ZTE forradalmi Axon 20 5G mobil rejtett szelfi kamerával

Már nem tudni, hogy te nézed vagy téged néznek.

0
901
ZTE forradalmi Axon 20 5G mobil kijlező alá rejtett szelfivel
ZTE forradalmi Axon 20 5G mobil kijlező alá rejtett szelfivel

ZTE forradalmi Axon 20 5G mobil rejtett szelfi kamerával került bejelentésre a kínai gyártó friss közleményében. Ez a világelső mobiltelefon a szelfi kamera fizikai eltüntetésével.

A megállíthatatlan szelfizés kényszere alatt nem jó már a felbukkanó, átforduló kamera, vagy kijelzőt csúfító fekete lyuk a szelfi fotó készítéshez. De mi van helyette?

A ZTE forradalmi Axon 20 5G mobil a kijelző alá rejti az optikát.

Volt már próbálkozás a kijelző alatt a hangszóró elrejtésére, újabban az ujjlenyomat ellenőrzést végzi ultrahangos technológia a kijelző alatt. Eddig egyetlen gyártónak sem sikerült megvalósítani azt a technikai bravúrt, hogy a kijelzőn keresztül legyen képes egy optika jó minőségű fotót készíteni.

A ZTE addig küzdött sok fejtöréssel és kísérlettel, hogy ezt nekik sikerült a világon elsőként elérni.

A ZTE forradalmi Axon 20 5G mobil rejtett szelfi kamerával jön

 A kijelző mátrix fénytörési mutatóit kellett megváltoztatni, a képpont sűrűséget úgy alakítani, hogy ne működjön redőnyként a szelfi optika lencséje előtt, bekalkulálva a 90 Hz képfrissítés nehézségét.

Szoftveresen is át kellett variálni a képalkotás digitális folyamatát. Segédáramkörök, külön ezt felügyelő chip és saját fejlesztésű algoritmus hozza létre a végső képet.

ZTE Axon 20 5G Snapdragon 765G
ZTE Axon 20 5G Snapdragon 765G

A kijelzőn átjutó fény mennyisége és minősége, a színdinamika és a kontrasztarány mind fontos tényező a végső kép megszületésénél. Ezen túl a színhűségre is kellett ügyelni a közel 7 colos képátlójú, HD+ felbontású (2460 x 1080) kijelzőn keresztül áthatoló képi információ rögzítése során. A frontoldali érzékelő lapka 32 MB méretű, 10 bites színmélységgel képes dolgozni.

Elképzelhető, hogy ez mekkora feladat a technikának

hiszen szelfi készítésénél mindenféle változó fényviszonyok között használják majd az Axon 20 5G mobilt.

A hátoldali komplex kamerája 64 MB-os f/1.8-2.4 fényérzékenységű, videóhoz 4K felbontású 60 képkockás másodpercenkénti felvételre képes.

A ZTE Axon 20 5G rejtett szelfi kamerával valódi vívmány

és a ZTE a modellnél még az 5G adatforgalmat is garantálja. Fontos az adatforgalomban a kommunikációt biztosító antenna, ezt 12(!) darab kombinációja adja ki.

Külön neve is lett: Super Antenna 2.0 és bizonyára jogi oltalmat élvez. A telefonon belül az antenna távol van minden olyan elektronikától, amelyik a nagyfrekvenciás adatfolyam szórására érzékeny.  A Super Antenna 2.0 a digitális jelek vételére 360 fokos körű érzékenységgel képes.

A jelek erőssége dönti el a letöltés maximális sebességét, ami célzottan az 5G fejlesztés lelke.

Ehhez kellő alapot a Qualcomm® Snapdragon™ 765G  SoC (system on chip) vezérlő processzor ad. Nem a leggyorsabb (az a 865+ változat), de költség és árképzés szempontjából a leghatékonyabb.

Energiával a 4.220 mAh kapacitású akkumulátor szolgál, amelyik külön 5G-s energiaspórolós  üzemmódot kapott az androidos kezelőfelületen. A gyártó szerint ezzel a technológiával az akku üzemidő növekedés akár 35%-os lehet. 30 wattos gyorstöltése és intenzív (gamer) használata során a keletkező hőt tripla hőelvezetési és folyadékos hűtőrendszer kezeli megfelelő szintre csökkentve.

Nem sorolható fel a ZTE forradalmi Axon 20 5G mobil rejtett szelfi kamerával összes újdonsága

de meg kell említeni a DTS:X® Ultra 3D hangsugárzást.

Elsőként a hazai piacra szánt (6GB + 128GB variáns) mobil ára 2.198,- Chinese Yuan, ami megfelel napi árfolyamon 320,- US$ összegnek.  Itthon nettó 100e Ft alatti kategóriában (plusz vám + extra árrés + ÁFA) igen versenyképes. Van egy drágább  technikai párja is 8GB + 256GB kiépítésben.

ZTE Axon 20 5G mobil dizájnos dobozolásban
ZTE Axon 20 5G mobil dizájnos dobozolásban

Alapból mindent a dizájnra hegyeztek ki, ezért még a dobozát is formatervező (Sam Falconer) ihletére bízták. A színválaszték is szélesre nyitja a palettát.

ZTE Axon 20 5G mobil színválasztéka
ZTE Axon 20 5G mobil színválasztéka

www.myzte.com

ZTE forradalmi Axon 20 5G mobil rejtett szelfi kamerával