ASUS Zenfone 9 mobil telefon 6 coll alatt

Mi is jelent, hogy egy teló kompakt?

0
643
ASUS Zenfone 9 mobil
ASUS Zenfone 9 mobil

Az ASUS Zenfone 9 mobil telefon 6 coll alatti kijelző mérettel marketingezi az új tajvani modellt. Tepsifonok méretversenyében lehet, hogy a csak két centivel karcsúbb telefon nyerő lesz. Gyakorlatilag ettől még továbbra is csak hihetetlen Hulk mancsában lapul komfortosan.

A Zenfone 9 egyik érdekessége, hogy jó a marketingje

eszerint ’egy kézzel kezelhető’, de valójában csak az oldalára kirakott ZenTouch gomb révén.

Miért is? Mert továbbra is nagy a mérete. Félkézben csak a hüvelyujj mozgatásával a kijelzőjén nem lehet komfortosan navigálni. Tehát mégsem annyira kompakt…

Mi is az, hogy egy teló kompakt?

Valószínűleg az a mérethatár, aminél egy női kéz tenyerében a hüvelykujj az egész kezelendő felületet még jól eléri. A mobilok világában Az Apple iPhone SE modellje 2020 óta a maga 5 ½ colljával számít kompaktnak. Az Asus Zenfone 9 mérete 5 ¾ coll, amivel statisztikailag soroljuk be kompaktnak.

A telefon oldalára tervezett ZenTouch multifunkciós gomb léte kérdőjelezi meg az egykezes, kényelmes kezelhetőségű kompaktságot. A gombon a hüvelykujj fel/le csúsztatatásával vagy rajta dupla kattintással egy csomó mozgatási és funkcionális feladat hajtható végre.

Biztonsági elemként a felhasználó ujjlenyomat azonosítása is a telefon oldalán végzi feladatát. Egyszerűbb megoldás (ha üzembiztos), mintha a kijelző felületet alá pakolták volna az érzékelőt.

A leggyorsabb Snapdragon 8+ Gen 1 vezérlő chip mellé a normál hűtőcsöves hócsillapítás helyett gőzkamrás hűtésmegoldás dolgozik hőelosztóval,

ASUS Zenfone 9 szerkezet
ASUS Zenfone 9 szerkezet

mert a leggyorsabb SoC melegedni is gyorsan tud.

A műveleti RAM minimum 8 GB és a háttértár 128 GB, és van 16 GB RAM mellé 256 GB-os változat is.

Képalakotáshoz a hátfali optikát leküzdötték kétkamerás kivitelre. Különleges a ±3 fokos mozgás korrekcióra képes hattengelyes gimbal „úszó” képstabilizációs megoldás. Futva felvett videó is rázkódásmentes lesz vele.

Ötletes az Asus Zenfone 9  hátfali dupla koppintás funkció.

Kitalálásával az aktuális kijelző képfotója [magyarul screenshot] lopható le, vagy fotózáshoz fényképkészítés és egyéb alkalmazásfüggő opciókra is képes a beprogramozás függvényében.

Vívmány, hogy az Apple által kitalált legfőbb kiherélési trenddel szembe megy és visszakerült bele a fülhallgató bementi aljzat.

Kifejezetten kültéri használatra tervezték a a telefon hátlaphoz megálmodott Smart Backpack Mount megoldást. Vele a telefont mágnesen lehet egy pillanat alatt vállpánthoz csattintani. Általa a Zenfone 9 instant akciófelvételeket készítő kamerává léphet elő.

ASUS Zenfone 9 energia
ASUS Zenfone 9 energiaforrás

Az energiaellátás a 4300 mAh kapacitású akkumulátora hatékony az Android 12 kezelésében. Tisztességes üzemidőt nyújt, egy feltöltéssel 2 napig az Asus Zenfone 9 sem bírja szuflával.

Mindent összevetve sok – kellemesen felhasználóbarát – ötlet valósul meg a Magyarországon ⅓ millió forintos indulóárral versenybe szálló tajvani mobilban.

A Zenfone 8 óta sokat léptek előre.

Anyag és képek: www.asus.com

ASUS Zenfone 9 mobil telefon 6 coll alatt