XIAOMI Redmi Note 9S ütős mobil a láthatáron

Mitől tud olcsó és mégis jó lenni?

0
910
XIAOMI Redmi Note 9S ütős mobil a láthatáron
XIAOMI Redmi Note 9S ütős mobil a láthatáron

XIAOMI Redmi Note 9S ütős mobil a láthatáron és már csak egy hét kell a megjelenéséig. Április meghoz egy újabb népszerű telefont, ha ezt a menetrendet nem borítja meg a világot feje tetejére állító vírusjárvány.

A 20:9 oldalarányú kijelző a maga 6¾ hüvelykes képátlójával – mint tudjuk – nem annyira praktikus méret, mégis az új Android op.rendszer alkalmazásokat eleve erre optimalizálják és a rendszer felismerve a kijelzőt a régebbi rendszereknél nyel le inkább az alkalmazás megjelenítésénél annak hosszából alulról.

A panel erős gyártói önköltség csökkentő IPS LCD. Jó a betekintési szöge, ámde nem OLED kivitel. A HDR színgazdagságával főleg a játékosoknak és a videósoknak jelent majd kiváló vizuális élményt.

A kijelző védelméből már nem engedtek, Gorilla Glass 5 üvegborítás van a telefonon elöl (és nem mellesleg hátul is). A műanyag házzal viszont a gyártói spórolás jól tetten érhető. Megjegyzendő, hogy ez nem annyira rigid mint a fémtok és van esélye leejtéskor a túlélésre.

A XIAOMI Redmi Note 9S mobiltelefon választék
A XIAOMI Redmi Note 9S mobiltelefon választék

A vezérlő processzor is szolidabb és így jóval olcsóbb. Elketyeg az Android 10 a gyártó által beépített Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G nyolcmagos vezérlővel és az azt támogató Adreno 618 grafikus chippel. A titok a 8 magban a 2db gyors és a 6 nem gyors kiépítés megválasztásában és a vadiúj 8 nanós lapkájú architektúrában rejlik.

A memóriaárak zuhanásával a 4GB műveleti RAM nem nagy beruházás a 64GB tárral (illetve 6GB a 128GB változatnál).

A fényképezéshez a 2020-as modelleknél – ha labdába akar rúgni – lassan alap a 48MP + 8MP + 5MP + 2 MP négyes fogat hátul és a kissé spórolós 16MP szelfi kamera konfigurációja.

A XIAOMI Redmi Note 9S ütős mobil a láthatáron és a friss Redmi Note 9 Pro nemzetközisítve

mintha csak a magyaroknak találták volna ki: árérzékeny piac és a Xiaomi jelen van Magyarországon.

A biztonságot a telefon élébe épített ujjlenyomat olvasó szolgálja: lehet vitatkozni, de egy telefont kézbe véve adódik az ergonomikus megoldás, az ujjunk automatikusan fogást keres és lenyomatot hagy.

Az USB aljzat ’C’ verziójú átfordítható kivitel. Hogy ne csak a karcsúsítást keressük, infraportja is van TV vagy HiFi kezeléséhez és meghagyták benne a rádióadások vételére szolgáló chipet is. Sőt megmaradt – szembemenve az Apple trenddel – a fülhallgató csatlakozó aljzat is. Ázsiában igen sokat rádióznak és ezt udvariasan szeretik tenni, fülhallgatóval. Az külön poén, hogy a fülhallgatózsinór szolgál a rádióadás vételének antennájaként.

Ami viszont sokat nyom a latban, hogy gyorstöltésre alkalmas kivitelben a fixen beépített akkumulátor5 Ah kapacitású. Ezzel az energiaforrással moderált terhelés mellett a kijelző/processzor és a futtatott alkalmazások akár két teljes napig is bizton szolgálják a tulajt anélkül, hogy Konnektor istenséghez kellene járulni egy rádugás erejéig.

Van még egy pozitívum a listán, amelyik bár költség a gyártónak, de nagy vonzerő a telefonon tárolt adatok mobilitásban, és ez a (microSDXC) memóriakártya bővítés meghagyása. Ráadásul nem a dupla SIM kártyák közül az egyik rovására, hanem dedikált bővítő tálcával ellátva.

A specifikáció szerint két dolog vérzett el, mindkettő a kommunikáció területét érinti. Az egyik az NFC. Külföldön nagy népszerűséget élvez és az NFC fizetés PIN mentes határát 15 ezer forintra emelve jóval biztonságosabb lesz a hitelkártyás fizetésnél. Az ember a telefonját semmi áron nem hagyja el, nem úgy ahogyan azt a mágneskártyával teszi pénztárcástul. A másik vesztes a jövőálló 5G képes adatforgalom.

A kínaiak nem nyomulnak az 5G irányba, még drága a mikrochip és nincs kiterjedt szolgáltatói köre sem.

www.mi.com

XIAOMI Redmi Note 9S ütős mobil a láthatáron