Xiaomi vállalat feketelistán – Trump utolsó dobása

nyomot hagyni tudni kell

0
641
Xiaomi vállalata feketelistán Trump utolsó dobása
A Xiaomi cég az USA feketelistáján - Trump utolsó dobása

A mobiltelefon és más elektronikai cikk gyártó Xiaomi vállalat feketelistán Trump utolsó dobása után.

A leköszönő – vagy inkább lelépő – Trump adminisztráció még egy éles vágással tette emlékezetessé utolsó napjait. A célzatosan megszigorított USA befektetési törvények előírásai megkövetelik, hogy a kínai cégben amerikai érdekeltségek tulajdonosai részvényeiktől vagy tulajdonhányaduktól legkésőbb 2021. novemberéig váljanak meg.

A Xiaomi kínai óriáscég – nem mellesleg a kínai Comac repülőgépgyártó vállalat is ide sorolva – az USA szerint „kommunista katonai” formáció, amelyben amerikai érdekeltség nem lehet.

Mindez nem előzmények nélkül történik. Az USA piacáról korábban kigolyózott kínai ZTE mobilos cég, majd a Huawei is ilyen megítélés alá esik. A termékeikbe bújtatott adatgyűjtő/kémkedésre alkalmas műszaki megoldások meglétére alapozott amerikai gyanú révén jutottak ide.

Xiaomi vállalat feketelistán – Trump utolsó dobása

nyomán következett a sorban a Xiaomi, amelyik kibocsátás tekintetében a világon a harmadik legnagyobb mobiltelefon gyártóvá lépett elő a tavalyi statisztikák szerint.

A Trump által képviselt – a megválasztását segítő gazdasági program elemeként – a Kínába kitelepült amerikai vállalatok hazavitelét ígérte, vele piacot és munkát az USA választópolgárainak.

Mi kell a népnek? A császárok cirkuszt és kenyeret adtak neki.

Trumpnak a cirkuszt sikerült megvalósítani, a kenyéradó szerepében már csak tetszeleghet. Megválasztása után az USA vezető tech cégeinek igazgatóit meghívva akarta a terveit megvalósítani. Az amerikai high-tech cégek vezetői elég gyorsan kihátráltak a Trump víziókból így a választási ígéreteiből nem sok maradt.

Trump tech think tank 2016
Trump tech think tank 2016

Trump a kínai terjeszkedést megállítani akarva a kereskedelmi háború értelmetlen eszközéhez nyúlt. Ez csak USA exportvesztéseket hozott árdrágító importforgalommal, közben egymásra mutogatással. Ez sem vált be és jött a bosszú fázisa. Következett az első két kínai cég termékeinek kitiltása az USA piacáról. Trump elnöki végstádiumának ötlettelensége a ’kommunistázás’ eszközét hozta be a képbe.

Az öntörvényű és megosztó USA elnök az utolsó hónapban Irán ellen akart indítani megtorló hadilépéseket, a megvalósításban a katonai szakértők alig tudták megállítani.

Végül pár napja egy királyt tüntetett ki

az USA legmagasabb elnöki ’Legion of Merit’ elismeréssel, miután az érintett király Donald Trumpnak adományozta a maga alapította ’Order of Muhammad’ legmagasabb rangú marokkói kitüntetést.

Kitüntetések csereberéje
Kitüntetések csereberéje

Ezt rakva a nyakába ballaghat ki a Fehér Ház hátsó kijáratán Donald Trump az USA első olyan elnökeként, akinek a hivatalából történő elmozdítását a képviselőház a republikánusokat is beleértve megszavazta.

Akinek négy év sem volt elegendő idő megértenie azt, hogy az elnök személye egy intézmény. Nem pedig egy Twitter megszabta rövidségekben politikailag megnyilvánuló szubjektív valaki.

A Xiaomi egy kínai cég, Kína államformája népköztársaság szocialista vegyes gazdasággal, a Kínai Kommunista Párt vezetése alatt. Nem könnyű ezt egy mondatba sűrítve olvasni és nem könnyű Kínát megemészteni. Kína mérhetetlen USA dollár tartalékait és hatalmas gazdasági potenciálját ismerve a provokáció az egyetlen módszer, amit Kínával kapcsolatban egy USA elnöknek mellőzni kellene.

www.reuters.com

Xiaomi vállalat feketelistán – Trump utolsó dobása