Samsung Galaxy S23 Snapdragon hegemóniával

beigazolódtak a hiedelmek…

0
469
Samsung-Galaxy-S23-Snapdragon-8-Gen-2
A Samsung Galaxy S23 csak Snapdragon 8 Gen 2 chipet kap

A Samsung Galaxy S23 Snapdragon hegemóniával jön 2023 februárjában a vezérlő chip vonatkozásában. USA-beli gyártója elérte, hogy a koreaiak üdvöskéibe csak Qualcomm gyártású vezérlő chip kerüljön. Ezzel az S22 statisztikáját – amiben 75%-os volt a Snapdragon chippel szerelt telefonok aránya – feltornázta 100%-ra. Ezzel szeptemberi híranyagunk formája teljes tartalommal töltődött fel, ami akár egyfajta beteljesülés érzetét keltheti.

A Samsung Galaxy S23 Snapdragon SoC után nem lesz Exynos 2300?

Úgy tűnik, a Samsung belső harcának végén győzött a józan ész és a versenyképesebb Qualcomm USA-beli cég vitte haza az összes megrendelést. Koreában a cég feszültségei így lettek levezetve, bár ennek nem mindenki örül. Egyes vélekedések szerint a Snapdragon 8 Gen 1 hajlamos a nagy grafika-intenzív programok megjelenítésénél egyszerűbben megoldani a képalkotás feladatát a mozgások közben = videó megjelenítéseknél.

Lehet, hogy egy ’A4 méretű normál’ felhasználó nem vesz észre grafikai hiányosságokat ha valamely nagyfelbontású játék alkalmazást futtat.

Snapdragon ELITE gaming
A Snapdragon ‘elite gaming’ külön figyelmet érdemel a energiagazdálkodás terén

Azt viszont mindenki azonnal képes érzékelni, ha egy (konkrétan Exynos chippel vezérelt) telefon a kézben felmelegszik egy grafika-intenzív használat alatt. Sőt felforrósodik. Amerikában a Snapdragon ezt cselesebben oldja meg, nem lehet vele semmilyen terhelés mellett ruhát vasalni.

Az előzetes jóváhagyatási protokoll a Samsung S23 ( normál, S23+ és S23 Ultra) összes változatánál az USA-ban készülő központi vezérlő chippel zajlik. Az „USA-ban készülő”-n értsd „Tajvanon készülő”, mert a TMSC ott gyártja.

A tjavani félvezető gyártó
A tajvani félvezető gyártó óriáscég logója

Ez valószínűleg 4 mikronos lesz és az energiaéhség a fordulópont.

Mindenre fény 2023. februárjában derül a Samsung rendezvényén – a helyszín San Francisco – a Samsung S23 család bemutatkozásakor. Majd a forgatókönyv szerint elindul az értékesítés.

Kéthetes előrendelési periódus akciókkal megspékelve, stb.

Igyekezniük kell, ha figyelik a konyuló mobiltelefon piac forgalmi trendjét. Minél előbb kerül az S23 piacra, annál többet lehet rajta kaszálni. Mielőtt a jóslat szerint a világban erőteljes eladás csökkenés következik be. Nem feledve, hogy minden komolyabb (kínai) cég is év elején rukkol elő új modellel. Korea nem könnyített, hanem nehezített pályán küzd. Presztízsből meg kell őriznie piacvezető szerepét, amit csak a műszaki újdonságok és a kedvező eladási számok együtt biztosíthatnak.

A Samsung Galaxy S23 Snapdragon SoC-vel Európa örömre lelhet.

Kivételt kontinensünkön eddig a Samsung cég csak a Galaxy S20 FE kiadás második hullámában tett. Abba már egy Snapdragon került, a 865-ös. A 4G-s kivitelbe is, mivel valamennyi 5G-képes változat eleve csak Snapdragonnal jött ki.

Kiderül, hogy a más telefonba eddig be nem épített Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 miben lép előre a szokásos frekvencia felsrófoláson túl (architektúra, képalkotás, energiagazdálkodás, mesterséges intelligencia, stb.).

Samsung Galaxy S23 Snapdragon SoC vezérléssel
A Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 ma a legmenőbb SoC

Ezzel a lépéssel a Qualcomm teljesen magára hagyta a Google PIXEL telefon szériát. Nemrég még a Google friss mobiljai kapták a legújabb központi vezérlő chipet, az SoC-t. Azóta a Google más útra tért, a saját Tensor processzorát építi be a telefonjaiba.

Ha belülről az S23 a világon mindenhol egyforma lesz, az ésszerűség nyer. Miért is kell két (vagy több) kutató-fejlesztő bázist fenntartani eltérő országokban, hogy szinte ugyanarra az eredményre párhuzamosan jussanak?

A termelékenység és a költséghatékonyság mutatói is afelé húznak, hogy egyetlen hely gyártsa, ott viszont ontsa a chipeket. Az értékesítési lánc végén kevesebbet vesz ki a vevő zsebéből is, mert az előállítási költségek csökkentése végre árlejtésbe fordul(hat).

Nagy a várakozás az S23 beharangozását illetően. Elsősorban műszaki szempontokra figyelve, mert az ára minden lelkesedésből biztosan kijózanító lesz. Magyarországon mindenképpen.

Samsung Galaxy S23 Snapdragon hegemóniával