Mitől lesz ütős egy motivációs levél? Mutatjuk!

0
227

Manapság már a legtöbb álláshoz szükségünk lesz egy ütős motivációs levélre. De mégis hogy épül ez fel? Mit kell beleírni? És hogyan is vágj bele? Ha ezek a kérdések foglalkoztatnak, akkor a legjobb helyen vagy.

A motivációs levél nem egy önéletrajz fogalmazásba foglalva!

Sokan még a mai napig is összetévesztik a motivációs levelet az önéletrajzzal. Ennek az az eredménye, hogy körmondatokba fogalmazva mindent beleírnak, kezdve onnan, hogy hol születtek, mikor és hol, majd jön egy komplett élettörténet.

Na ilyet ne csinálj!

Ha a DreamJo.bs kiváló állásai közül szeretnél egyet elcsípni, akkor egy valóban figyelemfelkeltő motivációs levélre lesz szükséged. Gondolj csak bele, hogy egy önéletrajz átfutására egy HR-esnek körülbelül 5 másodperce van. Akkor egy motivációs levélre vajon mennyit szentelhet?

Ne legyen túl bő lére eresztve, mindenképp férj bele maximum egy oldalba (pár ezer karakterbe), mert egyébként garantáltan nem fogják elolvasni. És ne feledd, hogy ez nem egy beadandó, ezen az állásod múlik, így jobb, ha elfelejted a töltelék mondatokat! Vidd bele a személyiséged!

Így épül fel egy motivációs levél

Nagyon fontos tanács az elején: ne gondold túl! Kövesd az alábbi pontokat, és nem lesz gond.

  1. Bevezetés. Legyen rövid, és nem kell mindent beleírni, az benne van az önéletrajzodban.
  2. Tapasztalatok. Itt írd le (ha vannak), hogy milyen tapasztalatokra tettél szert az eddigi munkáid során. Beleírhatod, hogy mi motivál a napi munka során. Ha az iskolapadból érkezel, akkor az önkéntes munkáidra, gyakorlataidra támaszkodj, vagy írd le az eredeti motivációdat, amikor szakot választottál.
  3. Miért jelentkeztél? Nem az lesz a jó válasz, hogy mert valamiből meg kell élni, még ha igaz is. Érdekesnek találod az elvégzendő feladatokat? Kihívást keresel? Tetszik a nemzetközi környezet? De ha a várható magas jutalékok is motiválnak, akkor azt is írd bele!
  4. Miért válasszanak téged? Zárásként add el magad! Miért leszel te a legjobb választás a cég számára? Mivel tudod te segíteni a céget? Mivel lesz gazdagabb a vállalat, ha melletted döntenek?

Semmi kamu!

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Bizonyára te is ismered ezt, és nagyon is igaz. Előbb-utóbb úgyis ki fog derülni, ha valami sántít az irományodban. Ugyanúgy igaz ez a motivációs levélre, mint az önéletrajzodra.

Akár már az interjú során is kiderülhet, vagy később a napi munka során. És ennél nagyobb bizalomvesztésen nehezen eshet át valaki. Nagyon kínos helyzetet szül egy ilyen eset, még akkor is, ha egyébként addig jól végezted a munkádat.

És egyébként is, ha hazudnod kell azért, hogy felvegyenek, akkor biztos, hogy neked való ez a munka?

Újabb és újabb motivációs levélre lesz szükséged

Nagyon fontos szabály, hogy egy motivációs levelet ne használj fel kétszer! Mindig írj újat. Teljesen más lehet a motivációd az egyes állásoknál, így nem érdemes keverni őket a korábbival. Változhat a nézőpontod, mások lehetnek a tapasztalataid. Te is – mint mindenki – változhatsz, és ez nem baj! Sőt! A legjobb az, ha ilyenkor az aktuális önmagadat tudod adni.