Hogyan kövessük nyomon házi kedvenceinket?

0
154
Hogyan kövessük nyomon házi kedvenceinket?
Hogyan kövessük nyomon házi kedvenceinket?

A négylábú kiskedvencek mára már nem csak a legjobb barátaink, hanem igazi családtagok. Kiemelten fontosak az igényeik és a biztonságuk, nem véletlen, hogy a GPS-nyakörvek nagyon népszerű kütyük lettek a gazdik körében.

Különösen praktikus eszközök a munkakutyák (pl. vadászkutyák) esetén, de a négylábú Houdini-k megfékezéséhez és még a macskák nyomon követéséhez is.

Hogyan működnek? Mit érdemes tudni róluk? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

A nyakörv, ami felfedi a kiskedvenceink titkos életét

Aki egyszer magához fogad egy kisállatot, sok új dolgot megismerhet – legfőképp olyanokat, amiknek létezése vagy elvarázsolja vagy letaglózza. Igen, valljuk be bátran, hogy rengeteg felesleges macska- és kutyaholmival vannak tele a kisállatkereskedések és a webshopok, de szerencsére pont ugyanennyi praktikus eszköz is akad köztük.

Szerintünk abszolút ebbe a kategóriába tartoznak a napjainkban egyre közismertebb GPS-es nyomkövetők, amiknek legmodernebb típusai csak pár grammosak, és felfűzhetők a kisállatok nyakörvére. (Nem kell aggódni, a kisállatot pont annyira nem érdekli a létezése, mint a biléta, a GPS-vevők viselése teljesen komfortos számukra.) Ezeknek a speciális nyakörveknek jelenleg több fajtája is létezik: SIM-kártyás verziók, mobilhálózat nélküli, de előfizetéses változatok is elérhetők belőlük a piacon.

Így működnek a GPS-es nyakörvek

Nagy meglepetést nem árulunk el, ha azt mondjuk, hogy a GPS-es nyakörvek a GPS-műholdak és a hozzájuk tartozó földfelszíni állomások által működnek. Ennélfogva beindul egy láncreakció: a műholdak a nyakörvre felfűzött apró GPS-vevőnek küldik az egyedi jeleket, míg a vevőkészülék a hozzá tartozó applikációra továbbítja a megfelelő információkat. Ennek köszönhetően tárul fel előttünk a kiskedvencünk lokációja, mozgási iránya, sebessége, és így tovább.

Emiatt természetesen a megkapott kép nem teljesen pontosan közvetíti a valóságot, pár perc eltérés lehet a házi kedvenc appban látott holléte és a valós helyzete között. Ennek ellenére még így is nagyon hasznos adatok birtokába kerülünk, amiknek köszönhetően hamar utolérhetjük elveszett kisbarátunkat. Ráadásul a hálózati lefedettséggel működő eszközök hatótávolsága korlátlan, ezért attól sem kell félni, hogy egyik pillanatról a másikra nyomot vesztünk.

Miért nem elég a microchip a kisállat nyomon követéséhez?

A kötelező chipoltással kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit kering a köztudatban. Sokan úgy gondolják, hogy a chipnek köszönhetően bármikor lekövethető a kisállatuk helyzete, ami közel sincs így. A macskák és kutyák bőre alá bújtatott apró elektronikai eszköz nem képes jelet sugározni, ezáltal nincs is segítségünkre, amikor valamilyen oknál fogva szeretnénk rátalálni négylábú barátunkra. A mikrochipek csak akkor hasznosak, hogyha valaki megfogja a kisállatot, és egy chipolvasóval hozzájut a gazdi elérhetőségeihez.

Túl a nyomkövetésen: ilyen extra információkat tudhatsz meg egy GPS-nyakörv segítségével

A GPS-nyakörveknek egyértelműen a kisállat azonnali lokalizálása az elsődleges célja, de a legtöbb típus egyéb hasznos funkciókkal is ki van egészítve. Ilyen például a “virtuális kerítés”, aminek segítségével te magad kijelölheted azt a zónát, amit, ha elhagy a házi kedvenced, az applikáció jelezni kezd. Továbbá ma már olyan készülékek is kaphatók, amik az állat egészségügyi állapotáról is képes riportolni néhány olyan infót, mint a pulzusszám vagy az alvásmennyiség.

Ha többszörösen is gazdi vagy, akkor érdemes azokat a GPS-es eszközöket keresned, amik egyszerre be tudják azonosítani az összes kisállatod helyzetét.

Még a legfigyelmesebb gazdiknak is megéri

Elsőre sokan úgy gondolják, hogy egy hasonló készülék teljesen felesleges, hogyha kellő figyelmet, tudatosságot, tanulást csempésznek a kisállat nevelésébe. De valljuk be, az ördög sosem alszik, és még a legjobb gazdik is számos aggasztó helyzetbe kerülnek.

Elég egy hirtelen érkező hang vagy helyzet, ami triggereli a kutyánkat, és még az iskolázott négylábúnk is úgy iszkol el a szemünk láttára 220 km/h-val, mintha a behívást nem több éve gyakoroltuk volna. Nem mellesleg a vidéken tartott, kijáró cicák esetén is nagy segítség, hogyha egy GPS-nyakörv megmutatja, csak azért nem ment haza két napja a macska, mert a szomszéd néni eteti.

Kedvet kaptál egy GPS-nyakörv beüzemeléséhez? Akkor van egy jó hírünk! Napjainkban számos okoseszköz tarifa elérhető a piacon, amik egytől egyig a háziállatok trackeléséhez lettek létrehozva. Nézz szét a neten, és találd meg a neked megfelelő ajánlatot!