Samsung S9 az evolúció vagy devolúció körébe tartozó új mobiltelefon-vezérürü. Márciusban érkezik.

A Samsung S9 szépen testesíti meg a belassult (vagy kifulladt?) mobiltelefon fejlesztést azzal, hogy egészen apró újdonságokkal reméli érvényben tartani márkacentrikus piaci előnyét.

Ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy fiókjában ott hevernek a korszakos újdonságok, kellő időzítéssel altatva. Minden viszonyítás kérdése, most a viszonyítás alapja kényszerűségből a tavalyi S8 modell.

A Samsung S9 alapból Android 8.0 Oreo rendszerrel érkezik, amit az S8 is meg fog kapni, csak később.

Külsőségek: ami kívülről is látszik ott nulla változás észlelhető, a Samsung S9 ugyanaz az S8-as tokozású. A külméret, a pixelszám és oldalarány az enyhén leforduló kijelző élekkel érintetlen.

Az USB 3.1 aljzat a ’C’ csatlakozó befogadására szintén változatlan maradt.

Az IP68 por- és vízálló minősítés is azonos.

Ugyanaz a 12 megás hátoldali kamera, egyedül a Samsung S9+ kapott duplaoptikás kamerát (ez meg a Note8-tól jött). Az S9 frontoldalán egy-az-egyben ugyanaz a 8 megás önportrés kamera.

A fényképezést a változtatható rekeszérték teszi a Samsung S9 telefonnal könnyebbé, f/1.5-ről f/2.4 történő automatikus átváltással. Az optika a sötét vagy gyér fényű közegből bő fényre kilépve magától változtat rajta. Ez komfortos vívmány, de nem sok köze van a mobil kapcsolattartáshoz.

Sokkal inkább a megnövelt internetes letöltési és feltöltési sebességeknek, de ki tud olyan honlapot mutatni, ahonnan képesek leszünk kihasználni a Samsung S9 modell 150 megás letöltési gyorsaságát?

Másodpercenkénti egyenértékes alapon a gyári adat 1200 megabitje megfelel 150 megabájtnak.

Belsőségek: a Samsung S9 valamivel gyorsabb processzorral száguld. Az USA vásárlói a helyi fejlesztésű Snapdragon 845-ösöket kapják a Samsung S9 tokja alatt. Az Exynos a Samsung saját SoC fejlesztése és egy kategória a 845-tel, ezt Európa kapja a majd ott kapható Samsung S9-ben.

Mindkét processzor alig érezhető gyorsulást jelent az S8-hoz képest.

Pluszpont jár egy érzékelhető fizikai változásért, amely a két hangszórós kivitel. Egyik hangsugárzó a telefon felső részén, a másik meg az alsó részen kapott helyet a sztereó hangélményhez.

Koreában kiküszöböltek egy tervezési hibát is, az S9 hátoldalán átrakták az ujjlenyomat olvasót a kameraoptika alá, így nem tapogatjuk össze a telefon aktivizálásakor a lencsevédő ablakot, ahogyan az S8-cal naponta megtesszük. Alternatíva ugyanúgy a frontoldali arcazonosítás és írisz-szkennelés.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az akkumulátor kapacitása évek óta semmit nem változott. Maradt 3Ah, ami azért felróható, mert már egy S7 is pont ugyanilyennel működik immár két éve. Érthető, hogy ilyen lelapított formába nem lehet több kakaót benyomni, de ki nem áldozna be 3-4 mm plusz vastagságot 50-100%  akku pluszkapacitásért cserébe?

Összegzés

Egy ráncfelvarrásos S9 magyar szolgáltatónál listaáron 300ezer forintért kinek kell? Amikor ugyanott az S8 már „csak” 180ezer, és az ezeknél lényegesen nem gyengébb S7 pedig bárhol 120ezer, ráadásul kártyafüggetlenül. Meg se említsük a kiváló ár/értékarányokat is produkáló konkurencia modelljeit.

Nagy szerencse, hogyha az S9 árcéduláját látva valakinél felszalad a pumpa, az S9 beépített optikai vérnyomásmérője rögtön meg is mondja, hogy mennyire.

Sznobéknál lesz a gond, ha az S9-esüket leteszik az asztalra. Senki nem veszi észre, hogy az nem egy S8-as. Amikor ezt el kell kezdeni megmagyarázni, akkor az olyan, mint egy elrontott vicc poénja.

Mint az S9 maga.

Még a Samsung márkanév sem elegendő arra, hogy 2018-ban csak egy ilyen konstrukcióra fussa.

www.samsung.hu

Samsung S9 az evolúció vagy devolúció