Sony Xperia 1 III és Sony Xperia 5 III mobiltelefonok

különutas Android világ Japánból

0
986
Sony Xperia 1 III és Sony Xperia 5 III
Sony Xperia 1 III és Sony Xperia 5 III

Sony Xperia 1 III és Sony Xperia 5 III alkotja a távol-keleti élcsapatot 2021 első felében.

A Sony a márkát a mobiltelefon iparban is tovább élteti, miután jóval  régebben bevásárolta magát a hollywoodi filmgyártásba, ennek hátán kidolgozva a Blu-ray digitális korongok technológiáját. Ha nem lenne ott a konzolvilág, aminek a Playstation az egyik oszlopa, most akár bajban is lehetne. Megvette korábban a Minolta fényképezőgép márkát és azóta az Alpha digitális SLR fényképezőgépeket is tolja.

Sony Xperia 1 III és Sony Xperia 5 III

modelljeivel nem enged az élmezőnybe tartozás élményéből és kényezteti márkahű vásárlóit.

Két új mobiltelefonja mintha csak ikrek lennének, de nem egypetéjűek. Szülőanyjuk könnyebben megkülönbözteti őket egymástól, de figyelmes szemlélő sem téveszti őket össze.

Sony Xperia 1 III és Sony Xperia 5 III
Sony Xperia 1 III és Sony Xperia 5 III

Régi vetélytárs (volt) a Philips és az ő Cinema 21:9 televíziós zsákutcás próbálkozását most a Sony igyekszik sikerre vinni. A két új mobilnak ilyen a kijelző oldalaránya, ezzel a mobilos mozizás élményét akarják fokozni az alul-felül fekete csík mentes élvezettel. A tévé hőskorának 4:3-as képarányát önmagával megszorozva jött létre a 16:9 képarány, és köszönő viszonyba alig kerül a szélesvásznú mozik jellemzően 21:9-es kép oldalarányával. Ha nem akarunk a film két széléről levágni jó nagy darabot, akkor alul-felül ásít a teljes képfelület közel ⅓ részét letartóztató feketeség.

A 21:9-es képarány azt követel meg, hogy a 16:9 felületre rögzített alul-fekete csíkkal legyártott filmet KINAGYÍTSUK úgy, hogy alul-felül eltűnjenek a fekete csíkok és így a 21:9-es mobil kijelzőn faltól-falig érő mozit kapunk. Emiatt persze egyetlen eredeti filmpixel sem a saját helyén van, hanem a telefon lejátszó szoftvere az átkonvertált pixelinformációkat kimaxolja a kijelző teljes felületére.

Szemünk felbontóképessége nem érzékel ilyen ’salto mortale’ akciót.

A telefon egyéb teljesít minden élvonalbeli követelményt, a tepsiméretű 6.5 colos kijelezőt ( az 5-ös csak 6.1) lett, üvegburkolatot fémkerettel, belül Snapdragon 888 SoC dobog. 12GB RAM  ( az 5-ös csak  8 GB) mellett ¼ vagy ½ gigabájt a fix tárhely. A SIM-kártya helyére dugható SD-kártya útján a tárhelybővítés lehetősége gáláns megoldás.

A hangsugárzók sztereóban szólnak és VAN 3.5mm MINIJACK aljzat csakazértis.

Élvonalbeli a mobilok kamera rendszere, egymáshoz igen hasonlók.

Nincsen megapixel mánia, stílussal szólva inkább a fényérzékenységre ’fókuszálnak’. Főkameráik f1.7 rekeszértéke tényleg a fény leképzését segíti az 1/1.7 colos érzékelő nagy felületét tekintve.

A lencséket a Zeiss gyártja, T* fedőréteggel. Optikai ráközelítésük 3x illetve 4.4x zoomolásra képes és a széleslátószögű lencse is autofókuszos. Ilyen elven a 8 megás szelfikamerát sem tupírozták fel.

A Sony továbbra is őrzi vezető pozícióját a mobil kamerák érzékelő lapkáinak piacán.

Energiaellátás terén közel azonos hardvereken egyaránt 4500 mAh kapacitású akkumulátor teljesít. 30W gyorstöltés mellett fél óra alatt 50%-os visszatáplálásra biztosít  lehetőséget.

Egyik nagy eltérés az 1-es modell javára a vezeték nélküli töltési képesség és egy másik telefon reverz töltésének a lehetősége.

Sony Xperia 1 III lehet a Sony Alpha digitális kamera vezérlő kiegészítője

A másik nagy eltérés az 1-es modell javára, hogy közvetlenül összeköthető a Sony Alpha kamerával vezérlő display-nek, akárcsak a Sony Xperia Pro esetében.

A biztos tulajdonos-azonosítást nem túl praktikusan az oldalélbe épített ujjlenyomat olvasóra bízták.

Azt pedig a leendő vásárló rétegre, hogy messze 400 ezer forint feletti nettó ár körül ezt akarja-e?

www.presscentre.sony.eu

Sony Xperia 1 III és Sony Xperia 5 III