SoC 2022-es lapka verseny fej fej mellett

az Android világ csak nyerhet rajta

0
473
SoC 2022-es lapka verseny
SoC 2022-es lapka verseny

Az SoC 2022-es lapka verseny fej fej mellett zajlik, ádáz a harc a piacokért, forgalomért és nyereségért.

Lefutott versenyről beszélhetünk abban az értelemben, hogy a mobiltelefont kiötlötte és elterjesztette az USA-ban Steve Jobs és cége az Apple, majd jöttek a koreaiak és végül győztek a kínaiak. Tükörképe a 2022-es központi vezérlő lapkák, angolul SoC (System on Chip) morzsák kínálata.

Természetes, hogyha a kutató-fejlesztő részlegben elég szürke állomány dolgozik, akkor évről évre megújítja az előző év legjobb lapkáját. Az Android eddig jellemzően a Snapdragon-Exynos páros fejlesztéseire épülő operációs rendszer volt, és még labdába rúgott a kínai MediaTek cég is a Dimensity konkurens lapkával.

Az SoC 2022-es fej fej melletti lapka verseny kiéleződött

és a tajvani TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) gyártósorán a Mediatek valami olyat tett, aminek láttán a Snapdragon és az Exynos fejlesztők elsírhatják magukat. Minden egy év leforgása alatt borult meg. Eddig a Snapdragon vitte a pálmát a 888-as chippel, a koreai Exynos 2100 volt a másodhegedűs. Kínában a Mediatek a 7000-es szériával ballagott (kullogott?) mögöttük.

Azonban az SoC 2022-es lapka verseny uniformizálódott, a nyolcmagos chipszerkezet mellé a 4 mikronos csíkszélesség lett az egyeduralkodó csúcs technológia. A versenyző cégek chipjeiben a magok műveleti sebessége szinte azonos, adatátvitelre ott az 5G a szabvány, valamint a WiFi- és Bluetooth teljesítőképességük is fedi egymást.

Egyedül a grafikai teljesítményben van némi eltérés.

Mivel az Exynos 2200 az AMD grafikus chipóriás technológiájához folyamodott konkurenciájának legyőzéséhez.

SoC 2022-es lapka versenyben
Samsung Exynos 2200 SoC

Azonban ez önmagában nem elegendő. Hiszen mégis a MediaTek cég Dimensity 9000 lapkája képes a kunsztra, hogy háromkamerás vezérlőképességét egybefogva 320(!) megapixeles állóképre képes. Snapdragon 8 Gen 1 kódú versenytársa 2022-ben viszont hajlamos a túlmelegedésre, mint ahogyan a 888-as nevű elődje.

Snapdragon 8 Gen 1 chip
Snapdragon 8 Gen 1 chip

Látszólag egyetértés van a Snapdragon 8 Gen 1 és az Exynos 2200 között mert mindkettőt a Samsung Galaxy S22 család kapja, csakhogy erős piaci szegregációban. Európa kapja az Exynost, a többi piac meg a másikat. Sokan viszont a melegedő Snapdragontól idegenkednek, az Exynost meg hozzá képest lassabbnak tartják.

Mivel a Snapdragon 8 Gen 1 chippel és az Exynos 2200 chippel szerelve az első mobiltelefon – a Samsung Galaxy S22 családból rögtön három – most friss a piacon, egyedül a MediaTek Dimensity 9000 várat magára, az első ezzel működő mobilt 2022 második félévére várják.

MediaTek Dimensity 9000 chip
MediaTek Dimensity 9000 chip

„Houston, volt egy problémánk!”

ez az idézetek eredetije, csakhogy a cikk vetületében ezt aktualizálva érdemes átértelmezni  úgy, ahogyan az Tom Hanks is kimondta: „Houston, van egy problémánk!”

Ami nem más, mint az Apple A15 Bionic chipje, amelyik sok tekintetben megveri mindhárom vetélytársát. Számítási erőben és energiagazdálkodásában maga mögött hagy mindenkit, egyedül a játékosoknak fontos grafikai teljesítményben nem tud első lenni.

Az SoC 2022-es lapka verseny négydimenziós.

Helyesebb lett volna egyszerre a négyet vizsgálni, de szinte értelmetlen is. Mert az Apple lapkája egészen más szervezésű iOS környezetben teljesít, míg a másik három az Android világban.

Még inkább maga mögé utasítja a vetélytársakat más szemszögből. Ha nem csak a nyers számítási erőt és mindenféle szintetikus tesztek összehasonlító számadatait nézzük. Egy iPhone mobil esetében az iOS operációs rendszer még jobban ráépül az SoC tudására és

Apple A15 Bionoc SoC
Az Apple A15 Bionoc SoC lapkája

még többet hoz ki a központi vezérlésből.

Ezzel szemben az Androidot a Google szoftveróriás birtokolja és fejlesztgeti. Nyílt rendszer lévén az egyes androidos mobilt gyártók ehhez teszik hozzá a magukét. Így egy saját kezelőfelülettel ’torzított’ operációs rendszert kapnak.  Adottság, hogy csak a fenti 3 lapka valamelyikét használhatják, ha versenyben akarnak maradni. Fent említett lapkáinkat viszont 3 országban csiszolgatják. A koreai és amerikai gyártók mellé mostanra a kínai zárkózott fel, sőt rögtön az élre is állt a Dimensity 9000 lapkájával.

Pont úgy, ahogyan az USA-beli Apple kénytelen volt szalutálni a Samsungnak, majd voltak kénytelenek  mindketten fejet hajtani a mindent elsöprő kínai gyártóknak.

SoC 2022-es lapka verseny fej fej mellett