Új androidos telefonkirály a XIAOMI Mi 11

felszaporuló trónkövetelők

0
829
Új androidos telefonkirály a XIAOMI Mi 11
Új androidos telefonkirály a XIAOMI Mi 11

Új androidos telefonkirály a XIAOMI Mi 11 néven debütált a 2021. év első napján Kínában. Egyelőre csak a helyi piacon kapható és minden Pro, Ultra meg egyéb ’+’ mutánstól mentes.

Talán később lesz Lite és Pro variáns is, egyelőre nincs konkrét hír róla. A gyártó a kibocsátási kapacitását jól felmérve egy fix 350.000 darabos tételt dobott piacra újévkor. Piacának éhségét nem jól (vagy túl jól) ismerve 5’ [azaz öt perc] alatt mind elvitték a tételt. Indult a gyári kapacitással párhozamban egy második tétel is egy hétre rá és ez sem maradt a gyártó nyakán.

108 megás hátfali kamera 12 megás képkészítésre (kilences pixelcsokrokkal), 5G adatkommunikáció, frontális ujjlenyomat leolvasás, 6.8 hüvelykes kijelző, 120 Hz képfrissítés… mind mind tavalyi hírek. Ettől nem lesz telefon kapósabb, csak az árszintje magasabb a többinél. Akkor mi a tülekedés oka?

A Qualcomm új Snapdragon 888 SoC
A Qualcomm új Snapdragon 888 SoC

A központi vezérlésért felelős Snapdragon 888-as lapka.

Alig jelentette be az USA gyártó az új üdvöskéjét 5 mikronos gyártástechnológiával máris (egy hónapra rá) egy telefon – az Mi 11—  ezzel pompázik. Amellett, hogy az eddigi leggyorsabb elődjénél 25%-kal gyorsabb a gyári adatok szerint (35%-kal gyorsabb rendereléssel és 20%-kal hatékonyabb energiagazdálkodással, háromkamerás kezeléssel). Az új QualComm technológia ARM architektúra továbbfejlesztéséből keletkezett Cortex-X1 kiépítés. A világon gyártott menő SoC fajták között a szintetikus (ANTUTU) tesztek során az első 10 helyezett mind kínai mobilban dolgozik. Élen a beépített 888-as, mögötte a Huawei fejlesztette Kirin procik versenyeznek másik öt helyezésért a Snapdragon 865-tel szereltek versenyében. A Vivo is Snapdragonnal képes versenyezni. A 888-as az 5G adatkezelést is másképp végzi. Az 5G nem különálló csip a nyomtatott áramköri panelen, hanem integrált része az SoC (System on Chip) architektúrának. XIAOMI Mi 11 színválaszték

XIAOMI Mi 11 színválaszték

Ezért az új androidos telefonkirály a XIAOMI Mi 11

Nem beszélve a Wi-Fi teljesítmény terén a 6 Gbps sebesség elérésével a világbajnok adatátvitelről. Mesterséges intelligencia (AI) terén is nagyot lép előre a teljesítményben. Biztonsági szempontból új a képtovábbításnál a babrálásellenes metaadat védelmi képessége (Content Authenticity Initiative).

Energiagazdálkodás terén a Quickcharge 5 szintet teljesíti. Azaz 100W+ mehet az akkumulátor felé, ami 5V töltőfeszültségnél >20 Amper áramerősség. Kegyetlen erő a nevetséges kapacitású jelenlegi akku világban. Mai állapotok szerint az akku félig feltölthető vele 5’ [azaz öt perc] alatt.

Gyártói adatok szerint 100% töltöttségre a 4.600 mAh akkuja ¾ óra alatt ér el (nulláról). Viszont az lehetséges, hogy a gyári dobozban tartozék szupertöltőt nem kap a vevő.

Ami még igazán vonzó benne, az az Mi 11 ára.

Magyarországra 18e Ft szállítási díj mellett 302e Ft áron adják ma a 256GB belső tárral és 8GB fedélzeti RAM-mal gyártott változatot ELŐRENDELÉS formájában.

Kell a 256GB, bővítésre a SD-foglalat és zenélésre a fülhallgató aljzat 2020 sorsára jutott. Vége van.

Megjegyzés: Magyarországra a hazai Xiaomi.hu a Mi 10T szériát kínálja, a11-es még várat magára.