyanakkor mozgással csak igen kevesen. 34%-uk fut, míg 28%-uk megy le rendszeren, vagy néha az edzőterembe, hogy ott vezesse le a felgyülemlett stresszt.

Nyugodtság, fél egészség

A stresszérzet mögött számos tényező áll, hasonlóan az általa kiváltott hatásokhoz. Sokszor a hangulatunk és az általános közérzetünk befolyásolásán kívül az élet más aspektusaiba is átfordul.

A Huawei és az IPSOS vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a stressz fokozott fáradékonysággal, alvási problémákkal és szorongással jár. Ráadásul nemcsak stresszesek vagyunk, hanem különféle egészségügyi tünetek is megjelenhetnek – leggyakrabban a kimerültség, energiahiány (44%).

Érdemes kiemelni, hogy a magyarok több mint harmada (38%) szenved alvászavaroktól, a szorongás pedig 29%-uknál jelentkezik rendszeresen.

A technológia segíthet (Stresszkezelés Okosórával)

„Kíváncsiak voltunk arra, milyen módon változtatta meg a kialakult járványügyi helyzet a lakosság stressz szintjét, egyben rá szerettük volna irányítani a figyelmet arra, hogyan és milyen módon segíthet a technológia felismerni, miért nem alszunk jól, mikor, mennyire vagyunk stresszesek”

– mondta Trubek Zsuzsa.  A Huawei Technologies Hungary pr-menedzsere kiemelte, a vállalat legújabb okosórája, a Huawei Watch GT 2 Pro folyamatosan méri a felhasználó stressz-szintjét, fejlett érzékelői figyelik alvási fázisait és személyre szabott tanácsokkal is segít abban, hogyan viselői feloldják a stresszes helyzeteket.

Stresszkezelés Okosórával Infografika

Infografika a Stresszről
Infografika a Stresszről

Stresszkezelés okosórával?