QUALCOMM SnapDragon 8gen1 szuperchip

„Meghalt a király, éljen a király!”

0
499
QUALCOMM SnapDragon 8gen1 szuperchip
QUALCOMM SnapDragon 8gen1 szuperchip

QUALCOMM SnapDragon 8gen1 lett végül a neve az androidos szuperchip legmodernebb változatának.

Nem sokáig ülhetett a babérjain a koreaiak saját fejlesztésű legfrissebb Exynos 2200 nevű SoC-je.

Minden központi processzor jobb, gyorsabb, okosabb,

mint az elődje volt. Ebből is látszik, hogy a kutatóközpontok annak előtte vagy nem jól dolgoztak, vagy a nagyérdeműnek csak apránként csepegtetik a technikai tudást. Az összes vívmánnyal nem kell feltétlenül elkényeztetni a publikumot. Mindig elérkezik egy holnap, és akkor mivel tömjük be az éhes szájakat? Bár a mesterséges intelligencia terén mindig lesz adósságunk. Sőt az emberinél is.

A QUALCOMM SnapDragon 8gen1 csíkja 4 mikronos.

Ebből fakad a nagyfokú energiaspóroló képessége (30%-kal több a 888-ashoz képest). Teljesítménye ugyanakkor 20%-kal leelőzi a 888-ast. Részben annak köszönhető, hogy a vezérmag 3 GHz műveleti sebességet ér el. A másik három erőmag is új kiépítettségű, 2.5 GHz frekcencia mellett. A többi négy takarékos is új dizájn 1.8 GHz gyorsasággal. Így jön össze a nyolcmagos architektúra.

QUALCOMM SnapDragon 8gen1
QUALCOMM SnapDragon 8gen1

Sokkal jelentősebb a gyorsaságon túl a generációváltás az utasításkészlet terén. Szuperchipként QUALCOMM SnapDragon 8gen1 ezt a cserét a nevében is tükrözi. Vadonat új az ARMv9 utasításkészlet, a marketing részlegük el is hajította a Snapdragon 898-as (ez idáig megjósolt) névhasználatot.

A Qualcomm SnapDragon 8gen1 további újítása,

hogy lecserélték a grafikus chipjét is. Az új Adrenonak merészen javul a műveleti sebessége. Emellett duplázni képes az eddigi maximális képfrissítést, és ehhez nem kell neki több energia. Itt is érvényesül 30%-os teljesítményjavulás. Ehhez az új fénykezelési technológia is besegít. Nagy lesz az öröme az Elite Gaming játékoskörnek.

SnapDragon 8gen1 Elite Gaming

A Qualcomm SnapDragon 8gen1 szuperchip csúcsmobilba való.

Persze csak az Android operációs rendszereknél, mert az ellenlábas iOS egészen más vezérlőt használ.

Az amerikaiak az adatkommunikációban is tovább léptek, a 8gen1 minden téren (BT, WiFi, stb.) javult, sőt az 5G adatátvitelhez új alprocesszort fejlesztettek ki. Modemnek az X65 5G  került bele.

Brutális képességekre a képalkotás terén is szert tett.

Egykamerás kivitelhez a hátfali kamera 200 megapixeles érzékelője sokat elárul az új szintről. Videózás terén a 8K felbontás az alap, újdonság a ’bokeh’ videós háttér elmosási képesség.

A processzor már 2021 legvégén elérhető lesz. A hardverfejlesztőkön most a sor olyan mobilok megalkotásában, amelyek mindezt az impozáns képességet korlátok nélkül képesek (ki)használni.

Azonban ilyen új telefon megvásárlását megelőzően valószínűleg egy új pénztárcára lesz szükségünk.

Képek és forrás: www.qualcomm.com

QUALCOMM SnapDragon 8gen1 szuperchip