Samsung Exynos 2200 processzor az új csodafegyver?

digitális agyközpont verseny

0
708
Samsung Exynos 2200 processzor
Samsung Exynos 2200 processzor Korea új chipje

Samsung Exynos 2200 processzor lesz a jövő évre ütemezett Galaxy S22 mobiltelefon digitális agya. Több vonatkozásban múlja felül az Exynos 2100 elődöt. Létjogosultságát a Qualcomm amerikai processzor-gyártó Snapdragon család legerősebbjével, a 898-as modellel szemben kell bizonyítania.

Vagy a kínai MediaTEK legújabb Dimensity 9000 teljesítményével szemben kell állnia a versenyt. Mindegyik fejlesztő központ az újdonságokra éhes mobiltelefon piac egy-egy szegmensét helyezi reflektorfénybe.

Az USA-beli Qualcomm hagyományosan csak chipeket gyárt és a Snapdragon család legfrissebb darabjai a mesterséges intelligencia előretörését mutatják. Ez szilikonlapkára épülő elektronikának a legbonyolultabb működtetési módja, lásd új Apple A15 Bionic chip. Műveleti hipersebesség mellé feltétel a villámgyors elemző tevékenység, az elkövetkező utasítások között szinte maga a processzor válogat.

A Samsung Exynos 2200 processzor a grafikát emeli a fókuszba.

Samsung Exynos
Samsung Exynos

Ezen alig van meglepődni való, hiszen a koreaiak a processzor fejlesztés során az AMD chipgyártójának a videokártya részlegével álltak össze. Mivel az AMD csúcstechnológiát dolgozott ki a személyi számítógépek használatánál a képi megjelentetéshez, ezért érthető a hangsúly ilyen eltolódása.

Az AMD hatalmas kutatási múlttal rendelkezik központi vezérlőegység [magyarul cépéu] fejlesztésben, lévén az Intel után az örök második az PC vezérlőegységek kibocsátásában. Az AMD cég Raytrace technológiája új fegyvernemre vált át. A mozgóképek perspektivikus tárgyain megjelenő fények mozgását és változását, fénytöréseit jeleníti meg valósághoz közelítő módon. Ez rettentő számolásigényes eljárás, fárasztja a chip műveleti sebességét és emellett energiaigényben is követelőző. Aki ilyen látványban akar gyönyörködni, annak pótakkuval kell játékra felkészülni vagy nem tud leakadni a fali konnektorba dugott adapter tápkábeléről. Ha játszani a mobilján akar.

Az energiaellátás továbbra is a mobiltelefonok sokat emlegetett Akhilleusz-sarka. A gyenge pont, mert karcsú telefonházba nem fér el nagy kapacitású akkumulátor, legalább is ha lítium-ion alapra gyártották. Más típust viszont egyelőre nem látunk telefonban.

Qualcomm Snapdragon 898
Qualcomm Snapdragon 898 processzor

A 898-as intelligens, a 2200-as szép.

Így nehezen vethető össze az Exynos 2200 és Snapdragon 898 proci.

A gíkagyúak sokféle (van vagy egy tucat) szintetikus mérőszám adata mögé bújva szekértáborokba tömörültek. Együtt sajnálták le nominálisan bármely vetélytárs legújabb processzorát. Mostantól nehezebb a dolguk. A játékos mobiltelefon használó egészen másra figyel, mint egy józan okostelefon működtető. Nincs más hátra, a marketing támad újra:

egy jó játékban az ember rá se hederít a fényekre. Az izgalom szippantja be.

A MediaTek Dimensity 9000 egyéb dolgokra büszke. Már 4 nm csíkmérettel dolgozik, gazdaságosabb energia felhasználást vetítve előre. Kisebb a melegedés és hőpazarlás, kíméletes az akkumulátorhoz. Nagyobb műveleti sebességet bír, ami minimum 2022-es SoC esetén és a fényképezésben jeleskedik.

Mediatek Dimensity 9000
Mediatek Dimensity 9000 processzor

A végtermék a lényeg, a mobilos felhasználói élmény.

Egyetlen júzer sem képes látni csak a központi processzor munkáját önmagában. Utóbbit az Android (vagy iOS) rendszer veszi irányítás alá és hoz belőle ki annyit, amennyire a fejlesztői az adott operációs rendszert felkészítették. Utóbbi hatékonyságáról híres az iOS.

Mindezt bonyolítja egy másik fontos tényező. Az összetett mobiltelefon működés a felhasználói felületen keresztül jelenik meg. Ezen kell egy alkalmazásnak (történetesen egy játéknak) átfutni, ami szintén befolyásolja egy adott játékprogram által a felhasználóban keltett komplex élményt.

www.sammobile.com

Samsung Exynos 2200 processzor