5G képes Google Pixel 4a Pixel5

jön az ősz és nyomul a Google

0
839
5G képes Google Pixel 4a & Pixel 5
5G képes Google Pixel 4a & Pixel 5

5G képes Google Pixel 4a Pixel5 várható hamarosan a mobilpiac androidos szegmensében.

Google Pixel 4a már augusztusban is lesz, de az 5G adatátvitelre használható változata, akárcsak a Pixel 5 csak egy hónapra rá jelenik meg. Lehajol IT óriásként a Google azokhoz, akikből él és ezekre a várható modellekre árcsökkentést is belengetett. Olyan gyorsan öregszenek el az egyes szériák, hogy a Google megszünteti a Pixel 4 és Pixel 4 XL forgalmazását, jóllehet épp hogy csak egy esztendő telt el a tavaly augusztusi bejelentésük óta.

Jórészt érthető is, főleg ha megnézzük a létező 4a és a várható Pixel 5 fontosabb képességeit. Tisztességes ugyanakkor, hogy a Google megtartja a 3 évet a Pixel 4-es szoftvertámogatása terén.

A 4a új fazonú frontoldallal, ’energikusabb’ akkumulátorral és kellemes főkamerával indul bevetésre. Emellett pénztárca kímélő telefon árképzésével vonz, és bele akar szólni a kínai árdömpingbe. A 4a semmi különleges tulajdonság, csak az alapok, de azokat próbálták tisztességesen megcsinálni. US$ 350-es árszintjével (nettó 100 ezer forint) műszakilag nem lehet nagyot durrantani.

A Pixel 4a ugyanazt a jól bevált Sony IMX363 érzékelőt kapta, mint ami már a Pixel 3 és Pixel 4 telefonokban is volt. 12 megás képalkotó és éjszakai fotózáshoz jó fényérzékenység jellemzi (f/1,7). A Pixel 4-hez képest egy processzort kispóroltak belőle, így a Pixel 4a  képeket lassabban készít el. A képminőség viszont vetekszik az Apple iPhone A11 Pro, akár a Samsung Galaxy S20 fotóival.

A Google Pixel 4a és Pixel5 a kornak megfelelően 5G képes

A szíve már nem modern. A Qualcomm Snapdragon 730G, de 6GB fedélzeti memória és 128GB tár. Az eddigi specifikációra méretezett, és a jellemzően várható terheléshez igazított szolid 3140mAh akkumulátort kapott. A Pixel 4 2800mAh-s volt (előrelépés), viszont a 4 XL 3700mAh-s volt (visszalépés). Az 5G képes 4a változatban nagyobb akkut kell méretezni, mert az energiaigénye is nagyobb lesz az 5G adatforgalom lebonyolításához. Viszont a Pixel 5G képességeit alaposan fel kell srófolni, ha zászlóshajó akar lenni a Google Pixel sorozat flottájában, mert jelenleg ilyen nincs a Google tengeren.

Google Pixel 4a 5G front
Google Pixel 4a 5G front

Amit a telefon mutat, mindaz a 6 hüvelyk alá (5.8”) szorított (1080p) OLED kijelzője  felületén látható. Keskenyebbek a szélei és sima, lefordulás mentes a felülete. A Google most először alkalmaz frontoldali kamerához lyukasztásos technológiát a kijelzőn, ilyen módon lehetnek a szélek karcsúbbak és meg tudják közelíteni a versenytársak vonatkozó paramétereit. A kijelző Gorilla Glass 3-as keménységű (ma a Gorilla Glass 6 a menő)  tokozása viszont műanyag. Biztonsági ellenőrzéshez a hátoldalra került ujjlenyomat leolvasó szolgál. Szembetűnők a sztereó hangszórók – ezen az áron szokatlan – emellett  megkegyelmezett a Google a 3.5 mm-es fejhallgató csatlakozó aljzatnak.

Az ár olcsó (tényleg) de a kivitel nem az.

Ezen az olcsó telefon árszinten a legtöbb gyártó csak ígéri, de nem tudja teljesíteni a paramétereket. Ezek a feladat sor a Google Pixel 4a számára gyerekjáték. Sőt mivel Google, ezért erős lesz benne a hangvezérléses utasításra történt felkészítés (angolul).

Google Pixel 4a hangutasítással
Google Pixel 4a hangutasítással

A Google szeretné, ha mind több kézben forogna Pixel 4a és ennek a szériának a piacra dobása hasonló elhatározás, mint az Apple-agytröszt iPhone SE 2020 tavaszi rácfelvarrásos húzása. Csakhogy ez az 5 colos mobil megkapta a lehető legjobb Apple központi vezérlő chipet és sokat tud.

Ha tipizálni kellene a 4a telefont, akkor tömegmobil 2020-ban jellemzőkre hangolták, mindenek előtt viszont arra, hogy szélesítse a Google hírnevét, a tudatosabb márka felismerés (brand recognition) eléréséhez.

Fotóanyag forrása: www.google.com

5G képes Google Pixel 4a Pixel5