A Telenor Magyarország Zrt. cseh kézre kerül

nemsokára

0
1745
A Telenor Magyarország Zrt. cseh kézre kerül
A Telenor Magyarország Zrt. cseh kézre kerül

Friss hír szerint a Telenor Magyarország Zrt. cseh kézre kerül. A törökbálinti széhelyű, kizárólagos tulajdonú mobilcégre a PPF Group tett ajánlatot 2.8 milliárd € értékben, egy kalap alá véve a bolgár, szerb és crnagora-i (Montenegro) Telenor mobilérdekeltségekkel.

Ha a versenyvizsgáló szakmai szervek zöld fényt adnak, kész is az üzlet.

„A Telenor Group strategiája a növekedésen, hatékonyságon és egyszerűsítésen nyugszik.” olvasható a honlapjukon. Ezek szerint a magyar szolgáltató tevékenysége inkább stagnál, vagy pazarló, vagy komplikált. Akármelyik is igaz, a hazai nagy trióban a Telenor örökös második (a Telekom után és a Vodafon előtt) akár a hangpiaci részesedést, akár az adarforgalmi piaci részesedést nézzük.

A magyar népesség tízmilliós lélekszámával elég jól teljesít 11.5 milió nyilvántartott hívószámmal (ebből 2017-ben 11.1 millió aktív).

Növekedni tényleg nemigen lehet, a szolgáltatók leginkább egymás rovására ajánlanak egymás alá.

Ha nincs növekedés, a hatékonyság csak költségcsökkentéssel élénkíthető a maga erős korlátaival. Erre növekvő eredményeket alapozni nem lehet. Ahogyan az egyszerűsítésekre sem, azok is végesek.

Magyarországra az eladóként fellépő Telenor 1994-ban a Pannon GSM megvételével került, montenegroi bevásárlásuk 1995-ban zajlott le. A szerbekkel 2006-ban kötöttek üzletet és a végén jött Bulgária, de a vonzalom itt mindössze 5 évig tartott ki.

Nem kellünk a norvégeknek, ahogy a Balkán sem. Lehet, hogy éppen mi tendálunk a Balkánhoz, mert a csehek vizsgálódó szemében és norvég egyetértéssel a három balkáni ország mellé sodródtunk.

Egy nem prosperáló, nem lendületesen fejlődő, nem lukratív sarkaként a világnak. Az országok első megközelítésben esetlegesnek tűnnek. Azonban nem csak úgy ott vannak a térképen, hanem gondosan megválasztott tömböt alkotnak.

A Telenor a kommunikéje szerint olyan régiók felé fordul, amelyek az értékteremtésben legnagyobb potenciállal bírnak. Megmarad biztosan nekik Skandinávia és innen fogva Ázsiára koncentrálnak.

Nesze neked magyar mobilpiac. Sigve Bekke vezérigazgató saját elmondása szerint meg van arról győződve, hogy a PPF Group a régiós és a szektoros tapasztalatai révén jó gazda lesz hazánkban is.

35 milliárd € nagyságrendű portfóliójával a PPF csoport a térség legnagyobb magánbefektetője. Többek között a bankszektorba (a leggazdagabb cseh a Forbes lista 88. helyén álló multimilliárdos Petr Kellner, a PPF elnöke), lakossági hitelezésbe, ingatlanba, bányászatba és a hírközlésbe döntik a pénzt. Korábban Csehországban az O2 mobilszolgáltatót, majd Bulgáriában a Nova Broadcasting Group céget vásárolták fel.

Forrás: www.telenor.com

/: Magyarországon nem titkolt a törekvés, hogy magyar tulajdonú bank(ok) után legyen egy magyar tulajdonú mobilszolgáltató is. Több nemigen lehet, mert a Puskás Öcsinek tulajdonított mondás szerint „kis pénz, kis foci.” A fentemlített törekvés szemszögéből nézve nem elképzelhetetlen, hogy a csehek által megszerzett négyesből hazánk valahogyan majd kikanyarítódik. :/

A Telenor Magyarország Zrt. cseh kézre kerül