Egy új tanulmány szerint, ha csak ezt tesszük 10 percig, kevésbé leszünk magányosak

Lehet, hogy a magány könnyen és gyorsan leküzdhető?

0
543
Egy új tanulmány szerint, ha csak ezt csináljuk 10 percig, a magány kevésbé érint
Egy új tanulmány szerint, ha csak ezt csináljuk 10 percig, a magány kevésbé érint

A magánytól nehéz megszabadulni, azonban mi is sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

Akár olyan tevékenységekkel, amelyek nem igényelnek sok időt és energiát. A JAMA Psychiatry folyóiratban megjelent új kutatás szerint a magányosság érzése egy egyszerű telefonhívással, már néhány perc alatt csökkenthető. A vezető senior telefongyártó Doro is ezt hirdeti: mindenkinek érdemes kivennie a részét, hogy a magányosságot csökkentsük, mivel ez közös felelősségünk.

A magány bárkit, bármely életkorban érinthet,

a hosszú ideje tartó bezártság pedig csak fokozta ezt az érzést. Ráadásul tudjuk, hogy a világjárvány alatt a mentális egészségünk is súlyos károkat szenvedett. Korábbi kutatások is megállapították, hogy a szorongás és a depresszió gyakran összefügg a fokozódó magányossággal.

Jó hír azonban, hogy ha csak 10 percet beszélünk valakivel telefonon, már az pozitív hatást hozhat! Egy friss, a JAMA Psychiatry lapban megjelent tanulmány szerint már rövid, de rendszeres telefonhívások is csökkenthetik az egyedüllét érzését.

A vizsgálat során a hívott félnek hagyták, hogy ő vezesse a beszélgetés fonalát.

„Néha elég csak az az érzés, hogy mi irányítunk. Lehet, hogy életünk más területein úgy érezzük, kicsúszott a kezünkből az irányítás, de egy általunk vezetett beszélgetés során mégis érezhetjük ennek ellenkezőjét.

– mondta a tanulmány szerzője, Maninder Kahlon. Ez jó hír lehet az egyedül, vagy idősotthonban élők számára, akiket a magány leginkább érint és akik jelenleg nem láthatják szeretteiket.

A kutatás 240 fővel zajlott, a résztvevő fele egy hónapon keresztül rövid, átlagosan 10 perces telefonhívásokat fogadott önkéntesektől, míg a résztvevők másik fele nem. Az önkénteseket a vizsgálat előtt empatikus beszélgetési technikákra készítették fel.

A pszichiátriai folyóiratban közzétett eredmények szerint a hívásokat kapók átlagosan 20 százalékkal kevésbé érezték magukat magányosnak az időszak végén. Azokhoz képest, akiket nem hívtak fel, a hívást fogadók egy 7 pontos skálán átlagosan több mint 1 pontnyi javulásról számoltak be a magányosság érzésében a felmérés szerint.

A vezető telefongyártó, a Doro hozzáteszi:

az idősek a legnagyobb kockázati csoportként  viselik a legnagyobb terhet, amit az elszigeteltség okoz. Azonban sok idős ember számára a jelenlegi helyzet nem újdonság; már a korlátozások előtt, csak Svédországban 600 000 idős érezte magát magányosnak.

A svéd telefongyártó szerint mindannyiunknak felelőssége van abban, hogy ne csak ebben az időszakban, hanem minden időben küzdjünk az egyedüllét ellen. Vallja, hogy mindenkinek érdemes használnia a rendelkezésre álló technikai eszközöket, hogy csökkente a magányt és a kiszolgáltatottságot a környezetében, amelyet túl sokan kénytelenek megtapasztalni.

„A társadalmi kirekesztettség és a kényszerű magány sok idős ember számára valósággá vált, ami a koronavírus miatt most még drasztikusabb. A szenior korú embereknek nagyobb szüksége van a kommunikációra, mint valaha. Egyszerű lépésekkel, például egy egyszerű telefonhívással képesek vagyunk csökkenteni a szorongást, és közelebb hozni a családokat.”

– tette hozzá Carl-Johan Zetterberg Boudrie, a Doro vezérigazgatója.

Forrás: JAMA Psychiatry, 2021

Egy új tanulmány szerint, ha csak ezt tesszük 10 percig, kevésbé leszünk magányosak

Lehet, hogy a magány könnyen és gyorsan leküzdhető?