Milyen érintőceruzák közül választhatunk?

0
1180
Milyen érintőceruzák közül választhatunk?
Milyen érintőceruzák közül választhatunk?

Bizonyára előfordult már veled is, hogy akár a telefonon, akár a tableten próbáltál kezelni egy táblázatot, de csak sokadjára sikerült egy-egy mezőt kiválasztani, mivel a cella túl kicsi volt ahhoz, hogy az ujjaddal eltaláld.

Hosszú távon ez a fajta megoldás tökéletesen alkalmatlan a hatékony munkára. Viszont annál alkalmasabb arra, hogy alaposan felidegesítsd magad. A jóhír az, hogy ennek nem kell így lennie, hiszen ezekre a helyzetekre kínálnak tökéletes megoldást az érintőceruzák!

Melyik típus felel meg az igényeidnek?

Passzív digitális toll

A legegyszerűbbek a passzív érintőceruzák, amelyek nem igényelnek semmiféle töltést/elemet, és minden kapacitív érintőképernyőn használhatók. Gyakorlatilag az ember ujjaként működnek a telefon/táblagép érintőképernyőjén.

Vannak emellett 2-in-1 passzív ceruzák, amik tollként is funkcionálnak, így a klasszikus „analóg” papírra írásra is alkalmasak. Áruk jellemzően jóval alacsonyabb, mint az aktív ceruzáké.

Ha a cél nem a kifejezetten precíz vonalak rajzolása, illetve nem grafikai munkák végzéséhez keresel valamiféle eszközt, hanem csupán táblázatokat akarsz kezelni, akkor egy ilyen toll is megfelelő választás lehet. Arra azonban itt is érdemes odafigyelni, hogy milyen minőségű terméket választunk. Hatalmas különbségek vannak, főként használhatóság (kihagy területeket, pontatlan) és élettartam tekintetében.

Aktív digitális toll

Az aktív érintőceruzák jóval izgalmasabbak, és mivel lényegesen több funkcióval vannak felszerelve passzív társaikhoz képest, a használhatóságuk is jóval változatosabb. Elemmel vagy töltéssel működnek, így az is szempont, hogy mekkora üzemidő áll a rendelkezésünkre.

Sokuk ultrafinom heggyel van ellátva, így nemcsak jegyzetelésre, hanem komoly grafikai munkákra is alkalmasak.

Apropó, hegy! Érdemes tudni, hogy a digitális tollak hegye is kopik, és elhasználódhat. Természetesen a jó öreg ceruzahegyező ez esetben nem segít, viszont léteznek cserélhető hegyű tollak is!

Aki esetleg amiatt aggódna, azt meg kell nyugtassuk, hogy ezek a tollak nem karcolják meg a méltán becsben tartott, sokszor bizony méregdrága eszközeinket.

Célszerű nyomásérzékeny hegyű ceruza mellett dönteni, így a nyomás erősségével a húzott vonal vastagságát is kontroll alatt tarthatjuk. Ennek segítségével olyan hatást érhetünk el, mintha „igazi” ceruzával/tollal rajzolnánk.

Léteznek olyanok fajták is, amelyeken gombok vannak, és PC esetében az egér bizonyos funkcióit is képesek átvenni (például jobb kattintás).

További szempontok a választáshoz

Fontos kritérium lehet a számunkra tökéletes aktív ceruza kiválasztása során, az üzemidő – kompatibilitás – ár háromszög. A digitális tollak többsége 10-20 óra üzemidőt bír, viszonylag rövid töltési idővel (kb. 45-60 perc). Mielőtt azonban a kosarunkba raknánk a kiválasztott ceruzát, feltétlenül győződjünk meg arról, hogy az kompatibilis-e a készülékünkkel, amin használni szeretnénk.

Az ár függhet az anyagától (ez lehet akár műanyag, akár fém), illetve leginkább attól, hogy milyen „extra” funkciókkal van felvértezve a termék. Az anyaga a mindennapi használat során lehet fontos.

Aki sokat dolgozik vele, annak jó, ha kényelmes fogású, könnyű – és másodlagos ugyan, de egyes típusoknál különféle színek közül is válogathatunk. Itt érdemes említést tenni arról is, hogy léteznek már érintőceruza védő fóliák, amik például valódi ceruza látszatát keltik. Persze a látványon túl ezek a fóliák védik is a ceruzát, a karcoktól, sérülésektől, ami fontos szempont, hiszen egy komolyabb aktív ceruzának az ára is borsosabb.

Grafikai tervezés esetén lényeges funkció lehet például az, ami szelektálja azt a részt, ahol a kezünk használat közben a képernyőhöz ér (tenyérelutasító funkció). Így nyugodtan, kényelmesen, letámasztott kézzel, precízen húzhatjuk meg a vonalakat.

És máris egy újabb fontos szempont,

hiszen létezik ráadásul egy olyan funkció is, amellyel pontosan egy pixel széles vonal rajzolható, így tökéletes precizitással húzható a ceruzával pixelpontos vonal.

A teljesség igénye nélkül azért említsük még meg extraként a led- (könnyebben megtalálhatjuk a sötétben), valamint a tétlenséget érzékelő (amikor letesszük a ceruzát, egy bizonyos idő után kikapcsol, így nem merül le állásában) funkciókat is.

Aki próbált már valaha számítógépen egérrel (vagy mással) rajzolni, annak igazi felüdülés lesz egy aktív érintőceruza használata a tableten. Egyszerű, precíz, tökéletes eszköz akár egy aláíráshoz, akár tervezéshez, akár a fejünkből kipattant kreatív ötletek képernyőre vetéséhez!

Ha kedvet kaptál a benned lakozó művész előcsalogatására, esetleg már eleged van az apró rubrikák okozta kellemetlenségekből, vagy csak digitális noteszt használnál a hagyományos papírlap helyett jegyzeteléshez, akkor érdemes körülnézned a passzív és az aktív digitális tollak, érintőceruzák között.

Milyen érintőceruzák közül választhatunk?