Samsung Galaxy S23 jövőre csak Snapdragon procival?

Áttörés várható a Samsung SoC politikájában

0
465
Samsung Galaxy S23 csak Snapdragon processzort kap?
A Samsung Galaxy S23 csak Snapdragon processzort kap jövőre?

Samsung Galaxy S23 csak Snapdragon procival jelenhet meg az egész világon jövő év legelején? Erre nagy az esély, mert a jelenleg futó S22 széria Exynos központi vezérlői úgy tűnik nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

Miért nem teljesít az Exynos 2200 az S22 szériában?

A Samsung Galaxy S22 család tagjai
A Samsung Galaxy S22 család tagjai

Az egyik fontos válasz a koreai értékesítési politikából ered. Európa számukra egy olyan piac, ahová döntésük szerint más telefon megy mint az USA-ba. Az amerikaiak az USA gyártású Snapdragon 8 Gen 1 vezérlő chippel szerelt változatot kapják. Európa pedig a koreai gyártású Exynos 2200 vezérlőt, ezzel a piac igencsak megosztottá válik.

Az ember már csak így van bedrótozva: rögtön felmerül a hátrányos megkülönböztetés érzete. Nem másért csak azért, mert a Koreában a hazai piacon maguknak is az USA-ba szánt Snapdragon processzorral gyártott verziót árusítják. Ennél ékesebb bizonyság egy európainak nem kell. Másodrangúnak képzeli magát joggal, hiszen Európa nem olcsóbb telefont kap, csak egy ’gyengébbet’.

Az S22 legnagyobb modellje most is iszonyú drága, bár megbízható és kártyafüggetlen telefon. Igen drága még kedvezményesen is bő félmillióért, hiába várható pár hónap múlva az S23-as utód. Képtelen árban ha nem is az elfogadható, hanem legalább az elviselhetőség szintjére lemenni.

Jöhetnének szintetikus teszt összevetések, de nem ez a lényeg.

Hanem az európaiak panaszai, hogy melegszik az S22, mit melegszik > egyenesen forrósodik intenzív használat (hosszas filmélmény gyűjtés, de főleg belemenős játszás) alkalmával.

A másik válasz a szerencsétlen helyzetet súlyosbító tényezőként a világszerte elharapózott chiphiány. Háttér információnak annyit, hogy specifikáció szerint az Exynos 2200 is – akár a Snapdragon 8 Gen 1 a 4 nm [1 nanométer 1 méter 1 milliárdod résznyi] csíkszélesség technológiával készül. Csakhogy a Samsung hazai gyártósorán készülő Exynos és a Snapdragon tajvani TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.)  technológiája nemcsak a 4 nanométer szintjén vizsgálandó, amiben éppenséggel egyformák. Sok másban meg eltérnek. Például abban, hogy nem Korea, hanem a TSMC gyártja az Apple iPhone 14 telefonjainak is a legkorszerűbb ’A’ vezérlő chipjeit.

TSMC 4 nanométeres gyártástechnológiával
TSMC 4 nanométeres gyártástechnológiával

Korea fejlesztési irányai beszűkültek, vezérürü mobilba a hazai gyártású Exynos SoC jövőre már nem mehet. Fenyegeti a piacvesztés réme? Tervei szerint felszámolja ennek a vonalnak a fejlesztését és nulláról indít egy vadiúj SoC fejlesztési irányt.

Jellemző, hogy az S22 szériába már ¾ arányban került Snapdragon 8 Gen 1 chip.

A Samsung Galaxy S23 esetén a panasz csak szőrszálhasogatás.

Az emberek zöme a drága S22 telefonnal filmeket nem néz naphosszat és nem játszásra használja végkimerülésig.  Apropó kimerülés, az Exynos 2200 koreai chip energiagazdálkodása is pellengéren van. Nem konkrétan a melegedés miatt, hanem az általános használat tapasztalatai okán. A telefon durván meríti az akksit (5G-képesség!), hiába a telefon akkumulátora 5 Ah(5000 mAh)-s.

Az elégedetlenkedők egy része a neten lógva szekértáborokhoz csatlakozik, otthona melegéből (nyár végén ez nem nagy kunszt) támadja az ellentábort. Lehet, hogy neki(k) nincs is Exynos 2200-al hajtott telefon kéznél.

Mindez Koreát deffenzívába kényszeríti a Samsung Galaxy S23-nál.

Mivel következő zászlóshajójához nincs hazai versenyképes SoC chipje. A Snapdragon 8 Gen 2 chip lesz mentőöv a számára: novemberben jelenti be a Qualcomm ezt az SoC-t. Magának ha jót akar, kigyomlálja a mintagyereknek szánt S23-ból az Exynos alternatívát.

A Samsung következetlen piacpolitika jó példája, hogy a sikersztori S20 FE (5G-s) Európába 2020 októbertől csak Exynos 990 chippel érkezett, majd 2021-ben a nagy népszerűség okán beküldték az ennél jobb Snapdragon 865-ös chipes (4G) modellt. Azonosító kódneve az SM-G780G/DS lett (Magyarországon is így keresd). Jól teljesít egy zászlóshajó árának a töredékéért, 120 Hz képfrissítése dacára  a nagy kijelző még az  az akkuval is kíméletes. 3-szoros optikai ráközelítéses a hátfali kamerarendszere.

Samsung Galaxy S23 csak Snapdragon procival?