Sony XPERIA 5 IV régi-új mobiltelefon

Nincs új a lap alatt! (Piszkos Fred a kapitány*)

0
528
Sony XPERIA 5 IV mobil
Sony XPERIA 5 IV hagyományőrző

Sony XPERIA 5 IV régi-új mobiltelefon bejelentésével a japán gyártó pontosan érkezik idén. Az obligát SoC cserén, az akkuméret növelésén túl csak a szelfi optika jobb és az Android sorszáma ugrik egyet.

A Sony XPERIA 5 IV bemutató szerves folytatása

az előző és még korábbi cikknek. Tavalyi illetve tavaly előtt őszi megjelenések. Itt van az ősz, itt van újra, meg is jött az új XPERIA, itt van róla a cikk is.

A Sony nagyon következetes. Mindkét alkalommal ráncfelvarrás történt, és ez idén is bekövetkezik. Győztes csapaton ne (nagyon) változtass…

Precízen az alábbi táblázat mutatja be az evolúciót:

Xperia 5 II/ 5 III/ 5 IV

865/888/8 Gen 1 SoC

10/11/12 Android

4000/4500/5000 mAh

8/8/12 MP szelfikamera

3x/3x/digital zoom

A 6.1 collos üvegház, 21:9-es kijelző 120 Hz-en, 3×12 MP igényes Zeiss optika, oldalsó ujjlenyomat olvasó, és 5G, ez mind sztenderd. A szelfi a Sony XPERIA 5 IV-ben felhízott, alig töri meg a kijelző egységes megjelenését.

Ellenben eltűnt a hátfali kamerarendszerből az optikai ráközelítés [magyarul zoom].

Nagy vonzerő  a 21:9 CinemaWide™ megjelenítő

lehet szélesvásznú filmet egy-az-egyben nézni rajta. Kis gond a 16:9-es oldalarányú filmformátumba rögzített 21:9 eredeti filmeknél, hogy alul-felül eleve kövér fekete csíkok vannak. Ha kinagyítással próbáljuk a Sonyval eltüntetni, akkor kénytelenségből mindkét szélén értékes filmterületet fogjuk megnyesni.

A japánok a fejlesztésben „fontolva haladók”, mint Dessewffy Aurél konzervatív pártja 1846-ban. Egyszerűen nagyszerű, hogy ilyen tudatosan építkeznek és a márkahűségben bíznak.

A Sony csáberő máshol van, nevezetesen az extrákban.

Kettő is van belőlük és ezzel kínais beütése lenne ha nem tudnánk, hogy tudatos japán döntést követ. A két dologból az egyik a már nosztalgikus külső SDXC memóriakártya bővíthetőség. Ez a Sony XPERIA 5 családnál már évek óta alap, bár a kisebbik tárhely eleve 128 GB (8 GB RAM memóriával). Megfigyelhető, hogy a 256 GB-os kivitelt nem drágították megemelt RAM memória beépítésével.

A másik sláger extra a 3.5 mm Ø fülhallgató aljzat. Meglétével nem kell lemondanunk a valódi analóg hangzás élvezetéről. Ahelyett, hogy a Bluetooth átvitel digitális hangutánzatára lennénk kárhoztatva.

Minden Apple-féle veszélyesen elterjedt magyarázkodás helyett

(nincs elég hely nagyobb akkunak, ezért nem fér bele a fülhallgató aljzat) meg a külső memória tárhely tiltásuk helyett a józan ész nyert. A tervezésnél a felhasználók igényei motiválják a japánokat, nem pedig az Apple-féle félelmek és demagógia.

Brávó Sony XPERIA 5 IV, mer kiállni a döntései mellett.

Az egészben egy lelombozó dolog azért ott van. Az, hogy a táblázatból kimaradt egy sor. Nem szándékosan, hanem külön figyelmet érdemel. Ez pedig az árképzés.

A mai árakat nézve a Sony Xperia 5 III elérhető a most kijövő modell áránál már 100 ezer forinttal kevesebbért, utóbbi cca 1100 eurós áron mutatkozik be. Ezzel a versenyképessége enyhén szólva durván csorbul. Ha Xperia kell, optimális döntés lehet a tavalyi modell. Vezérlését Snapdragon 888-as SoC látja el, csak ettől közben kissé kimelegszik. Erre hasonlóképpen hajlamos az Xperia 5 IV is. Játék alkalmazások erősen meg is izzasztják.

Ha nem akarunk hencegni a legfrissebb 2022-es USA fejlesztésű 8 Gen 1 processzorral, akkor a 888-as jól teljesít az idei elvárásokat is beleértve.

Az idei friss Sony Xperia 5 IV modell bizony cca 450 ezer forint lesz.

Arany áron érkezik ez is …Sony…

Anyag és illusztráció forrása: www.sony.hu

_____________________________

* ingyen legálisan elolvasható ITT

Sony XPERIA 5 IV régi-új mobiltelefon