Google 4 és 4 XL mobiltelefon nem kiérlelt formában

a szoftvermágus 2019-es hardvere

0
761
Google 4 és 4 XL mobiltelefon

Google 4 és 4 XL mobiltelefon nem kiérlelt formában, viszont menetrendszerűen jelent meg idén ősszel a trendformálónak a kínálatában.

Azt gondolnánk, hogy az Android kitalálója és táplálója nem engedi meg magának, hogy operációs rendszerére épülve bárki nála jobb telefont gyártson. Sajnos nem így van. Korábban a Google kiszemelt egy-egy gyártót, és megbízta azt valamelyik új Google szoftver fejlesztésének átültetésével egy új telefon modellre. Volt közte LG, Huawei, One és más is. Mára a Huawei az USA-Kína izmozás súlyos áldozata lett, és a Google már azt sem engedi meg az eztán kijövő Huawei modelleknek, hogy akár a Google Playt igénybe vehessék.

A Google háza táján hardver terén alapjaiban változott meg mára a kép. Gyakorlatilag az összes kínai OEM gyártó az Android alapú telefonjaival a Google készülékeket lekörözte.

A Google 4 és 4 XL mobiltelefon sokat mutat, de nem a csúcsot.

Csak ebben kopírozta a legújabb Apple telefon megjelenést. Ugyanúgy csak egy konkurencia szülte újdonság.

Amit alkatrészgyártó elő tud állítani, mind benne van. Erős Quaolcomm 855-ös nyolcmagos processzor, 6GB fedélzeti RAM a 64GB vagy a 128GB fix tárral, és ezt az Android 10 verzió vezérli. Csak az innováció hibádzik.

A tavalyi modell óta  visszavettek a kijelző felső élének szelfis csonkolásából, amit az Apple talált ki. Viszont visszajött egy fekvő fekete csík a kijelző tetejére, ebbe tették a szelfizős kamerát és az egyéb érzékelőket. Ez most a fantázia-nélküliség vagy csak retro-érzés?

Újításuk a Motion Sense

Jóllehet ezt a Samsung Galaxy S7 3 éve tudja, ami kézmozdulatra aktiválja a kijelzőt. Vele a radaros arcfelismerő azonosítást. Ujjlenyomat olvasó nincs, bár a telefon indítására és banki szolgáltatásra is elfogadott biztosíték. Visszatetsző viszont, hogy a Google 4 és 4 XL mobiltelefon a fizimiskájáról felismeri a tulajt ma még akkor is, ha a szeme történetesen csukva van. A Motion Sense érdekesebb szolgáltatás azzal tud lenni, hogy zenehallgatás közben lehet a zeneszámok között mozogni előre-hátra pusztán kézmozdulatokkal. Ez akkor is működik, ha a kijelző automatikusan energiaspóroló kikapcsolt állapotba merült. Ha már merülésről van szó, a felület nagy, és a 6.3 hüvelykes 4 XL a 1440×3080 pixeles felbontásával sokat fogyaszt. A korábbról a 3450 mAh most 3700-ra lett hizlalva az XL akkuja (kisebb változata a 4 maradt 2800 mAh, amely 1080×2280 pixel mellett 5.7 hüvelykes). A kijelző a procival üzemidőt jobban fal az elődöknél, jóllehet náluk még kisebb is volt az akksi.

A Google 4 és 4 XL mobiltelefon végzett az egyoptikás kamerával.

Az Apple hátoldalt kopírozva a Google kiálló négyzetes felületen egy normál 12 megapixeles optikához egy 16 megásat tett. Ezt viszont a Google nem nagylátószögű tájképekre, hanem zoom ráközelítéses fotózáshoz találta ki. Az erős méretkorlátok miatt erre a mobiltelefonok alapból nem alkalmasak. Hiába tettek bele segítőleg egy 2x optikai nagyítást. A Google fénykép normális, de nem csúcsminőség.

Amire a Google büszke, az a csillagfotós képesség, állványról. Kevesek öröme. Apropó fényviszonyok, a Google 4 és 4 XL mobiltelefon képes a Dark Mode használatra.

Ez viszont nem a kamera, hanem az Android 10 sajátja.

 A kijelzőn megjelenő app gombnyomásra átfordulhat fekete hátteres felületre, így nem vakít a fehér háttér és jóval lassabban csorog el az akkumulátor üzemidő. Összességében a 4 és 4 XL egy normális telefon.  Az iOS alapú Apple masinákat akarta idén megszorítani, de sem mint telefonnak, sem mint fényképezőgép funkciónak ezt nem sikerült elérnie. Sőt az Apple új modelljei idén fényképezésben még nagyot is léptek előbbre. A Google őket csak 100$ árelőnnyel megszorítva a tudás alapján vetélytársként csak Android-sznoboknak imponálhat.

A 4 és 4 XL telefonban a legszebb dolog az, ami nem látszik, csak ha hátára fordítjuk. Hátfaluk felülete bár edzett üveg, de tapintásra mintha csiszolt fémfelület lenne, mégis puha érzetű és nem csúszik. Az ujjnyomokat sem vonzza magára.

A radarelvű high-tech Motion Sense beépítésével a Google 4 az indiai piacról szimplán kipottyant. Polgári lakosság készülékeiben ott ilyen megoldás hatóságilag tiltott dolog.

A Google 4 itthon egyelőre várat magára. Sok vásárlóban sajdulhat meg valami, ha a gyári dobozt kinyitva meglátja, hogy abból kimaradt a fülhallgató-páros, a masináról pedig régóta hiányzik (sajnos szintén Apple sugallatra) a zsinóros fejhallgató csatlakozás aljzata.

www.store.google.com/