SONY Xperia Pro a mobiltelefon világ kakukktojása

Kilóg, mint nyeles fésű a farzsebből

0
707
SONY Xperia Pro a mobiltelefon világ kakukktojása
SONY Xperia Pro a mobiltelefon világ kakukktojása

SONY Xperia Pro a mobiltelefon világ kakukktojása, mert külseje egy mobiltelefoné, viszont a kialakítása valami egész más célt szolgál.A japánok egy évig húzták a megjelenést, így nem a friss 888-as hanem még a 865-ös korábbi Snapdragon a vezérprocesszora. Emiatt az adat-összevetési versenyben rögtön lemarad és a fanyalgók nyernek.

Ha valaki végignézi a  SONY Xperia Pro adatsorát, akkor az az (enyhe) meglepetés érheti, hogy a májusi SONY Xperia 1 II. (római kettes) modellel összevetve pár paramétert kivételével ugyanaz.

Mindkettőnek 3840x1644 pixel – panoráma CinemaWide™  21:9 oldalarányú – az OLED kijelzője nagy színhűségű 4K felbontással. A Pro 512GB tárhelye duplája a másikénak és RAM-ja 12GB lett, a másikban „csak” 8GB van. Ez a két adat-eltérés a telefonok működésben nem vehető észre. Ami viszont már kívülről is rögtön látszik, az a Pro vastagabb kivitele és a fogásán érzékelhető 4 dkg pluszsúly.

SONY Xperia Pro HDMI miniporttal
SONY Xperia Pro HDMI miniporttal

Kívülről a Pro csatlakozás csak egy miniHDMI porttal több, emiatt a szimmetriára tervezett USB-portot el kellett balra tolni. Mmindkettőnek 4000 mAh akkuja van.

Négy dekás egy miniport és 1200 dollár?

A Pro duplája a másik telefon árának, és US$ 2500 körül lőtték be Japánban.

A megoldást a miniporthoz belül tervezett külön nyomtatott áramkör, hozzá a kódoló szoftvere és 360°-os körkörös 5G antenna kivitele adja. Ez az árcéduláikról leolvasható számok tükrében érthető is.

A SONY Xperia Pro valódi rendeltetése: monitor legyen professzionális célú FÉNYKÉPEZŐGÉPEKHEZ, VIDEÓKAMERÁKHOZ.

A HDMI kábeles összeköttetéssel a fotós (vagy videós) a megörökítendőket kiválóan látja a fényképezőgéphez rögzítendő telefon 6.5 colos kijelzőjén. Ezen túl a telefon kijelzőjének az érintőfelületén a fényképezőgép működtetését is megoldhatja. Tervezésésén az élére címezhető elsütőgombot tettek. Az ujjlenyomat olvasó mellé.

Ez szó szerint kézenfekvőbb a fényképezőgép gombjainak nyomkodásánál.

Ehhez a funkcióhoz kellett a többletsúlyt eredményező plusz elektronika és ez még nem minden. Megerősítették a mobiltelefon antennarendszerét is a biztos 5G adatforgalomhoz. Ez viszont (kissé) vastagabb keretet követelt. Ami meg jót tett a katonai minősítésű, leesésbiztos kivitel MIL szintű igazolásának elérésének. A kivitel egyébként csepp- és porálló, felkészítve a fotós helytálláshoz.

A SONY Xperia Pro a mobiltelefon ár szerint a világ kakukktojása.

Tulajdonképpen a pillanatnyilag kapható legdrágább mobilok egyike. De nem arra szánták, hogy SONY sznobok kitegyék az asztalra, hanem profi fotósoknak. Avagy videós tudósítóknak, a mobil SoC nyers számítási erejét arra használva, hogy élő közvetítést azonnal lőhessen fel az internetre. Ami a kiküldő hírcsatorna főműsorába direktben kerülhet be. Vagy a fotós a dedikált képtároló szerverre rögtön nyomhassa az (akár sorozatban lőtt) képeit. Onnan azokat rögtön lehet magazinba vagy online weboldal anyagába beszerkeszteni.

Ezt a Zeiss optikájú, f/1.7 nagy fényérzékenységű saját tripla optikájú főkamera is kiszolgálná, de a fotót a fényképezőgép készíti, ennek a kiszolgáló egysége a Pro masina. Lőtt anyaga a Pro ½ gigabájt belső tárhelyén és az egyterás bővíthető SD-memóriakártyában tárolható.

SONY Xperia Pro kamera monitor
SONY Xperia Pro kamera monitorként

Nem mobil, amivel fotózni lehet, hanem egy monitor egy professzionális fényképezőgéphez. Ára a tudósítói munkakör által igényelt komplett fotósfelszerelésekhez képest korrekt beruházás.

Ez a gép egy munkaeszköz, és a világ nem veszi a fáradságot, hogy e mélységben tájékozódjon. Árcéduláját látva a nép rögtön elfordul és keres magának iPhone vagy Samsung csúcsmodellt.

Anyag forrása:  www.sony.com

SONY Xperia Pro a mobiltelefon világ kakukktojása