Használt és refurbished laptop vásárlása okosan

0
258
Használt és refurbished laptop vásárlása okosan
Használt és refurbished laptop vásárlása okosan

Ne szépítsük, használt és refurbished elektronikai eszközt vásárolni kockázatosabb vállalás, mint egy újat.

Ez persze mindennel így van, ami használt, ám kétségtelen, hogy egy elektronikai eszköz esetén, legyen az laptop, PC, okostelefon, tv, konzol vagy bármi más, ez hatványozottan is igaz. A kockázatos ugyanakkor nem szinonimája a rossznak vagy a felelőtlennek, csupán nagyobb körültekintést igényel, mint amikor besétálunk valamelyik nagy áruházláncba és a laptop részlegről leemelünk egy még bontatlan darabot, majd kifizetjük és hazavisszük.

A használt és a refurbished notebook-ok vásárlásának is több módja van.

Vehetjük azt magánszemélytől is valamelyik online piactéren, de felkereshetünk akár egy erre specializálódott üzletet vagy webáruházat is.

Előbbi, vagyis magánszemélytől vásárolni nyilván mindig kockázatosabb, hiszen mindig benne van a pakliban, hogy az illető csaló és pl. nincs 14 napos elállási jog. Persze nem kell, hogy ez a gondolat beárnyékolja a döntésünket, de tartsuk ott a lehetőségek között, számoljunk vele és készüljünk fel rá.

Eggyel szerencsésebb helyzet, ha az illető az adott termékre garanciát vállal, ez ugyanis jó eséllyel teljesen minimalizálja annak lehetőségét, hogy megütjük majd a bokánkat.

Vannak azonban kifejezetten használt és/vagy refurbished notebook-okra szakosodott üzletek, ahol nem csupán az adott bolt vállal garanciát a termékre, hanem a saját jótálláson felül számos terméken még gyártói garancia is található. Ez pedig mondani sem kell, hogy mennyire biztató, a felhasználó vagy vásároló ugyanis így több szempontból is védett pozícióból hozhatja meg a döntését.

Végezetül pedig gyártó specifikus online outletek is, így például akár a Dell-nek, akár mondjuk a Lenovonak is megvan a maga használt vagy refurbished laptopjait csokorba szedő webáruháza. Értelemszerűen a gyártó hivatalos outlet áruházból vásárolt darabokkal a legkisebb a rizikó, ám ehhez viszont a használt piaci árnál magasabb vételárral kell kalkulálni.

Felhasználói szempontból, illetve ár/érték arányban azonban vitán felül mindig sokkal jobban járunk egy használt, prémium üzleti (Thinkpad, Latitude, Elitebook) laptoppal, mint egy ugyanannyiért vehető vadonatúj, de – ne szépítsük – közepes minőségű konzumer géppel. Ennek okán, döntsünk bármely vásárlási mód mellett, hagyjuk ott bárhol is a pénzünket, a Thinkpad T, X, P és W sorozatával, vagy a Latitude 5000, 6000 és 7000 szériájával kizárt, hogy mellényúljunk.

Persze ez nem jelenti azt, hogy előbbi gyártó esetén az L vagy az E, illetve utóbbinál a 3000-es modelleket ajánlott kerülni, csupán régebbi darabokról lévén szó, nagyobb körültekintést igényelnek. Összességében tehát a tíz évnél fiatalabb üzleti notebook-ok (megbízható helyről történő) vásárlása bátran ajánlott, így, ha például egy 8. generációs Intel processzorral ellátott Thinkpad-et néztünk ki magunknak használtan, azzal nagy eséllyel sokkal jobban járunk, sokkal jobban megéri majd nekünk felhasználói szempontból, mintha egy vadonatúj Ideapad-et vennénk nagyjából ugyanazért a pénzért.

Amennyiben meghoztuk a kedved ahhoz, hogy a “használtan jót!” elvet követve beruházz egy másodkézből származó prémium üzleti laptopra, úgy az alábbi linken található használt notebook kínálatot érdemes alaposan végignézned!