Nokia XR20 strapabíró mobiltelefon ütésálló 5G kivitelben

zsebbel is kell bírni

0
749
Nokia XR20 strapabíró mobiltelefon
Nokia XR20 strapabíró mobiltelefon

Nokia XR20 strapabíró mobiltelefon ütésálló 5G kivitelben lesz kapható hazánkban is a hivatalos bejelentés szerint. A valaha etalonnak számított, mára hányatott sorsú finn márka ezzel a különlegességgel rukkol elő.

Van egy felhasználó réteg, amelyiknek nem a kecses forma és a műszaki mutatók frontján nem a számháborúsdi az érdekes. Hanem a strapabíró kivitel a fontos. Az „XR” jelentése lehet, hogy az ’extra resistance’ a különleges ellenálló képesség.

Mert nehezített napi munkakörülmények között – pl. gépkezelők por és kosz közepette, ahol naponta jópárszor odakoccan a telefon – ha akarnak sem tudnak egy érzékeny jószágra vigyázni.

Erre a piaci szegmensre koncentrál a durábel Nokia XR20

és annyira biztos a dolgában, hogy az első évben ingyenes kijelző cserével toldja meg ajánlatát. Azokra a durva használókra lőve, akiknek minden gyári igyekezet ellenére a legújabb Gorilla Glass Victus sem tud ellenállni.

Akik ugyanakkor díjazzák a MIL-STD-810H katonai minősítésű ejtéspróbát kiálló kivitelt. Ami azt jelenti, hogy 1.8m magasról betonra ejtett telefon esetén is előírja a további sérülésmentes működést. Ehhez a gyár lemondott a szerves LED kijelző technológiáról, helyette a jól bevált IPS  panelt építik be. Méret tekintetében nincs kompromisszum, 6¾ colos átlóval az 1080×2400 pixeles felbontás ma már alapnak számít.

Kártyafüggetlen dupla SIM változatú megoldását ha SDXC memóriabővítéssel használják, akkor letartóztatja az egyik SIM-kártya helyét. Már ha elengedhetetlen a tárhely megtoldás a 64GB alap vagy a 128GB nagyobb gyári változat esetében. Előbbinél 6GB RAM, illetve 8GB RAM szolgálja az Android 11 (2021-et írunk!) op. rendszert.

Maga a központi műveleti egység egy Snapdragon 480, még a 8 nanométeres csíkszélesség világából, de megbízhatóságban megfelel egy durábel telefonnak. Amelyiken nem autóverseny játékokat hajt a tulaja, bár az 5G adatátviteli sebesség garantált.

Nokia XR20 5G képes adatátvitellel
Nokia XR20 5G képes adatátvitellel

Ehhez a 4630 mAh kapacitású akkumulátor is mögé állhatna, ha csak azon múlna a játék napközben. Ha teljesen lemerült állapotba került, az akkumulátorba gyorstöltésre kiképezve lehet életet lehelni.

A Nokia XR20 strapabíró mobiltelefon szelfije 8 megás középút.

A hátlapon Zeiss optikával felszerelt főkamera 48 megapixellel és f/1.8 elég jó fényérzékenységgel teljesít. Mellette egy 13 megás ultraszéles látószögű másodkamera dupla vakuval alakít ki egy lekerekített négyszöget.

Ami a nehezített körülményeket illeti, ahol mocsok és por van, ott az IP68 por- és vízállóság minimum. De ilyen munkakörülmények közepette van egy másik bibi is, hogy ott általában zaj is van. Erre a Nokia XR20 strapabíró mobiltelefon receptje a megőrzött/átmentett 3.5mm audio jack kimenet. Így headphone útján lehet beszélgetéseket lebonyolítani viszonylag érthetően nagy zajban is. Nem mellesleg hazaérve pedig kiválóan alkalmas az egyszemélyes zenehallgatáshoz ha van otthon erre alkalmas fejhallgató. Amennyiben nincsen ilyen kéznél, akkor

Nokia XR20 sztereó hangrendszerrel
Nokia XR20 sztereó hangrendszerrel

meg kell elégedni a telefon beépített sztereó hangszóróival.

A kék és szürke színvariáns nem nagy választék, de nagy a sansz arra, hogy kap egy tokot a kiváló ütésálló kivitel dacára, mert a karcolódás nehéz munkakörülmények mellett nagy veszély. Külön plusz a telefon hőállósága…

Csatlakoztatás terén NFC és BT no és a Wi-Fi alap, a zsinóros kapcsolat viszont C típusú USB 3.0 szabványú.

Zsinóros kapcsolat gyanánt szót érdemel a tok kiképzése is, ennek egyik sarkába nyakpánt fűzhető be.

Nokia XR20 egy nyakpánt befűzéssel két kéz szabad

Ami pozitívumot el lehet mondani a bemutatóban, az a többéves szoftvergarancia az operációs rendszerre és a biztonsági frissítésekre egyaránt. Kell is mutatni valamit, mert Magyarországon az ára elérheti a bruttó 170 ezer forintot is. Kell hozzá zseb, már csak azért is, mert a tömege – bár itt már jobb súlyt említeni – eléri a negyed kilót. Ezt meg az árat biztos, hogy nem könnyű zsebre tenni.

www.nokia.com

Nokia XR20 strapabíró mobiltelefon ütésálló 5G kivitelben