2021 Samsung Galaxy S21 éve lesz?

Koreai zászlóshajó a horizonton

0
974
2021 a Samsung Galaxy S21 éve lesz?
2021 a Samsung Galaxy S21 éve lesz?

2021 a Samsung Galaxy S21 éve lesz, ha így fogják hívni vagy esetleg egy másik számsorba illesztik és netán az S30 nevet kapja majd a keresztségben.

Nem volt még olyan naptári év, amelyikben Samsungék az első hónapra időzítettek friss Galaxy S családi csúcs bejelentést. Ebben az előre hozatalban benne van a múlt szelleme, amikor rendszeresen Barcelonában rendeztek meg év eleji bemutatókat/fórumokat és akkor zászlóshajó vízrebocsátás témában erre álltak rá Koreában.

Már csak pár hetet kell aludni és az epedő várakozáson a Karácsony és környéke (noch dazu újév) tán könnyít. Esetleg meg kell látogatni Monte Carlo kaszinóit – ha egyáltalán nyitva vannak – hogy szerencsés esetben a pénz is összenyerhető legyen a legújabb Galaxy S21-re. A legolcsóbb verzió is US$1000, ez itthon minimum 390 ezer forintra ugrik.

Amit nem lehet tudni, hogy a modell trió pontosan mit fog tudni.

Amit lehet tudni – a jól értesültek már vélik is tudni – hogy hagyományos hármas tagozódású lesz a választék. Kezelik majd a Samsung stylus íróeszközt és DeX dokkolót.

A sima kivitel mellet lesz egy ’plusz’ és lesz egy ’ultra’ verzió. Megmarad a kontinens szintű diszkrimináció: USA piacra az amerikai Snapdragon agy, Európába a koreai Exynos SoC agy kerül központi vezérlőegységnek.

Samsung Galaxy S21 SD875 5G
Samsung Galaxy S21 SD875 5G

A Snapdragon egy új chip lesz 875-ös kódnévvel, sokan fenik rá a fogukat. Mindenben felülmúlja elődjét, amit androidos környezetet feltételezve már idén is a legjobbnak könyvelt el a világ. 5 nanométeres csíkszéleség, remek energiakezelés, mesterséges intelligencia, bajnok képalkotó képesség, 5G adatkezelés – dióhéjban.

2021 a Samsung Galaxy S21 éve lesz Koreában, vajon Exynossal-e.

Mert idén meghúzták azt a lépést, hogy koreai rendeltetéssel is amerikai Snapdragon került az S20-asokba. Ez önkritika, egyúttal kudarc is volt a koreai fejlesztőlaborok számára, ki minek tekinti. Talán a jövőre piacra kerülő Exynos 2100-as jobb paramétereket mutat fel.

Az energia gazdálkodásra visszatérve egy mondat erejéig, itt is a kétarcúság jellemző. Korea elvi alapon sokáig nem gyártatott a kommunista Kínával/Kínában semmit. Most az S21 elvileg a kínai Ningde Amperex Technology cég által szállított akkumulátorral fog működni. Rossz hír, jó hír?

Előzetesek szerint nem falrengető kapacitások tára az S21 modellek 4000-5000 mAh sávban mozgó akku választéka. Az S21 vezeték nélküli töltésre simán képes, valamint egy éppen lemerülő mobilba is alkalmas lesz energiát pumpálni.

Az Ultra kijelzője valószínűleg 516 pixel/col sűrűséggel 1440×3200 pixel felbontásban 20:9 oldalaránnyal készül.

A józanság jegyében: a már 4 éves S7 alapmodell 1440×2560 pixel mérettel 577 pixel/col sűrűséget szállított. Hiába az S21 120Hz-es képfrissítése, ha négy év elteltével modern technika a képélességben jottányit sem tud hozni a konyhára.

Az S21 6.2 míg a Plus 6.7 colos (mindkettő sík felülettel), a 6.7 colos Ultra viszont lekerekített (Infinity) élekkel érkezik.

A fényképezésben van a nagy ugrás, a hátfalon ötoptikás egység van.

A 10x fizikai (optikai) ráközelítéshez 10x digitális zoom az opció, ez 100-szoros nagyítás. Ilyen nagyítási igénnyel a valóságban kifényképezni jó fotót csak állványról lehet.

A józanság jegyében: (ismét) a 4 éves S7 alapmodell f/1.7 fényérzékenységét egyik sem tudja reprodukálni, nemhogy túlszárnyalni.

Samsung Galaxy S21 Isocell
Samsung Galaxy S21 Isocell

Az S21 főkamera viszont 108 megás Isocell HMX érzékelő lapkája négyesével nyalábolva tömörítés nélküli 27 megapixeles képet rögzíthet. Szelfihez 40 megás érzékelő dolgozik, ebből sosem elég. 8K-s videó rögzítésére az S21 alapból képes.

A józanság jegyében: az S21 natív formában a 8K-s felbontást lejátszani nem tudja.

Ilyen képméretekhez kell már háttértár rendesen (128 GB vagy 256GB vagy 512GB kiépítésben jönnek ki), és a Samsung nem szűkmarkú. Teheti, lévén maga egyúttal a világ legnagyobb memóriachip gyártó konszernje.

Az S21 változatok műveleti RAM mérete minimum 12GB (minek is?), a legnagyobb háttértár mellé már 16GB változat dukál (minek is?).

Bár a hangsugárzóból kettő van sztereónak és talán van benne FM rádió is, 3.5mmØ fülhallgató aljzatból viszont nulla van rajta. Kérdés, mi lesz akkor a rádió antennájával, ha eddig okosan a fülhallgató zsinórzatát használták ki erre a célra?

A biztonságos tulajdonos felismerés a kijelző alatti ultrahangos ujjlenyomat azonosítóra vár.

A józanság nevében összegezve: mit tud az S21, amit más konkurens addigra nem (vagy eddig még nem) produkál(t)? Semmi ilyesmit nem tud felmutatni.

Videóelőzetes: www.youtube.com

2021 a Samsung Galaxy S21 éve lesz?