ASUS Zenfone 10 mobil zsugorítva

Ez nem az ASUS ROG gamer vonal…

0
289
ASUS Zenfone 10 mobil kézbe simuló külmérettel
ASUS Zenfone 10 mobil kézbe simuló külmérettel

ASUS Zenfone 10 mobil zsugorítva jelent jó hírt azoknak, akiknek elege van a csak Hihetetlen Hulk markába illő mobiltelefon méretekből.

Nincs nagy választék a szubméretű telefonokból és eddig egyedül az iPhone állta a sarat. Durva véglet az iPhone SE (3. generációs) 5 hüvelyk alatti „törpe” verziója. Míg életszerűbb (majdnem túlméretes) az iPhone 13 alap és az iPhone 14 Pro egyaránt 6.1 hüvelykes megoldása.

Mit lépett erre az ASUS Zenfone 10 mobil?

2023 nyarán megjelent a 6 hüvely alatti méretű – egész  pontosan 5.92 hüvelyket megtestesítő – kivitellel.

Kihívás a méret megalomániás fősodor ellen. Netán valaki az Asus cég fejlesztői közül vette a fáradságot és egy átlagos tenyérméret szempontjából vizsgálta meg a konkrét dizájn feladatot. És nyert. Egykézzel lehet kezelni az ASUS Zenfone 10 mobilt és főleg nem túlzás, ha még a női kacsókba is jól illeszkedhet. Az előző Zenfone 9 is arra volt büszke, hogy hat hüvelyk alatt volt a külmérete (szintén 4300 mAh akkuval).

Kívülről szerény, kívül brutális az ASUS Zenfone 10 mobil.

Hajtja a legmodernebb (2023. nyarán) a Snapdragon 8 Gen 2 központi vezérlő. Kiemelt magja 3.2 GHz frekvencián ketyeg és a többi sem adja alább 2.8 GHz-nél. Bár három magja csak 2.0 gigán ketyeg. Amellett energia tudatos, hozzá  mesterséges intelligencia injekciókkal lett sűrítve. Szintetikus műveleti teszten veri a legnagyobb Samsung S23 modellt (a szintetikus összevető mutatók terén).

Fényképezéshez nem pályázik nagy babérokra…

ASUS Zenfone 10 nagy kerek lencsékkel

Kettős bumszli optikarendszere 50 megás főkamerából és egy ultraszéles látószögű 13 megás kiszolgálóból áll. Fényérzékenységük nem bajnok  (f/1.9 illetve f/2.2, kisátmérőjű pixelekkel). Előbbi térben úszó fizikai auto fókuszt használ 6-tengelyes felfüggesztéssel, ami dicsérendő. Utóbbiból viszont kispórolták az auto fókusz tudást. Miért is?  Frontoldalon szintén egy fényérzéketlen (f/2.5 !), bár 32 megás érzékelő szolgál önfotózásra.

Meglepő és sokan fognak örülni: van rajta 3.5mm Ø minijack aljzat.

Mindenkit könnyen meggyőzhet ennek a lehengerlő egyszerűsége, szemben a az USB-C portra illeszkedő direkt USB-C véggel ellátott drága fülhallgató alternatívával, amit újonnan kellene megvenni hozzá minijack aljzat hiányában sok pénzért. Nem feledve a kockázatos USB-C adapter átalakító kérdésről. Egyik végén USB-C apával, és 3.5mm Ø minijack anya befogadóval a másik végén. Ha ezt iktatjuk be az USB-C aljzatú mobil és a bevált meglévő (az ipar által mára lesajnált minijack dugós) fülhallgatónk közé. Ez igaz a 3.5 mm-es fejhallgató kiegészítőnkre is! A végeredmény: vagy megszólal vele vagy nem. Vagy elég hangos lesz, vagy nem. Gyártója válogatja (nem mindig van sansz a választék tesztjére).

Kis telefon kisméretű akksival szolgál ki egy éhes processzort.

A fizika korlátait nemigen lehet átugrani vagy negligálni. Ezért a 4300 mAh kapacitású akkumulátort sokszor kell majd gyorsöltéssel „újraéleszteni”. A 30 Watt zsinóros megoldás elegendő kakaót nyom bele egésznapos tartós használathoz (beszélgetés / internetezés / videó nézegetés tipikus jelleggel stb.) Türelmes és idővel bőven rendelkezőknek ajánl vezeték nélküli töltést is, de csak fele (15 Watt) energiával.

ASUS Zenfone 10
ASUS Zenfone 10 nyaktörő képfrissítéssel

A kijelző 144 MHz képfrissítése nem csak elméleti, és hozzá külön szoftver kell. Attól még igencsak bátoríthatja a játékvilág függőket, ellenben a szándékosan kis kijelző méret tántoríthatja el ugyanazokat. Alapból a kijelző a 120 Hz-et tudja, automatikusan leszabályozva azt 60 Hz-re, témától függően. Tulaj azonosításra a bekapcsoló gombbal kombinált ujjlenyomat azonosító érzékelője szolgál.

A €800 árszínvonal lehet, hogy Nyugat-Európában vonzó, míg itthon ebből könnyen lehet 350 ezer Ft.

anyag és fotók forrása:   www.asus.com

ASUS Zenfone 10 mobil zsugorítva