ASUS Zenfone 8 mobilvilág favorit 2021 májusában 5G-vel

nemcsak kiskezű kínaiaknak!

0
642
2021-ben az ASUS Zenfone 8 lesz a mobilvilág favoritja
2021-ben az ASUS Zenfone 8 lesz a mobilvilág favoritja

2021 május idusán az ASUS Zenfone 8 mobilvilág favorit lesz. A tajvaniak az alaplapok, videokártyák, laptopok és sok más jeles IT eszköz után a mobiltelefon világot is színesítik. Meg is írtuk a Zenfone 7-et, a 6-ot sőt az 5-öt is.

Átlagos testmagassággal és nem fakitermelésre predesztinált mellső végtagokkal megáldva az ember fia nem vágyik téglaméretű hordozható okostelefonokra. Olyanra vágyik, amihez a napi használatnál egy kéz is elegendő. Mert a másik kezet a rohanós életmód örökre letartóztatta (ajtózárás, levélláda nyitás, kapaszkodás a buszon, cipekedés, stb. a végtelenségig sorolhatnánk). A mobiltelefon gyártásban a nagy márkák mind elengedték az ergonomikus méretkövetelményt.

A nagyobb a jobb (legalábbis drágábban lehet árulni). Pedig a nagyok felső végén a hét colnál és afölött ott a tablet világ, és sokukba SIM-kártya is fér. A gyártók olykor könyörülnek a felhasználókon és kihoznak egész kicsi (amellett jól teljesítő) telefonokat, mint amilyen az Apple iPhone SE 2020, vagy más gyártó(k) egyéb törpített készüléke. Nincs az a pénz, amiért a cégek a nagyobbítás útján megállnának, nemhogy rajta visszafordulnának. Ennyi bevezető után az ASUS mégis csinált valamit, ami biztató és örömre ad okot.

Ezért lesz az ASUS Zenfone 8 mobilvilág favorit

legalább is ami az androidos szekértábort illeti. Megcsináltak egy olyan élmezőnybe tartozó mobilt, amelyik a gyártó büszkesége is lehet. Vajon cipőkanál kell egy ilyen telefon elkészítéséhez? Talán mégsem.

Qualcomm Snapdragon 888 5G
Qualcomm Snapdragon 888 5G a csúcs SoC

A legjobb processzor, a Snapdragon 888 könnyen csúszik bele, mert Tajvan és az SoC gyártó USA barátok.

Legkeményebb Gorilla Victus üveg a frontoldalon, a hátoldalán is üvegfelület az enyhe ívelés mellett lemattítva. Belül legalább 6GB vagy 8/12GB villámgyors RAM, 128/256GB fix és gyors tár választékkal. SONY optikájú duplakamera hátul 64MB + 16MB érzékelővel, optikai képstabilizációval és fókuszálható széleslátószögű kamerával, 2x veszteségmentes zoommal. Nem tipikus, hogy RAW nyerskép formátumú fotórögzítést is kínál.

A hangélményhez a sztereó hangsugárzók és 3(!) mikrofon dedikált zajszűréssel járul hozzá.

A leggyorsabb WiFi (6e) is ott van rajta. Arcfelismerés és lecsupaszított új Android 11, ZenUI 8 kezelőfelülettel. Kicsi a Zenfone 8 tolakodó és feleslegesen rárakott bloatware kéretlen alkalmazás gyűjteménye, a visszafogottság ezen a téren dicséretes.

HÁROM KLASSZ DOLOG VAN még ezeken felül is!

Az egyik a fülhallgató kimenet újjászületése.

A másik a mobilforgalom visszajelző LED visszajövetele.

A harmadik pedig a biztató kijelzőméret látványa!

6 col alá szorították le a képátlót és így tényleg a kezelhetőség felső határa alatt maradhatott. Igazodásul a Samsung S8/S9 kijelzője volt 5.9 col kábé 4 éve. Női kezek méretadottsága sajnos rég nem játszik a fejlesztőknél. Bár előrejelzések szerint egy ASUS Zenfone 8 mini van már a szülőcsatornában. Meg egy Pro változat is, …izgi.  Jóságainak a sorolása ezzel még nem ért véget. Por- és vízállósági IP68 tanúsítványt is kapott.

ASUS Zenfone 8 IP86 vízállósági tanúsítvánnyal
ASUS Zenfone 8 IP86 vízállósági tanúsítvánnyal

Gyorstöltéssel regenerálható 4Ah kapacitású az akkumulátora, csak a telefon mérete miatt ilyen karcsú. Ha visszafogottan használjuk ki az 5G képességét, akkor kitart.

ASUS Zenfone 8  4000 mAh kapacitású aksival
ASUS Zenfone 8 4000 mAh kapacitású gazdaságos aksival

25 perc kell csak neki a 60%-os feltöltöttségéhez (nulla %-ról). Az akksi energiagazdálkodása szoftveresen jól paraméterezhető, tanítható és alaphelyzetben is spórolós tud lenni. Dobozában a valódi 30 wattos töltő mellett gyári védőtok is lapul, gesztusnak megfelel.

Visszatérve a fülhallgatóra, CIRRUS fejlesztésű DAC (a jeleket digitálisról analógra átgyúró) chipje a 384(!) kHz mintavételi frekvencián a 32 bites adatmélység mellett  ügyködik. Egy CD-zene hangminőségét 44 kHz mellett 16 bites adatmélységgel állítják elő. Ez az ASUS Zenfone 8 hangzásban 8-szor plusz 2-szer, a CD-nél szintnél tizenhatszor finomabb jelfeldolgozásnak felel meg. A neten előfizethető (nem kalózkodott) minőségi és nagyfelbontású zenék Kánaánját ígéri egy mobiltelefonon. Ez már nem fülhallgatóval, hanem igényes fejhallgatóval élvezhető igazán.

Folytassuk a videó képesség egyik finomságával

SlowMo üzemmódja 720p képméret mellett másodpercenként 480 képkockával képes rögzíteni. Ez a 24 képkockás Blu-ray mozihoz képest 20x (hússzoros)! lassításos visszajátszást produkál.

ASUS Zenfone 8  képi és hangzásbeli nyalánkságok
ASUS Zenfone 8 képi és hangzásbeli nyalánkságok

Képminőségben az ASUS Zenfone 8 színtartománya kiváló és emellett a színhűsége – ez is fontos – garantált. Ne menjünk említés nélkül el amellett, hogy szuper a fotók és a videók minősége, éjszakai lövöldözésnél is jók. Megjelenítést a Samsung gyártású kijelzője 1 millisec válaszidővel végez. A 120Hz frissítés mellett a 90Hz és a 60Hz is ott van, választhatók. A felbontás 1080×2400 pixel, ez 20:9 moziarány, a képfinomság tűéles 445ppi.

Lehetetlen, mégis igaz: zászlóshajó szintű technika és „csak” 600€ indulóár, ami kis hazánkban legalább ¼ millió Ft lesz.

Képek és anyag forrása:   www.asus.com

ASUS Zenfone 8 mobilvilág favorit