A Google Maps felületén mostantól megoszthatod a hollétedet a legjobb haverokkal

0
1823
A Google Maps felületén mostantól megoszthatod a hollétedet a legjobb haverokkal
A Google Maps felületén mostantól megoszthatod a hollétedet a legjobb haverokkal

Miért lehet fontos számunkra így a Google Maps? A címünk bepötyögése időrabló. Az új Google Maps leegyszerűsíti ezt a valós idejű helymegosztás funkcióval.
Legyél bár a hegyekben, vagy vadásszál a legújabb kocsmára, amiről mindenki beszél mostanában, a Google Maps veled van. Tele van hasznos tulajdonságokkal, mint sebesség kontroll, kanyar navigáció, és parkolási emlékeztető. És a mostantól már a tartózkodási helyünket is meg lehet osztani.

A valós idejű helymegosztás nem újdonság. A Waze már régóta tudja, csakúgy, mint a Glympse. Sőt a Google saját Latitude appján – amelyet a kereső óriás 2013-ban nyugdíjazott – is meg lehetett osztani a valós idejű hollétünket a barátainkkal.

De van valami, ami kényelmessé teszi a Maps-et. Közel 95 millió felhasználóval (a ComScore adatai szerint), a Maps a Google YouTube után második legtöbbet használt app-ja, mi több, a teljes mezőnyben is az előkelő negyedik legtöbbet használt app. Más szavakkal, igen nagy a valószínűsége, hogy van egy vagy több barátod, aki már legalább egyszer használta.

És most megosztani ezzel a barátoddal a helyet, ahol éppen vagy, olyan egyszerűvé vált, mint egy érintés. A Maps-en belül az oldalsó menü kék “Share location” ikonjára kell kattintani, amely egy új menüt hoz fel, ahol meg lehet adni kivel akarod megosztani az aktuális tartózkodási helyedet.

Be lehet állítani, hogy ha csak egy adott ideig akarod megosztani a hollétedet (15 perc és 3 nap közti értéket beállítva) vagy lejárat nélkül folyamatosan. Ez utóbbi esetben is fogsz kapni egy email-t minden 2-3 hétben, amely emlékeztet, hogy be van kapcsolva ez a funkció.

A megosztásnál nem vagy a Google kontaktjaidra limitálva. Email-ben vagy sms-ben is elküldheted a linkjét a tartózkodási helyednek, de ezen linkek mindenképpen időbeli korláttal működnek csak – amint a beállított idő eltelik, eltűnnek.

Miután megosztottad a tartózkodási helyedet a kiválasztottakkal, látni fogod az app Location sharing képernyőjén, hogy kiknek adtál jogot, hogy lássák hol vagy. Ha valaki más osztja meg a tartózkodási helyét veled, lehetőséged van viszonozni, és megadni a Te hollétedet, vagy akár azonnal lekérdezni hogyan juthatsz el hozzá.

Más lehetőségek is vannak. Azon barátaidat, akik ugyan megosztották veled hollétüket, de éppen nem akarod látni őket, eltakarhatod, majd adott időben, amikor megint kíváncsi vagy hogy hol vannak, megszüntetheted a takarást.

Mániákusok (vagy szülők) hozzáadhatják egy adott ember tartózkodási helyét a főképernyőhöz, hogy gyorsabban elérjék az app-ot. És hogyha a Maps segítségével mész valahová, el fogod tudni küldeni a barátaidnak, hogy éppen hol tartózkodsz, és a várható érkezési idődet.

Az új Google Maps már 14 telekocsi app-ot támogat a világ 70 országában, ez januárban még csak 9 volt.

Természetesen adatvédelmi aggályok felmerülhetnek, hiszen a valós idejű hol tartózkodásodról van szó. Jen Fitzpatrick, a Google Maps vezetője szerint a megosztók biztonságban vannak.

„Célunk, hogy vezessük és támogassuk a felhasználókat a való világban minden nap”

-mondta Fitzpatrick.

„Kitágítjuk az emberek elvárásait, amelyekben a térkép tud segíteni és a való világ feladataival, amelyekkel kapcsolatban mi tudunk segíteni”

A Google hozzátette még, hogy együttműködnek a CORA-val (Kapcsolati visszaélések megelőzésére alakult közösség), egy családon belüli erőszakkal foglalkozó szervezettel, hogy együtt dolgozzák ki a legjobb módszereket azon felhasználók adatainak védelmére, akik erőszakos kapcsolatban élnek.

A tartózkodási hely megadása néhány héten belül elérhető lesz iOS, Android és asztali gépes felhasználók számára világszerte.

A Google Maps felületén mostantól megoszthatod a hollétedet a legjobb haverokkal