OPPO K9 lazán teljesít a középkategóriában

egy Galaxy S21 zászlóshajó közel ⅓ áráért

0
643
OPPO K9 lazán teljesít a középkategóriás versenyben
OPPO K9 lazán teljesít a középkategóriás versenyben

OPPO K9 lazán teljesít az éledő mobilpiacon, a márka az elmúlt 3 év távlatában folyamatosan növeli piacrészesedését. Háttér adatként a vezérürü Samsung növekedése tavaly őszhöz képest keveset hozott a konyhára. Csak annyit, hogy visszanyerte 3 évvel ezelőtt elért piacrészesedésének mértékét.

Mobiltelefonok világpiaci részesedése gyártónként, forrás: www.counterpointresearch.com

Az OPPO K9 optimális összetevőkkel dolgozik.

Ha nem a 2021-es drága és top alkatrészeket szemelik ki, hanem a valamivel szolidabb de jól teljesítő komponenseket, akkor árletörő modelleket lehet összerakni. Az OPPO K9 jelesül az 5G képes 768G* Snapdragont és az Adreno 620-as grafikus egységet az Android 11 új operációs renszerrel vezérli.

Super AMOLED (Samsung gyártású) kijelzője a méretes 6½ colos kategóriában 1080×2400 pixeles Full HD+ mellett 90Hz képfrissítésig merészkedik el. Nem mintha az évek óta bevált 60Hz gyenge lenne. RAM kapacitása tekintélyes 8GB és 128GB vagy a 256GB fix tárhely variációkkal firgalmazzák.

Emellé nem tartották szükségesnek az SD memória külső bővíthetőséget. Viszont megkegyelmeztek a 3.5mm jack fülhallgató aljzatnak. Van még józanság a világban, a fülhallgatózás továbbra is igény.

A hátlap 64 megás főkamerája f/1.7 csúcs fényérzékenységgel készít fotókat. Frontoldalán a szelfiképekhez 32 megás optika áll rendelkezésre visszafogottabb rekeszértékkel. Használójának azonosítására a telefon kijelzője alá rejtett optikai ujjlenyomat érzékelő szolgál.

Az energiaellátást 4300 mAh kapacitású beépített akkumulátora szolgáltatja, kimagasló gyorstöltési képességgel. A gyártó szerint a 65 wattos teljesítmény mellett csak 35 perc kell a 100%-os feltöltéshez.

Összevetésképpen az idén januári Samsung S21 zászlóshajója és a vele egyforma árban lévő tavalyi S20 FE paraméterei fő vonalakban nem térnek el az OPPO K9 adatsorától. Árban viszont a koreaiakhoz képest a kínai alig több mint egyharmad áron lesz hozzáférhető e hónap végétől.

Gyengébb akkumulátor töltési képességekkel, de valamivel jobb kamerarendszerrel a Samsung nehezen igazolhatja az árkülönbséget. Modernebb, de alig gyorsabb a Samsung SoC processzora, ezt normál felhasználó érzékelni alig tudja. A koreaiak képfrissítése valamivel fürgébb, de a kijelzője nem nagyobb az OPPO K9 méreténél. Sőt az S21 esetében konkrétan kisebb is. Viszont ennek van IP68 por- és vízmentessége. Az OPPO K9-hez az áráért cserébe csak a mérsékeltebb IPX4 minősítést rendelték.

OPPO K9 Snapdragon 768G vezérlőcsippel

A meggyőző árkülönbséget csak a sznobfaktor űbereli.

Az extra hasznot Korea zászlóshajói fölözik le, míg a kínai üzletpolitika a kisebb árrés – nagyobb forgalom elvét követi. Stabil is az összbevételük. Könnyű nekik egymilliárd fős lakosság mellett, ahol a mobiltelefon presztízskérdés. Ha egyszer fellendül a piac, akkor Kínában rögtön meg is ugrik.

Magyarországot nézve simán lehet bruttó százharmincezer forintos árat várni, ebből 30 ezer az áfa. Középkategóriában tisztességes képességekkel olcsóbb modern készüléket nemigen lehet várni.

www.devicespecifications.com

* a 768G a Snapdragon 765G jelű SoC megemelt órajelű változata

OPPO K9 lazán teljesít