Huawei Mate 50 Pro a fotóbajnok

szenzációs fényérzékenységgel

0
659
fotózásban verhetetlen
Huawei Mate 50 Pro fotóbajnok

Huawei Mate 50 Pro a fotóbajnok a szenzációs fényérzékenységgel ellátott kamerarendszere révén. A főkamera f/1.4 rekeszértéke minden eddiginél közelebb merészkedik a teljes fényáteresztés f/1.0 elméleti számához.

Miért nagy vívmány ez a nagy fényérzékenység?*

A szemünk viselkedésére jellemző, hogy – amit emberi technika ez idáig nem tudott hűen leutánozni – az érzékelt fénymennyiség és -minőség szabja meg a villámgyors alkalmazkodást a látáshoz. Szemünkön keresztül fogadjuk be a külvilág információinak zömét (nagyjából ⅔-¾ részben), ami létkérdés az élethez.

A mobiltelefon világban nincs létkérdés (csak a mentő/rendőrség 112 segélyhívószáma).

Van viszont a felhasználóknak egy olyan rétege, akiknek a legfontosabbak a mobiltelefon képalkotási képességei. A fotós életükben ilyen szempontból ha úgy tetszik ’létkérdéssé’ lép elő az optikák képessége. A pillanatot csak egyszer lehet elkapni. A kép a fejben készül el, a többi a kivitelezésben a hardver dolga.

A Huawei Mate 50 Pro az f/1.4 értékkel a maximumot nyújtja.

A főkamera az előd Huawei Mate 40 Pro képességeihez képest 24%-kal több fény befogadására képes optikával rendelkezik,⁠ és a jelfeldolgozásához RYYB szenzort használ. Az XD Fusion Pro képfeldolgozó algoritmussal összesimulva a fényviszonyok, a kontraszt és kontúrok valóságközeli megjelenítést produkál. A születő kép 8192 × 6144 pixel méretű, így jön össze az ötvenmilliós (50 megapixeles) képfeldolgozó lapka végterméke.

Huawei Mate 50 Pro hátfali kamera rendszere

Főkameráját 13 megapixeles széleslátószögű (f/2.2) plusz egy 64 megapixeles telefotós (f/3.5) szolgálja ki. Utóbbit periszkópos 3.5x ráközelítés [magyarul zoom] egészíti ki.

Huawei Mate 50 Pro optikai zoommal
Huawei Mate 50 Pro optikai zoommal

Mindhárom rendszer optikai képstabilizálót működtet. A használatot 28-féle szolgáltatás segíti. Szelfizni egy 13 megás széleslátószögű (f/2.4) kamerával lehet. Optikája majdnem olyan, mint a hátfal középső kamerája.

A Huawei Mate 50 Pro sok egyéb becsülendő jellemzővel bír.

A 6.74 hüvelyk átlójú OLED kijelzőnek a felbontása 2616×1212 pixel. 120 Hz képfrissítés mellett 1.07 milliárd színt tud megjeleníteni. Érintési mintavételezése 300 Hz. Felhasználói felületnek az EMU 13-as legfrissebb változatot kapta. Kinézetre ezek a színek adottak. Kör alakú kameraszigete formatervezés terén üti a párhuzamos egyenes oldalvonalakat. Trapéz alakú kivágása a kijelző tetején a trendektől visszalépésnek tűnik, nem lesz szépségdíjas.

Huawei Mate 50 Pro színválaszték
Spártai színválaszték

A Huawei Mate 50 Pro szíve Snapdragon 8+ Gen 1 vezérlő chip. Tavaly a Huawei P50 Pro esetében is már meglepő volt, ez a fotóbajnok sincsen 5G adatforgalomra  felkészítve. Mesterséges intelligencia terén viszont egy 7. generációs Qualcomm chip serénykedik.

Fülhallgató kimenetre nem futotta, de SD-kártya foglalatot kapott.

256 GB SDXC kártya befogadása mellett a belső fix tárhely adatai már nem érdekesek. Ami viszont érdekes és kritikus jellemzője egy telefonnak, az energiagazdálkodás. Szemléletes, hogy a Huawei Mate 50 Pro lemerülő akkunál a ’vészhelyzet’ üzemmódra váltva 1% töltöttség mellett még 12 perc beszélgetési időt enged meg. Illetve 3 óra készenléti állapotot (a mobilt ki nem kapcsolva ez elég idő lehet egy töltési lehetőségig eljutni).

A gyári adatok 4600 mAh kapacitású akkumulátort jegyeznek. Ezt a HUAWEI SuperCharge technológia (maximum 66 W töltéssel) élesíti az alábbi variációkban:

  • 11V/6A > 66 W maximális szupergyorstöltés**
  • 10V/4A vagy 10V/2.25A   > 40 W vagy 22.5 W  szupergyorstöltés
  • 5V/5A vagy 5V/4.5A > 22.5 W szupergyorstöltés
  • 9V/2A > 18 W gyorstöltés

    Huawei Mate 50 Pro 66 Watt gyorstöltéssel
    Huawei SuperCharge technológia 66 Watt gyorstöltéssel

Kiváló a telefon zsinórmentes gyorstöltési tudása az 50 W töltési teljesítménnyel.***

A zsinóros töltésre (és adatátvitelre) az USB Type-C, USB 3.1 GEN1 aljzattal látták el.

Külső behatások (por és víz) ellen állja a IP68 előírásainak a próbáját. Olyannyira, hogy narancssárga kivitele nem kettő, hanem 6 méterig bírja fél órán keresztül a víznyomást.

Por- és vízállóság IP68 mérce szerint (merülés akár 6 méterig)

Feltétel a víz és telefon hőmérséklete közti 5 0C-nál kisebb különbség megléte.

_____________________

Kamerabajnok: a DXoMARK tesztje szerint első, előzi a Google Pixel 7 Pro és Honor Magic 4 Ultimate mobilt.

*             forrás és képek: www.huawei.com

**          bár a dobozában korrekten van töltőfej,

de ehhez a szupegyorstöltéshez külön kell a töltőt megvenni.

***        a zsinórmentes gyorstöltéshez külön kapni a töltőegységet.

Huawei Mate 50 Pro a fotóbajnok