Nem tudunk nem is akarunk szabadulni

Életünket a mobiltelefon tematizálja

0
799
Nem tudunk nem is akarunk szabadulni
Nem tudunk nem is akarunk szabadulni

Nem tudunk nem is akarunk szabadulni mobiltelefonunktól, ezt mutatta meg az a friss felmérés, amelyet a London School of Economics and Political Science kutatói végeztek.

Mindenki azzal álltatja magát, hogy a telefon nem hagyja nyugodni, állandóan szól és önállóan nem lehet tőle semmit sem csinálni.

A felmérés eloszlatja ezt a tévhitet. A mobiltelefon használat tipikus helyzeteit elemezve az ok-okozat összefüggése pontosan fordítva létezik. A telefon bennünket nem kényszerít semmire, mi vagyunk a kényszeresek. Amikor csöng, mert hívnak, vagy csippant mert üzenet jött, vagy figyelt határidő lejártát jelzi, mindegyik olyan esemény, amely a telefonhasználat statisztikáiban az elenyésző arány.

Minden pont fordítva van…

Több, mint 1100 interakció volt a elmérés elemzési tárgya. Az eseteknek csak 1/10 részében volt a telefon az események kiváltója. A többi – közel 90% – történést a használók felől indult el.

Az összegzésben 1% – azaz egy százalék – részesedésű volt telefonbeszélgetés lebonyolítása. Hozzájött 6%-kal az e-mail forgalom, amit a résztvevők a legfontosabb kommunikációnak értékeltek.

A többi a social network (Facebook, Instagram, WhatsApp, stb.), az interakciók  kétharmadával. Egy bizonyos tényező erős mobilfüggőséget jelzett: rengeteget bizergették a zárolt képernyőt.

Vagyis 1100 esetből közel 1/5 arányt tett ki előbb a sötét kijelző fixírozása, majd a zárolás feloldása, jön-e bármilyen valami amire rá lehet indulni.

A felmérés 37 ember mindennapjait térképezte fel, akik telefonjukat rutinszerűen használták és a legiparosodottabb német, francia és angol EU-tag országokból származtak (bocs, az angolok nem legiparosodottabbak és nem is EU-tagok).

A résztvevőinek átlagéletkora 25 év volt, nem féktelen tinik digitális tombolát vizsgálták. Vizsgálatuk során speciális kamerafajtát vetettek be, amelyik semmilyen módon nem korlátozta a használók szokásos életvitelét. Mindenhol mobilozunk, kávézás közben

Mobilfüggő - kávézás közben is
Mobilfüggő – kávézás közben is

sőt még sportolás alatt is.

Mobilfüggő - még sportolás alattis
Mobilfüggő – még sportolás alatt is

Nem tudunk nem is akarunk szabadulni a telefonunktól, és ez lett a végeredmény.

Az érintetteket később megkérdezték, a felmérés tapasztalata alapján hogy látják magukat. Sokan egészen eltérő képet őriztek magukról a szokásait illetően. Többen ledöbbentek, hogy tudatalattijuk milyen cselekvési sémákat mozgat. A rágyújtás tipikus reakcióit mutatták, ahogy a cigidobozhoz és az öngyújtóhoz nyúlnak. Analóg tudatalatti lépéssor az okostelefon zárolt képernyőjének élesztgetése.

Egyesek nem is emlékeztek, hogy a telefonjuk után nyúltak. Ennek folyománya, hogy a telefon bizgetése önálló és uralkodó vágy lett, a másokkal való kommunikáció célja szinte feledésbe merült.

Rossz irányba haladunk és egyre gyorsuló sebességgel. Ha magunkat fegyelmezni már nem is tudjuk, ennyire felelőtlen a gyermekével kapcsolatban senki sem lehet. Álljt ezért kell magának parancsolni.

A vadnyugati módszert ajánlják: az ivóba lépve hagyd kívül a fegyvert.

Tedd el a telefont, jobb ha rögtön ki is kapcsolod amíg emberek között tartózkodsz. Nem könnyű, de az önfegyelem az újabb generációt a mobilozás ártalmaitól megóvni szándékozók egyedüli eszköze.

Mobilfüggő kisgyermek
Mobilfüggő kisgyermek

forrás: www.bbc.com

Nem tudunk nem is akarunk szabadulni